Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: HOLEŠOV "68"

HOLEŠOV "68" 16. pro 2024 16:20 #16753

• chmelik1
HOLEŠOV XX

POLITRUCI- část prvá: ( překlad : političeskij rukavoditěl...)

Vzpomínky svob. v. v . Milana Friedricha jsou vzpomínkami uloženými v tehdejší výsadkářské torbě (polní) s označením RD-47.

Byla konstruována tak, aby šla rozložit na díly pod padák PD-47, měla hlavní tři díly a několik bočních kapes.

Návštěvníci muzea v kasárnách Střední a vyšší policejní školy v Holešově mohou torbu vidět in natura...( "vyfasoval ji vojín zákl. služby Pavel Chmelík dne 1.9.1961 při mobilizačním nástupu k útvaru VÚ 7374 a věnoval ji do muzea jako veterán někdy v roce 2012???

U 7.výsadkového pluku zvláštního určení Holešov, bylo podle pozdějších publikovaných údajů plk. Ing. Jiřího DUFKA, do roku 1969 - zrušení pluku, něco přes stovku vojáků z povolání.

Štábní důstojníci a štábní praporčíci.. jeden kontrarozvědčík a asi dva- tři jeho spolupracovníci "zakrytí" jinou funkcí.

Všeobecně oblíbený "tělomrsk", jenž nepatřil nikam- (tělovýchovný náčelník pluku). tělocvična a tělocvičné "gorodky!"

Politická skupina pluku.

Výkonní důstojníci - velitelé jednotek průzkumu a jejich výkonní praporčíci. spojovací uzel pluku a spojaři včetně školy. prvně škola poddůstojníků, později Škola důstojníků v záloze.

Týlové a technické jednotky pluku, jednotka výsadkové služby pluku, "vysazovači," baliči padáků ,auto rota, zdravotníci- plukovní lékař a ošetřovna pluku, pracovníci kuchyní - kuchaři z povolání - důstojnická kuchyně, kuchyně mužstva- , proviantní sklad, - výstrojní sklad, sklady zbrojní, chemický, ženijní , správa plukovní střelnice a "ženijního gorodku"...muniční sklad Dobrotice ...

Občanští pracovníci v čele s panem Karlem Kotoučkem... jeden kůň svážející odpadky a obsluha výkrmy vepřů ... koupelny mužstva, kotelna ...dílny občanských zaměstnanců- údržba areálu..

R/M.F. editorka R/7, přepis R/1
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV "68" 10. pro 2024 15:13 #16750

• chmelik1
HOLEŠOV XIX

Holešov XIX .... otázky a odpovědi- dokončení.

V létě 1968 proběhlo významné armádní cvičení za účasti vybraných jednotek Varšavské smlouvy s názvem:-

Šumava ...mnohokráte popsané kýmkoliv a hlavně "jakkoliv" včetně záznamu v KRONICE PLUKU VÚ 7374..., kde jsou i fotky z návštěvy sovětských důstojníků na rotách, včetně "přísně utajovaných učeben".

Takže oni šli v srpnu 1698 k našemu pluku na "druhou" návštěvu najisto....

Vedly se kolem toho řeči na světnicích, prý říkali (sověti) že by tu nejraději zůstali, domů že se jim nechce...ale také naši, zejména někteří praporčíci pluku (později nosili okupantům zbytky jídel z kuchyně mužstva- viz předchozí vyprávění,) by uvítali, kdyby sověti již zůstali a "udělali zde pořádek...že je tady bordel, kam se podíváš.."

A co se neví:

Podařilo se nám při cvičení hlídky PVO během cvičení "Šumava" napozorovat průzkumný MIG -15 - snímal z malé výšky kasárna, letiště a město Holešov... při hlášení na štáb pluku... (cvičení Šumava..), rozkaz: vymažte z poznámek...

Exkurz.

