23.prosince 2024 C
- Podrobnosti
- Vytvořeno: 22. 12. 2024 13:36
- Napsal Pavel Chmelík
- Zobrazeno: 54
naše expedice končí prvou etapu a přesouvá se na další... na cestu si dáme šálek cibetkové kávy...
CIBETKA. VIVEBBIRAE. podčeleď malých šelem cibetkovitých.
Tělo mají štíhlé, protáhlou hlavu, tamičku špičatou, ocas dlouhý, huňatý...rozšířeny jsou celou Asií, Afrikou až po jižní Evropu. Živí se hmyzem a plody tropického ovoce. Milují plody kávovníku.
Díky vlastnostem jejich trávícího ústrojí jsou zrna kávovníku neporušená. Z těchto zrn se vyrábí nejlepší a nejdražší káva na světě Kopi Luwak.
Cibetky mají u pohlavního ústrojí pachovou žlázu vylučující ostře páchnoucí látku cibet---pamatujeme si ji z mládí jako "voňavku..."
Jak to funguje na námi navštívené plantáži:
Cibetky jsou zde chovány v klecích, živí se banány a kuřaty. Kávová zrna dostávají jednou za tři dny ve formě kávových cibulí. Cibetky si bobule oloupou, cibetka pozná nejkvalitnější zrno, V žaludku cibetek, jsou enzymy, jenž dodají kávě nezaměnitelnou chuť!!
Výnosnost zpracované kávy se rovná+ jedna cibetka = 1 kg kávy za 12 měsíců... kávová zrna prošlá cibetkou se mohou podávat po uplynutí cca 7 měsíců... použití cibetky je od jejího stáří 2 let do 10 let...
Na plantáži, kde se nacházíme, se sklízí odrůda ARABIKA.. všechna káva jen ručně, to pro výběr dostatečně vyzrálých bobulí třešňové červené barvy..jjinak není káva dobrá...
Foto:
*********
Čajová plantáž
xxxx