Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Velikonoce 2025...

Velikonoce 2025... 08. dub 2025 15:31 #16858

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Jako první- nutný pekáček- nejlépe zapékací velikosti 30 na 20- vymazat máslem. Vysypat hrubou mokou , pokud možno bez přítomnosti chovaného hmyzu - upozornění najdeme pod E 120 a E 904.

Do větší mísy rozklepneme 3 vejce, přidáme cca 20 dkg cukru krupice, nebo i krystal.
Následuje kelímek zakysané smetany, nebo bílého jogurtu bez džemu...

Míchat!

Postupně přidávat asi 1 dcl oleje.. vyzkoušený je MANKA-máslová. K tomu asi půl deci mléka, 2-3 kapky vanilkové tresti, nemáme - li stačí mletá vanilka Vitana.

Vymícháme dohladka.., přisypáváme polohrubou mouku s přidaným práškem do pečiva... celkem mouky 250-300 g.

Je nutné dosáhnou konsistence těsta tak, aby bylo hladké, schopné lidí, ne husté!

A! hurá!
Přidám rozinky a první část těsta, základ, světlý, naleju do pekáčku. do zbylého těsta vmícháme kakao, čím tmavší, tím lepší...

Přichází "chvíle pravdy!" tmavým těstem vytvářím šachovnici- odborníci mají ustálený výraz
"prošívaná bunda".

Trouba,
kterou používám je horkovzdušná, nastavená na rozmezí 160-170 st.

V přípravě mám špejli, zkouším .. hurá, nelepí se, tedy je upečená i uvnitř.

Přichází okamžik intenzivní vůně a spokojenosti.

Pekáček zaujal své místo na podložce. Krátce předtím jsem rozpustila máslo, přidala decentně rumu a sypu poměrně silnější vrstvu moučkového cukru.

RUM. mám chlapa, který rum nepije, ani já ne, takže POZOR tam, kde tomu tak (případně) není...!

Modrotiskový pekáček je na stole sám o sobě ozdobou a očekáváním...speciálním nožem vykrajuji porce a podávám.

Mojí hosté oceňují, když k modrotiskovému pekáčku servíruji kávu v "modrotiskových šálcích"...

Zkuste.. nic světoborného - ale!!! s k v ě l é !

R/7
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.121 sekund