Já jsem to tak zase špatné neviděl, mně vojenský řád vyhovoval, byl spravedlivější než to, co jsem zažil v národním podniku TOS Mělník, kde vládla "dělnická třída"...

Zpět do pohnutého týdne v Holešově:

....kdo ví přesně, kdy, proč a jak přistál v prostoru naších kasáren za budovou školy důstojníků v záloze vrtulník MI-1 s označením československé armády? Kdo jej pilotoval?

Prázdný vrtulník se stal překážkou provozu, byl odtažen do prostoru autoparku tak, aby byl střežen vnitřní stráží.

Podle mého názoru přistál nouzově po vyhlášení celorepublikového zákazu létání ( konec v září 1968) napsal si někdo jeho imatrikulaci??

Ve dnech kolem 24-25 srpna 1968 prováděla okupační letadla AN-12 nad holešovským letištěm přelety ve výšce 600-800 m ( výška vhodná pro hromadné seskoky velkých výsadkových jednotek) , kdo si to pamatuje??

Závěr:

Zdá se, že "zub času" zahlodal do našich vzpomínek. Nebylo "deníčků" oné doby, je mnoho nepravdivých "zkazek starých zbrojnošů"... je mnoho nás, kteří začínají bojovat s Alzheimerem... je to dobře, je to špatně?? vojáci základní služby let 1967/1969 VÚ 7374 Holešov?

R/M.F , editorka R/7 přepis a poznámky R/1

Vrátíme se zpět do poměrně dobře zadokumentovaných událostí Vánoc 1967 a prvních měsíců roku 1968... "Charakteristika některých důstojníků pluku, co byla "rota C" a příběh Kuka.. čky... 13.12.2024

HOLEŠOV "68" 04. pro 2024 10:00 #16746

• chmelik1
HOLEŠOV XVIII

OTÁZKY a odpovědi aneb- nemáte-li deník...

Otázka:

ví někdo p ř e s n ě ! čas, kdy se zastavila okupační vojska před branou kasáren a došlo k prvním vyjednávání našich velitelů? - bylo o tom psáno? my jsme to ze střechy hlídky PVO viděli...ale v deníku zaznamenáno není...přitom! v různých "vzpomínkách" je několikahodinový rozptyl...

Průzkum

dával a dává dosud čas na místo první...Den D- hodina H. najednou přímo v centru dění okupace holešovských kasáren je dáváno: ..asi...

Deníčky a poznámky u pluku nebyly možné. Vše co bylo třeba k výuce, jsme zapisovali do sešitů "autentizovaných", evidovaných jako "Výhradně pro služební potřebu" a ty byly vráceny výkonným praporčíkům rot a skartovány. Jak? nevím...

Podepsánu

jsme měli "mlčenlivost " na dobu 25 let...

Co podepsáno mnou nebylo a proč mám i dnes řadu poměrně přesných postřehů a informacím, byla moje Vieruška...také moje rodina. Psal jsem dle mého názoru "konspirativně"... a potom, v toku životních událostí jsem za moje "pohledy z vojny" zapomněl...

Šel čas a začal jsem psát své vzpomínky a vzpomněl. "Vždyť !!! "

Vierušku jsem před časem navštívil. Už to nebyla plachá, útloboká dívenka s dětským hrudníčkem zklamaná z hotýlku SLAVIE Holešov.

Přivítala stále štíhlá, milá a moudrá... a vdaná!

" Milánku, Tvé dopisy jsem spálila, víš jaká byla doba, mohly tebe i mne ohrozit..."kdyby se dostaly do rukou nepovolaných...."

Pusu jsem nedostal ... jen kafe. Spolkl jsem poslední doušek a s ním i zklamání " Tak to vidíš, mazáku! "Přece jsem Tě lízla..! že by to bylo ještě za tu Slavii?

V krabici od bot objevenou v mém "kutlochu" jsem objevil, zase "Deux ex machina" dva dopisy od ní a dopisy rodičům.

