Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce..

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 01. čec 2022 16:54 #15123

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Nezapomeňte ochutnat také tento zázrak, jmenuje se

AČOKČA

tohle nám radil spolužák během pobytu a poznávání Izraele. Ochutnali jsme. Skutečně vynikající. Takže po návratu jsem se po ní začala shánět a příští rok vysadím!

Ačokča neboli papriková okurka je bylina z čeledi tykvovitých. Je jednoletá, popínavá a může dosáhnout délky stonku 5 metrů. Dostala se k nám z jižní a střední Ameriky. Mladé plody se dají jíst za syrova, chutí připomínají mladý hrášek.

Ačokča je oblíbená i nakládaná nakyselo jako okurka, přídavek do salátů, polévek nebo omáčky. Vnitřek zralého plodu je dutý a obsahuje černá a tvrdá hranatá jadérka. Ty se musejí odstranit, nedají se ani kousat...

S Ačokčou se můžeme setkat pod nejrůznějšími názvy - Cyclanthera pedata, Momordica pedata, Achocha, Achokcha, Achoccha, Caihua, Caygua, Cayua, Korila, Wild Cucumber, quechua, achojcha, divoká caihua, quishiu, ačokča, achoča, mexická okurka, peruánská okurka. paprikookurka, okurka pepřenka. ( tolik Wiki ). Prostě paprikookurka. Nejde ale o žádného křížence, je to vlastně liána.

Pro konzumaci jsou vhodné plody ve velikosti 3 až 10 cm nejlépe pokud jsou semena smetanově bílá a měkká. Ale i starší plody lze použít, když je podélně rozřízneme a semeník vyjmeme. Malé plody mají za syrova velmi příjemnou hráškovou chuť a dají se jíst syrové. Při přebytku úrody lze plody nakládat společně s okurkami do sladkokyselých nálevů. Důležité je použití plodů do syrových zeleninových salátů, kde zastoupí nebo doplní zelenou papriku, ale především se hodí k tepelnému zpracovávání.

Ačokča potřebuje vlhko a teplo, proto si ji předpěstujte na okně, dáleji pak pěstujte ve skleníku nebo uvnitř. Ven by měla jít až po třech zmrzlých mužích, tedy po 15. květnu (respektive až nebudou hrozit přízemní mrazíky). Musíte ji hodně zalévat a hnojit, jinak bude mizerně plodit. Plodit začíná právě v srpnu a pokračuje ještě i v září.

Semenáčky ačokči velmi chutnají slimákům. Chráníme je proto obsypáním okraje záhonku pískem, pilinami nebo další mechanickou překážkou. Pomohou i granule proti slimákům.

Rostliny také potřebují oporu, po které mohou lézt.

Ačokča obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vápník a spoustu dalších látek.
Z léčivých účinků ačokča snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak i hladinu cukru v krvi. Kromě toho má protizánětlivé účinky, listy okurkopapriky dezinfikují rány. Je dobrá při revmatismu, potížích s močovými cestami a pomáhá i při běžném nachlazení a virózách.

Ačokča je skvělá v tom, že se dá používat syrová, vařená nebo pečená. Je velmi chutná. Plody se používají dříve, než v nich dozrají semena. Ta jsou totiž tvrdá a nedají se konzumovat. Jestli stojíte o diuretický účinek, pak musíte dva plody ačokči vařit v půl litru vody. Vařte asi deset minut, pak nechte pomalu vychladnout a následně popíjejte v průběhu dne.

Když budete chtít použít listy na ránu, je vhodné je před přiložením pomačkat, aby začaly pouštět šťávu. Pak je přiložíte, překryjete vše sterilním obvazem a necháte asi dvě nebo tři hodiny působit.

Kořeny ačokči jsou dodnes domorodci z Jižní Ameriky používány k čištění zubů. Jednoduše se zbaví hlíny, konec se roztřepí a plošky zubů se s ním stírají. Jde o stejný princip, na kterém působí momentálně populární kartáčky zvané siwak nebo miswak.

Ačokču lze použít vlastně všude – do polévek, do salátů, pod maso, do omáček. Můžete plody naplnit jako když vaříte plněné papriky. Můžete je zavařit jako okurky nebo papriku, přidávat do sklenic při zavařování okurek.

