je silnější než penicilin?
Asi osm velkých stroužků česneku, nejlépe nyní, když začínáme česnek sklízet a děláme jejich výběr pro zimní uložení
asi 200 ml ( hrneček) jablečného octa - pokud jej máme z vlastní výroby, je to výhoda
asi 200 ml (hrneček) medu od známého včelaře
Postup:
Utřené nebo najemno rozlisované stroužky česneku vložíme do skleněné nebo porcelánové misky, přidáme ocet a med a mícháme do kašovité konsistence.
Směs již homogenní přeložíme do uzavíratelné sklenice a na týden uložíme do ledničky. Každý den však sklenici vyjmeme a směs promícháme.
POZOR!
Připravená směs je extrémně silná, nutno vždy zředit vodou ! Vyzkoušeno je, že se pije na lačno ráno po probuzení!
V lidovém léčitelství se vychází při jeho hodnocení s tím, že zřejmě potlačuje růst patogenních bakterií, a podpoří imunitní systém.
Jako prevence se užívá 1-2 x týdne.
Zůstává zásada:
Jde o prostředek přírodní, nenahrazuje odbornou péči lékaře ani klasická léčiva! A ne každý!!! česnek snáší.
Poznámka:
Osobně česnek, zejména letošní jarní již konzumuji a česnekový sirup, stejně jako ořechovku si vyrobím. Na sobě pozoruji, že pravidelná, přiměřená konzumace česneku vypěstovaného na zahradě, medu od známého včelaře z místa a vlastní jablečný ocet mi pomáhá udržovat krevní tlak v normě...v chladném období na zahradě i ranní kalíšek vlastní slivovice...práce s půdou ne ! konzumace "zpráv".... R/1