Červenec 5.7.1968 , pátek

přistálo 21 bitevních bombardovacích letounů IL 28. na travnaté ploše holešovského letiště. Odletělo až v pondělí 8,7.1968.

tehdy a daleko předtím sloužilo naše holešovské letiště jako záložní pro letiště Přerov. Často jsme z něj startovali z Přerova k seskokům na Holešov a přerovští měli naše letiště co "záložní...

Ihned jsem se napsal na vycházku a úspěšně! v neděli ...na letišti jen dva strážní z přerovského letiště, zajímavé na nich bylo, že měli ještě samopaly vz, 24 ráže 7.62

ale byli vstřícní, červený baret respektovali a nadšence ještě více... nechali mne prolézt mašiny. jednu dokonce celou".. škoda, neměl jsem s sebou foťák...
Přílohy:

HOLEŠOV "68" 04. pro 2024 09:58 #16745

• chmelik1
HOLEŠOV XVII.

21.srpen 1968-

PROČ jsem napsal předchozí události, jsem na začátku mých příběhů osvětlil; nyní na jejich konci bych ještě dodal:

...okolo výročí srpna 1968 se stále dovídáme o událostech, o kterých si myslím , že se tak nestaly... třeba na naší rotě: je pravdou, že výkonný praporčík rtm. Chmelík nařídil "napáskovat " hotovostní střelivo roty do zásobníků. Zda to byla jeho iniciativa, nebo pokyn velení pluku, nevím Ale ! střelivo nám nebylo vydáno, pouze se z beden přestěhovalo. To mělo logiku!

Fakta:

Invaze do Československa:

Sled první: 100 000 příslušníků pozemního vojska

2300 tanků s osádkami a doprovodnou technikou

700 letadel s potřebným pozemním personálem

postupné navýšení:

o 750 000 příslušníků pozemního vojska

6 000 tanků, 2000 děl různých ráží a 800 letadel s pozemním personálem

převedeno do terminologie vojenské- potom se na našem území nacházeno hned po jejich vstupu třicet divizí v plných bojových sestavách se specializovanými pěti tankovými, dvěma výsadkovými...

K tomu v rámci Varšavské smlouvy: tři divize polské (z toho 2 tankové)- celkem tedy cca 24.000 vojáků a důstojníků - 650 tanků s osádkami a doprovodnými technickými jednotkami.

Z jižního směru překročila hranici ČSSR motostřelecká divize maďarská s deseti tisíci příslušníků a 180 tanky s doprovodnou technikou; spíše symbolicky se připojilo Bulharsko se dvěma pluly motostřelců ( kolem 2200 příslušníků)- na západním směru opravdu symbolicky NDR s asi 250 vojáky.

Takto jsou uvedena zhruba ve všech tehdy oficiálních dokumentech čísla.

Jak bylo možno z mých předchozích příběhů, hlavně jako "hlásky PVO na střeše budovy školy ŠDZ VÚ 7374 Holešov poznat, jsem leteckým fandou snažil jsem si proto údaje o počtech a druzích letadel okupačního letectva ověřit.

Jedním ze zdrojů, dle mého názoru kvalifikovaným je publikace autora Aleše Hotmara " Zabírání letišť a chronologický přehled" jak to probíhalo. (Lze najít i na internetu v češtině)

Poněkud jinou si vedou "pamětníci..."

Mnozí z nich vedou "řeči" o věcech, se kterými prokazatelně do styku nepřišli a přijít ani nemohli- tedy "jedna paní povídala, že..." asi tak " ze zadních řad historického divadla.."

To by snad jako povídání u piva v hospodě moc nevadilo, tam se vedou řeči všelijaké, jak mám kdysi ústy hospodského Palivce sdělil pan Jaroslav Hašek.

Nám pamětníkům a přímým účastníkům oněch historiky závažných dnů a událostí to vadí!

Ovšem.