Vynikající jsou jen tak na pánvi orestované na olivovém oleji. Ale jeden recept určitě vyzkoušejte, a to kvašáky z ačokči:
do 2 l vody použijeme 3 vrchovaté lžíce soli a necháme projít varem. Na dno sklenice dáme česnek, cibuli, bylinky a koření (oregano, chilli, pepř, bobkový list, kopr – jak jsme zvyklí). Sklenici naplníme okurko-papričkami a zalijeme horkým nálevem tak, aby vše zůstalo ponořené. Sklenici nyní necháme kvasit v teple, poté, co vše vykvasí, dáme sklenici do chladna a postupně spotřebováváme.

Hledala jsem, kde zakoupím semena pro výsev. Najdete spoustu dodavatelů. Já jsem objednala viz níže.

www.zahradnitechnikavolejnik.cz/zelenina...kca-adela-xxl-10-ks/

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 24. čen 2022 16:14 #15102

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ARTYČOK

vypadá jako kdyby přišel z jiné planety - rostlina je totiž příbuzná s obyčejným bodlákem. Jeho lodyha přesahuje jeden metr a chutným plodem je nažka. Pěstuje se zejména v teplejších oblastech, mrazy pod -10 stupňů Celsia mu totiž zrovna moc nesvědčí. Původem této byliny je Středomoří a jeho plody se zpracovávají podobně jako zelenina. Zmiňuje se o něm už Homér. Artyčok zeleninový byl velmi oblíbený už u starých Řeků a Římanů. O artyčoku se píše i slavný řecký filosof Plinius ve svém díle Naturalis Historia. Jednalo se o nejvýznamnější encyklopedii přírodních věd v té době. Osobní lékař Marka Aurelia, starověký lékař Galén z Pergamu, doporučoval odvar z artyčoků a vína pro močopudné a dezodorační účinky.

Artyčoky mají příjemně hořkou chuť, toho se využívá i při výrobě alkoholických nápojů. Mezi ně patří např. italský bylinný likér Cynar.
Při konzumaci artyčoku do těla dostáváme například rutin, quercetin či antokyany. Tyto látky podporují náš imunitní systém, brání propuknutí srdečně cévních chorob a jsou i dobrou prevencí rakoviny. Artyčoky obsahují i látku cynarin. Ta pomáhá k produkci žluči a urychluje tak pohyb zbytků potravy v našich střevech. Tím výrazně pomáhá i od nadýmání. Najdeme v něm ale i mangan, který je důležitý proto, aby naše tělo mohlo správně zužitkovat živiny z jídla, které jsme snědli. Pokud chcete zhubnout, tak je pro vás artyčok jako dělaný – správně fungující metabolismus je totiž podstatný. Obsahuje mangan, ten pomáhá při hubntí. Kromě toho obsahuje i vitamín K, který udržuje naše kosti zdravé a podporuje jejich růst.

Artyčok je ale také bohatý na draslík, tím udržuje v našem těle zdravou rovnováhu elektrolytů. Tyto plody ale prospívají i pacientům s vysokým cholesterolem. Už zmiňovaný vitamín K je pak prospěšný pro naše kognitivní funkce a správné fungování mozku.

Jde vlastně o superpotravinu s podílem prevence rakovinného bujení.
Přestože se k přípravě pokrmů využívá hlavně květní pupen artyčoku, spousta léčivých látek se nachází i v hořkých zelených listech. Například čaj z nich připravený má blahodárný účinek na játra a podporuje vylučování žluče, která pomáhá s trávením tuků. I proto se artyčoky hodí k detoxikaci těla.

Navíc artyčok přispívá také k přirozenému stavu pokožky a eliminuje vznik a výskyt ekzémů a vyrážek. Podporuje normální funkci dýchacího systému. V neposlední řadě působí artyčok jako přírodní afrodisiakum a má antiseptické účinky.

A samozřejmě podporuje pravidelnost stolice a napomáhá odstranit plynatost.

Po odstranění listů se artyčok podélně přeřízne přes celý stonek a odkrojí se i horní čtvrtina bulvy. Následně je možné artyčok připravit na ten nejběžnější způsob, kterým je vaření v okyselené vodě. Používá se asi jedna polévková lžíce octa či citronové šťávy na jeden litr vody, a to proto, aby si artyčok zachoval svou barvu. Vaření pak trvá zhruba 25-45 minut. Uvařený artyčok se podává třeba jen pokapaný olivovým olejem a jednotlivé lístky se namáčejí do nejrůznějších omáček či dipů.

Extrakt z artyčoku se přidává i do kosmetických přípravků – mýdel, šamponů a krémů.