Časem ubíhajícím a událostmi překrývající minulost se kvalita přesnosti intepretace našich vzpomínek a vjemů rozmělňují , a tak je často nedostatečně kriticky doplňují vzpomínáním jiných...přitom je to s vypravěči a jejich legendami zapeklité... nezářným příkladem u srpnových událostí 7. výsadkového pluku zvl. určení Holešov je to "autor" Albert Orlita....

Jsem dalek

se za někoho či něco schovávat, ale myslím si, že mám právo o mnoha věcech kterých jsem byl svědkem přímým a dnes jsou interpretovány v několika "publikacích" týkajících se srpna 1968 v Holešově, docela úspěšně pochybovat.

Bez snahy poučovat...ale: "aby nás Pán, při rozumu zdravým, zachovati ráčil..."

R/M.F. editorka R/7 přepis R/1

V dalších kapitolách:

- registr oficírů

- KUKAˇˇČKA

a množství postřehů dalších, o kterých nikdy napsáno nikde nebylo !

R/1

HOLEŠOV "68" 29. lis 2024 14:59 #16741

• chmelik1
HOLEŠOV XVI.

HOUPAČKA. hulínská epizoda II.

V Hulíně bylo tradiční posvícení, do města přijeli "světští" s kolotoči a houpačkami . Pouťová střelnice. Prodejní stánky... zkrátka radost. A tu nám chtěl dopřát i pan Arnošt Zapletal, předseda ROH ; před odjezdem do kasáren .

Prvně na střelnici- "tak ukažte.." To aby si z nás vystřelil?

Vložil jsem se do toho " soudruhu předsedo, střeleb máme plno, raději bychom tak na řetízkový kolotoč..."

Souhlas.

Kolotoč byl postaven bokem potoka tak, že se polovinou okruhu létalo nad potokem. Paráda!! všichni nadržení, všichni souhlasí! Jde se na to!

Pan Zapletal je rád! " Pojedete dvakrát!!!

Kolotoč se rozběhl, A začalo to, Jásáme A řádíme!

Zdeněk Tuzar!

Co to vidím? Postavil se v sedačce! To musím také! Vykopnu sedačku ... a všichni naši "opičáci" to dělají po nás! Kolotoč na něco takového stavěn není, z našeho excesu se pro obsluhu kolotoče stává horor. Slyšíme spílání a obsluha se snaží kolotoč brzdit. Aby toho nebylo dost, vylije se voda z odporové skříňky, kolotoč se tím pádem zabrzdit nedá a my? blbneme dál! ...

Měníme si se Zdeňkem místa; někteří naši však podléhají zlobě obsluhy a za jízdy seskakují na zem! Tady se hodil výsadkový výcvik!!

Obsluze se podařilo doplnit vodu do odporové skříňky z potoka, kolotoč visí splihlými řetízky a čeká, co bude dál. Peníze dokážou všechno. My se dožadujeme jízdy další a to i s předsedou ROH..

Nechce, nepojede.

Výraz obsluhy je v jejich obličejích napsán j a s n ě, ale peníze a naše přesvědčování, že již budeme "hodnými hochy" roztáčí kolotoč znovu... ale!

Řetízky kolotoče se rozvíjí ve vířící věnec... situace se opakuje! Povel zní "seskočit a parakotoul" ... udivené obecenstvo nechápe...

" Kačaba", jinak Jarda Trousil, jako obvykle "zaváhal" a skončil za nadšeného jásotu v potoce.

Obsluha kolotoče toho má právě tak dost, ani výraz předsedy ROH nejeví nadšení... my jsme však hrdiny okamžiku- do toho padá něčí návrh: seberme rusákům vlajku a jeďme s ní jízdu číslo 3!!

Stalo se.

Vlajku nikdo nehlídat, osazenstvo agitky bylo uvnitř.

Třetí jízda s vlajkou se nekonala. Předseda ROH Arnošt Zapletal měl neformální autoritu a r o z u m. " Kurva, chlapi, stačilo, jedeme do kasáren.."