Pokud si vybíráte artyčoky v obchodě, tak berte jen ty pevné na stisk, se semknutými listeny a hlavně bez nahnědlých listů.
- vyberte si těžký kus, protože čím lehčí artyčok je, tím pravděpodobněji bude uvnitř vysušený a nebude tak masitý, jak by měl být
- měl by skřípat - když artyčok zmáčknete, měl by vydávat zvuk podobný skřípání. Jedině tak poznáme, že je čerstvý
- zavřené listy - pamatujte, že artyčok je poupě. Proto čím rozevřenější kus máte v ruce, tím pravděpodobněji bude staršího data...
Bodláky, které jsou na povrchu pupenu, mají silné barvící účinky a ruce se obarví do černa. Artyčok je tedy dobré připravovat v gumových rukavicích, a nebo si alespoň ruce potřít citronovou šťávou.

A na závěr jednoduchý recept:
V pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje, česnek nakrájíme na kousky a spolu s propláchnutými artyčoky dáme osmahnout. ( nejlépe je mít malé a mladé hlavičky, každou rozřezat na osminky a na chvíli nechat ponořené ve studené vodě s citronovou šťávou – lístky nezčernají ). Chvíli restujeme, po pár minutách osolíme, opepříme, přidáme hrstku petrželky, promícháme a zalijeme sklenkou (cca 200 ml) teplé vody. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Podáváme jako předkrm a nebo přílohu k masu.Také můžeme podávat jako lehkou večeři s pečivem.

Poznámka na konec – mně nejvíce chutnal pečený artyčok, kdy se na pánev pokladl odříznutou částí nahoru, přelil olivovým dipem a dal do trouby péct. Prostě Italové umějí...

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 17. čen 2022 15:52 #15085

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
AVOKÁDO

Pro člověka lék, pro zvířata jed...Hruškovec přelahodný je stále zelený strom, který se pěstuje pro plody avokáda. Za pravlast této dřeviny se udává Mexiko. Ještě před příchodem Evropanů byla dřevina rozšířena po celém území Střední Ameriky, na severozápadě Jižní Ameriky v Ekvádoru a Peru i na Karibských ostrovech. Také na Kubě a Jamajce.
Plod avokáda má hruškovitý tvar, je dlouhý 30 cm a až 15 cm široký, se zelenou, fialovou až načernalou barvou (podle druhu a odrůdy) a vrásčitou nebo drsnou kožovitou pevnou slupkou. Bledězelená, bílá nebo nažloutlá dužina má máslovitou konzistenci, je bez vůně a má mírně oříškovou chuť. Snadno se odděluje od slupky i od velké kulaté nebo vejčité tvrdé bílé pecky.

Plody avokáda vydrží při teplotě 7 až 19 °C zhruba jeden měsíc, ale do lednice určitě nepatří. Necháváme je dozrát raději při pokojové teplotě.

Obsahuje velké množství tuku – 60% mononenasycených mastných kyselin, okolo 15% nasycených mastných kyselin a zhruba 10% polynenasycených mastných kyselin. Avokádo je díky svému poměru tuku jednou z nejlepších variant.
Dále obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. A které to jsou?
Vitamin K1, vitamin B9, vitamin C, vitamin B5, draslík, vitamin B6, vitamin E, hořčík, mangan.

Za zmínku stojí i velký obsah vlákniny, kolem 30% doporučené denní dávky. Díky přítomnosti tuků se dokážou efektivně vstřebat vitaminy A,D,E, a K, které jsou v nich rozpustné.

Velkým kamenem úrazu se stává výběr zralého avokáda. Mezi typické znaky nezralého avokáda patří hořká chuť a špatně se loupe.

Na dotyk musí být avokádo pružné a nesmí klást odpor. Po zmáčknutí by mělo o několik milimetrů povolit. Je také možnost, že si koupíte nezralé avokádo a necháte ho doma dozrát.

Použít se dá prakticky ihned. Stačí rozkrojit a vydlabat lžičkou. Dále jej můžete použít do salátů, pomazánek nebo si z něj vyrobit domácí nutelu či dip.
Pozitivní účinky:
1.) velmi výživné, je to taková superpotravina
2.) obsahuje zdravé tuky pro naše tělo
3.) obsahuje antioxidanty a tím chrání zrak
4.) prevence rakoviny
5.) pomáhá při hubnutí
6.) udržuje udravá sřeva
7.) udržuje zdravé kosti
8.) je vynikající pro srdce
9.) pomáhá kůži být zdravá a pružná
10.) důležité v těhotenství pro matku i plod
11.) pomáhá játrům, chrání je
12.) obsahuje více draslíku než banány
13.) snižuje proces stárnutí

Avokádo obsahuje mimo jiné také jedovatou látku persin. Tato složka je jedovatá hlavně pro ptactvo, ale může vážně poškodit zdraví i psům nebo kočkám, krávám, koním, případně dalším zvířatům. Z dostupných informací vyplývá, že pro zvířectvo jsou toxické všechny části rostliny, tedy nejen plod, ale i listy a kůra.

A protože je doba grilování, tak tip pro krémovou omáčku s koriandrem:

Perfektní je k pečeným bramborám, hranolkům, grilovanému kuřeti nebo k rybám. Omáčku můžete použít i do burgerů, hot dogů nebo do tacos. Potřebujeme:
 2 zralá avokáda
 ½ hrnku zakysaná smetana
 1 hrnek lístků koriandru
 1-2 stroužky česnek
 šťáva z 1 limetky
 špetka sušeného česneku
 ¼ lžičky soli
Všechny ingredience dejte do jedné nádoby, rozmixujte úplně do hladka a dejte do lednice chladit. Při podávání je nejlépe dát do malých misek a kousky masa, ryby nebo dalších jen namáčet...
Pokud nemáte koriandr, můžete nahradit i natí petržele, libečku nebo pažitky. Ale bude to trošku jiná chuť.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 10. čen 2022 16:36 #15063

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Začínáme podle abecedy!

ANGREŠT

je jednou z nejmladších pěstovaných rostlin u nás. Získal ale velkou oblibu a vyskytuje se ve více jak 50 druzích, pěstovaných na zahradách – jako angrešt raný, středněraný, středněpozdní a pozdní. Potom také jako hladký, štětinatý, různých barev a velikostí.
Rozmnožuje se pomocí řízků, odnoží a také dělením keřů.
Nezralé nebo jen napůl zralé ovoce můžeme kandovat nebo z něj dělat kompoty, zavařeniny, džemy. Zralé se jí syrové. Dělá se z něj také šťáva a údajně dobrá vína, popřípadě likéry ( ostatně na Slovácku se dá vypálit v podstatě všechno...). Znamenitý je i na rosoly.
Léčivé vlastnosti:
 močopudné
 čistící
 povzbuzuje chuť k jídlu
 pročišťuje
 remineralizuje
 pomáhá při zažívání
 snižuje překrvení jater
 zvyšuje peristaltické pohyby střev
 žlučopudné
 analgetické
 projímavé
 odtučňovací

A jak užívat při potížích? Pít 100 – 300 ml denně vymačkané nebo rozmixované ve 2 nebo 3 dávkách buď s vodou nebo i samotné.Jen pozor, tuto šťávu nedávat na sluníčko!

Angreštový salát se šlehačkou

500 g angrešt
2 PL cukr třtinový
citronová šťáva
50 g ořechová jádra nebo mandle
2 dl smetana na šlehání

Angrešty zralé očistíme, odstraníme stopky i konečky, propláchneme. Dáme do pánve nebo kastrólu, podlijeme malým množstvím vody, pokapeme citronovou šťávou, přidáme cukr a velmi zvolna vaříme. Angrešty chceme mít celé, nerozvařené. Jakmile se cukr rozpustí a rozvaří, odstavíme a necháme vychládnout. Promícháme s podrcenými ořechy nebo spařenými mandlemi a rozdělíme do misek nebo pohárů. Před podáním ozdobíme dobře ušlehanou smetanou.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZELENINU - OVOCE je dobré mít při ruce.. 03. čen 2022 18:58 #15037

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
JE ZELENINA PRO NÁS DŮLEŽITÁ?

Syrová zelenina hraje důležitou roli v trávícím traktu, protože zlepšuje činnost střev. Zároveň obsahuje lehce stravitelné vitamíny, sacharidy, organickékyseliny, minerální soli a také mnoho makri i mikroelementů.

CIBULE se pěstovala už ve starověkém Egyptě a Babylonu. Obsahuje mykocidní a baktericidní sloučeniny. Má antibiotické vlastnosti. Také v ní najdeme bílkoviny, sacharidy, éterické silice a faktor, který je účinkem podobný inzulínu. Dále fytin, saponin, enzymy a vitamíny C, B1, B2, karotén. Nesmíme zapomenout soli draslíku, fosforu, železa a síry. Takže konzumace cibule snižuje krevní tlak, snižuje hladinu cukru v krvi, léčí nachlazení a zabraňuje arterioskleróze. Má i močopudné účinky.