Den následný:

Dozorčí roty: všichni účastníci včerejší brigády ve vycházkovém k dennímu hlášení velitele pluku... zachmuřený obličej velitele roty... v předsálí kanceláře velitele pluku dva politruci..." soudruzi, soudruzi..! veliký malér!

Někdo z hulínských nelenil , postaral se, aby se náš konec brigády donesl do kasáren a!

pozdvižení!

Jako " Deus ex machina " se zde objevil pan Arnošt Zapletal- ukázalo se, že nerad by přišel o pracovní sílu.

Byl přijal velitelem pluku před námi. dozvěděli jsme se později; omluvil se za "naši mladickou nerozvážnost, sovětům prý donesl složenou nepoškozenou vlajku a láhev vodky...

Poznámka redakce: Deus ex machina (čteno desus eks machina) je literární termín, jehož doslovný překlad je " bůh ze stroje či bůh na kladce. Jedná se o označení děje, kdy se náhle a velmi nepravděpodobně vyřeší zdánlivě neřešitelný problém příběhu.

R/M.F. editorka R/7, přepis a dodatek redakce R/1

HOLEŠOV "68" 26. lis 2024 15:53 #16739

• chmelik1
HOLEŠOV XV

Hulínská epizoda I.

OKUPACE ČESKOSLOVENSKA

v podzemí zněla jako zlověstný jev.

Jinak tomu bylo ve vystoupeních politických pracovníků pluku- zde jako nutnost.

Výcvik ve své podstatě změkl. ..Na místo " červených baretů" jsme se stali solidní pracovní skupinou...

Naše rota byla zajištěním pracovní síly na výstavbě kulturního domu v Hulíně-investorem byl národní podnik PILANA....předsedou její odborové organizace byl Arnošt Zapletal- měl pro "červené barety" slabost.. vojáky, brigádníky, kteří ve svém osobním volnu pomáhají zdarma , po celý týden při všech pracích na stavbě.

Někteří se střídali, ale bylo nás asi osm, deset, kteří jsme do Hulína jezdili pravidelně. Skupině velel desátník Miro Štampfer, služebně zařazen jako velitel 3.skupiny hloubkového průzkumu roty.

Probíhalo to tak, že každé odpoledne stálo před branou holešovské posádky civilní vozidlo PILANY s řidičem panem Filou, odvezl nás na stavbu a zpět. Ovšem, jako má mince strany dvě, nebyla naše brigádnická činnost čistě pro útvar zdarma...nebylo to hlásáno veřejně- ale! prací byl splácen dluh naší roty...

Ta rozkradla "deltabarák" v němž jsme jako rota před časem působili...

Bylo to tak... celou "akci" vyjednal kapitán Bodnárik ( Jozef , v roce 1959-1960 velitel čety , převelen do funkce velitele balonové čety,. jejím zrušením se stal pomocníkem náčelníka výsadkové služby pluku...velel později rotě? )

Škoda se vyšplhala až na 80.000 KČS.

Tím, kdo škodu "rozkryl" a oznámil, byl velitel tzv. "ostré roty" kpt. Jaroslav Stross. ( velitel čety , zástupce velitele roty. r.1961-1969 velitel roty)..o osobnosti J. Strosse bude pojednáno v dalším příběhu!.. v tomto nefiguruje...

Dodnes jsem přesvědčen, že nejen mezi rotami, ale především mezi jejich veliteli, panovala ostrá rivalita... proč´? ( se dozvíme v dalším dílu "vyprávění") .

HULÍN.

Město v okrese Kroměříž. Kraj Zlínský. /Tehdy Gottwaldovský) Asi 6 km severovýchodně od Kroměříže. Kolem 7000 obyvatel. Historický vliv měla na Hulín Severní dráha císaře Ferdinanda v roce 1841, co významný dopravní uzel.. pokračovala výstavba tzv. "moravské křižovatky" (křížení D1 a D5).

Ve městě tradici má výroba strojírenská (TOS Hulín a PILANA).

Hulín byl tedy pro okupační armádu místem významným. Ozdoben rudou vlajkou nad "agitačním střediskem".

Ale !

v oné době s pověstí nekalou. Hned v prvním průjezdu městem sestřelili okupanti protileteckým kulometem na tanku československou vlajku a ...

humorně: zastavili nákladní auto s vlekem vezoucí plynové bomby. Neznaje označili je za bomby letecké, nechali je vyložit na pole a postavili k nim hlídku...

a jsme o příběhu příštího... již více humorného ... bude zřejmě pokračováním v začátku týdne příštího.. jeho název je:

Kolotoč - hulínská epizoda II

HOLEŠOV "68" 22. lis 2024 15:36 #16734

• chmelik1
PROSTĚJOVSKÉ INTERMEZZO

" Prostějovské intermezzo" úspěšné pokračování vzpomínek veterána VÚ 7374 Holešov (doba služby 1967/1969) svob.v.v. Milana Friedricha.

.... někdy v letech devadesátých jsem objevil pozvánku na "Letecký den s Květy"...místo konání- Prostějov. Jasně! Nabalená svačina, nabité oba foťáky....

Letiště.

Fotím a fotím. Chvilku jsem sám, kolega Standa Rozum který je tu se mnou, si odskočil.

Letoun IL -14....krasavec.

Znovu prožívám chvíle, kdy jsem stoupal do jeho útrob s padákem PD-47... (snímek z archivu autora)

přitom si všimnu, že se nekochám jen sám ... Je zde také nějaký důstojník armády...

Bože!

to je přece od nás bývalý major Janků!!! Sbírám odvahu- rozrušen jej oslovím. "Jsem svobodník Milan Friedrich, hláska PVO v srpnu 1968!!" a líčím mu svoji holešovskou anabázi oné doby..."

Jenže, vyrušil jsem jej ze vzpomínek. Jen na staré dobré Ilko?

Snažím se oživit vzpomínky na Holešov, snažím se přiblížit k IDOLU z řad důstojníků štábu ...

Ani na mne nepohlédl, poslouchá mne vůbec? Nepřerušuje mne, ale... jako by se bál nějaké provokace.. nevím.

Otočí se na mne a " asi to tak bylo, když to říkáte.."

Přichází Standa Rozum. Nevím co dál, tak jen řeknu " na shledanou" pan major se opět zahloubá do svých vzpomínek u té ILKY...

Ve mně radost. Melu ji páté přes deváté... až skoro doma mne napadne: nevzal jsem si žádný kontakt na člověka, se kterým jsem byl tak blízko dějinám, kráčejícím kolem nás...

Jaroslav JANKŮ.

1957-1958 velitel čety v založeném zvláštním praporu , podřízeného Zpravodajské správě GŠ ČSLA, (posádka Sabinov), velitel roty ( posádka Prešov), náčelník štábu 1. praporu 1960-1961 posádka Holešov - 1961 po vzniku pluku ustanoven do funkce zástupce náčelníka štábu pluku (1969).

Výtečný střelec, letecký modelář.

V roce 1957 uspěl v přísném výběru do průzkumné výsadkové roty zvláštního určení Sabinov. K jeho podřízeným patřili také příslušníci 7.výsadkového pluku zvl. určení - pozdější velitel roty Jaroslav Bílek (zesnulý) a nynější výkonný, zastupující předseda KVV Holešov praporčík v.v. Luděk Stoklásek.

zdroj: OSOBNOSTI Klub výsadkových veteránů Holešov, autor Josef Bartošek

FoTo: KVV Holešov autor J. Bartošek

Na snímku zleva plk .ing. Jiří Dufek, autor TOP SECRET, plk. v. v. Josef Hanák, v Holešově zástupce vel. roty,, kpt Dušan Hric, předseda KVV Holešov, vysoký praporečník J. Srna ( zesnulý) , praporčík L.Stoklásek, t.č. zastupující předsedu KVV Holešov po dobu předsedy, vpravo se standartou KVV Holešov kpt.P.Chmelík R/1

Poznámka pod čarou.