ČESNEK má silnější aroma, ale léčí kašel, střevní choroby, stavy vyčerpání organismu. Vylisovaná šťáva je velmi účinná na špatně se hojící rány, vředy a záněty kůže. Rozšiřuje cévy, proto se doporučuje konzumace 2-3 stroužků česneku denně těm, kdo trpí hypertenzí a kornatěním tepen. Má příznivý vliv na činnost srdce a mozku. Uplatní se při léčbě angíny, kataru, chřipky a také hnisavé procesy plus žaludečně-střevní potíže.

ZELÍ kromě vitamínů A, C, B1, B2. PP a K obsahuje spoustu minerálních látek – vápník, draslík, fosfor, hořčík a síru. Čerstvá vylisovaná šťáva má léčivý účinek při onemocnění trávícího traktu, u dvanácterníkových a žaludečních vředech, při chorobách jater a sleziny. Zevní aplikace pomáhá jako obklad při zánětech kůže, ekzémech, popáleninách nebo opaření a vředech.

PAPRIKA obsahuje sacharidy, bílkoviny, pektiny, éterické silice, saponiny, barviva, organické kyseliny a soubor vitamínů C, B1, B2, E, PP a K. Ještě i provitamín A. Má i minerální soli draslíku, fosforu, sodíku, vápníku, hořčíku, síry, hliníku a železa.Samotná semena papriky obsahují značné procento tuků a pak ještě zvláštní baktericidní látku kapsaicin. Ta se využívá ve farmakologii. Paprika se doporučuje při nedostatku vitamínů a minerálních solí.

KUKUŘICE obsahuje vysoké množství lehce stravitelných tuků a bílkovin. Také sacharidy, celulozu a z vitamínů pak provitamín A, vitamíny řady B, C vitamín, D, PP, E a K. Je bohatá na draslík, fosfor, železo, měď, nikl. Navíc i selen, kobalt, jód a bór. Má příznivé léčivé a dietetické účinky. Olej kukuřičný snižuje nepříznivý cholestero v krvi a odstaňuje křehkost vlásečnic.

PETRŽEL chutná nejen kořenem, ale i natí. V kořenu jsou éterické silice, flavonoidy, kumariny a slizy. Je močopudný a spasmolytický, zmenšuje tedy napětí hladkých svalů močových cest a střev. Zároveň vyvolá chuť k jídlu. V nati najdeme vitamíny A, C, B a minerální soli vápníku, draslíku, fosforu a manganu.

DÝNĚ je cenná léčivá rostlina. Dužina obsahuje sacharidy, léčivé minerální soli – draslík, vápník, hořčík, železo. Z vitamínů pak A, C, B. V semenech se nachází 50%tuků, fytosteroly, organické kyseliny a sloučeniny s názvem cucurbitaciny. Čerstvá semena v našem trávícím traktu jsou pohromou a zničením cizopasných parazitů. Čerstvá dýně je prostředek proti zácpě. Vařená pak působí proti kornatění tepen. Podává se také při potížích s močovým měchýřem, při ledvinových a jaterních potížích, při poruše krevního oběhu.

Samozřejmě jsou důležitá i rajčata, fazole, mrkev, salát, hrášek, celer, pórek a okurky.

Můj dodatek:
syrová zelenina je super. Ale ne ráno do prázdného žaludku. Takže pokud snídáte třeba chléb s máslem a třeba i nějakou pomazánku a máte plný talíř nakrájené papriky, rajčat a okurky, tak to není to nejlepší. Do žaludku má jít nejdříve teplo, tedy čaj nebo mléko či kakao. Ale v žádném případě neházet do žaludku hned černou kávu a syrovou chladnou zeleninu! Chudák, dostane hned ráno pěknou pecku...
Nejdříve tedy žaludek zahřejeme a pak jej pohladíme třeba kaší, vaječinou nebo omeletou a lívancem. Ideální i teď v létě je sytá teplá polévka. Když nemáme a snídáme „po studenu“, tak tu syrovou zeleninu klademe na podestýlku, kterou je třeba pár soust chleba, toustu, pečiva. Teprve potom zelenina. Nebude vám těžko, nebude to tlačit, budete dobře trávit. A pan žaludek bude spokojený...



Tak, jak jsme měli řadu vitamínů, probereme si od brambor přes mrkev třeba i červený rybíz. A pojedeme podle abecedy.

R/3
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.192 sekund