Pohřeb plk. ing. Jaroslava Janků byl prvním setkáním s plk. Ing. J. Dufkem, rozvinutí spolupráce bývalého náčelníka štábu s Klubem výsadkových veteránů Holešov a myšlenkou napsat o 7.výsadkovém pluku knihu

R/1
Přílohy:

HOLEŠOV "68" 15. lis 2024 15:20 #16727

• chmelik1
HOLEŠOV XIV

Holešovská normalizace II.

Již po návratu " civilních skupiny" a masových shromáždění rot za velení politruka pplk. Roberta Říhy bylo jasné, že se situace "normalizuje"... v jednotkách to bylo "vzrušující"...

Především byl "vyčleněn" náš rotní "kotelník" ... držel službu od 20.00 do 03.00 a nesměl být výkonným praporčíkem roty velen k jiné službě..

Roty se směly koupat do 20.00 hodin.. dle záznamu výkonných praporčíků rot...

Kdo se tedy koupal od cca 20.00 do rána kolem 01.00 ???

Kdo vyměňoval prádlo mužstva, když výkonní praporčíci výměnu ...-"kus za kus?" přísně sledovali...a za směnu barev (" soudruhu praporčíku ... držte HUBU! jasné?")

Jde den za dnem.

Chodíme do kinosálu; zde nám odhalují své "postoje" velitelé a "náčelníci" útvarových profesí. Je to demokratická diskuze, možnost má projevit se každý...

Zatím nejsou povoleny vycházky, jejich absence se projevuje stále více a více. Nastává "přetlak".

A přišel den.

"Soudruzi, na vycházkách se zdržujete jakýchkoliv provokací okupačních jednotek! Nepodléhejte náladám civilního obyvatelstva ... vzájemně se podržte , pomáhejte si, chovejte se loajálně a hlavně!!! Pozor na alkohol ! "

Soudruhu majorovi z politické skupiny pluku se v horlivém projevu rozepnul knoflík saka..., přibral nám v tom fofru , chlapec, jak si asi bude zapínat popruhy padáku??

Pomocník výkonného praporčíka roty přinesl štůsek vycházkových knížek- účastním se té vycházky se vzpomínkou na tu první společnou.

Jde nás asi patnáct, "zdravé jádro roty", je to radost.... mezi lidi, po tak dlouhé době...

Držíme se pohromadě až na hlavní třídu, V ulici pod kostelem vidíme vyprázdněný krám; je obsazen rusáky. Takové "agitační středisko". Stožár s vlajkou cizího státu visí zplihle, strážný se samopalem sleduje naši skupinu spíše udiveně...

Najednou, (žádná děvčata nadohled) přebírá velení skupiny "komik" Jirka Brendl, Asi z dlouhé abstinence zavelí a předvede, co od nás chce...

"Četo! na můj povel jednotlivě v zástup! Jedna noha na chodníku, druhá na vozovce. Za mnou pochodem vchod... a zpívat..."vojáci jdou, vojáci jdou, bože jaká je to krása..."

Dvacetimetrový had se rozkýval tělem kobry. Místo zlověstného sykotu zpěv. Civilisté na chodnících se zastavuji. Nechápou, nebo chápou?

Nechápe ruský strážný- vbíhá do budovy a vychází ven s nějakou ruskou šarží, oba udiveně sledují khaki divadlo v červených baretech před sebou...

"Komikovi" se dílo vyloženě zamlouvá, vede nás na druhou stranu silnice, z agitačního střediska vyšla šarže další... úkosem je sledujeme ... pochod pod vlajkou SSSR??

Poslední vojín prošel kolem agitačního střediska." Komik " velí: " Dozpívat, zastavit stát, do hospody rozchod.."

Lidé na chodnících se smějí, Rusové se vrací do své budovy a strážný na své stanoviště.

V hospodě jsme to znovu probírali, "komik" byl hrdinou okamžiku. Pivo za pivem, panák....co bude zítra ...

Nebylo nic.

Provokace na tu dobu rozměrů nebývalých kupodivu prošla. Světe div se! ...

A zapomeň!

R/M.F. editorka R/7, přepis R/1

HOLEŠOV "68" 08. lis 2024 17:04 #16722

• chmelik1
HOLEŠOV XIII

HOLEŠOVSKÁ NORMALIZACE I.

V příští dny "normalizace" byla podstatně rozšířena strážní a dozorčí služba... velení stráží převzali praporčíci z povolání; na bráně sloužil nadále praporčík a šest vojáků. Nově byla zavedena stráž na holešovském letišti; na rotě se připravoval k půlročnímu převzetí funkce staršiny (výkonného praporčíka) vojín Tuláček s pomocníkem (asi Sotonou); rotmistr Chmelík byl povýšen a šel do kurzu Zpravodajské správy Generálního štábu do Prahy...

Ve mně ještě zůstala hořkost z prvních dnů okupace; Rusové neměli dostatek jídla a z jídelny mužstva jim tam nosili odpadky, běžně dávané jinak do posádkového vepřína. Organizovali to praporčíci z kuchyně; zarytí komunisté okupaci vítající.. od prvních okamžiků okupace dávali zcela nepokrytě najevo, že s ní souhlasí...

K utábořeným vojákům údajně "elitní jednoty gardového pluku" nosili pekáče s kostmi od polévky, zbytky knedlíků a chleba...přehodili je přes plot ... nastala rvačka, řev...ozvalo se několik výstřelů z pistole, velící ruští důstojníci", dělali pořádek" ... ten incident ve mně zanechal moc špatný dojem; i potom, když Rusové od kasáren odtáhli a vybudovali si tábor v lesích u obce Příluky - jihovýchodně od kasáren...

Stráže už rozděloval Tuláček a navelel mne na letištní stráž.

Letiště Holešov bylo místem, kde se souhlasem města a letištní správy bylo možno okupačním jednotkám čerpat vodu. Proto večer, aby to nebylo až tak příliš nápadné, si pro ni Rusové jezdili...

Předpotopním vozidlem, ošoupaným náklaďákem s cisternou...na hydrant nastavili hadici...

Tři viditelně hladoví, upachtění, zubožení "vojáci" .. příslušníci Rudé armády... stál jsem u nich jako strážný. Dívali se úkosem, ale nepronesli ani slovo.. to mi vadilo...

Kontrastem byl náš velitel stráže.

Nadýmal se jako páv,.. koketoval s ruskou vojákyní, ta k okupační jednotce patřila; kancelář doplňoval člen stráže- měl dvouhodinový odpočinek.. nasycen, napojen, na polním lehátku "pro raněné".. člen stráže-Miro Trška.

Jako velitelé k nám chodili nižší šarže, převážně praporčíci. Prakticky jsme ani nevěděli, proč tu strážíme. Strážní stanoviště nebyla označena. Strážní sice měli zbraně - ale bez nábojů..

Mazácký "šept" napovídal... "víte, co se vám tam s Rusáky může stát? "

Reakce:

Každý , kdo si ulil "ostré" je začal do této stráže nosit...

EXKURZ .

...(všechny stráže - muničního skladu Dobrotice i vnitřní stráže kasáren, včetně velitele stáže u vchodu (praporčíka) měly náboje "ostré" - velitel stráže muničního skladu 40 nábojů do "Sa-61- "Škorpion" ráže 7-65, každý strážný ve směně i na stanovištích v zásobnících 120 ostrých nábojů Sa-58 ráže 7,62---; hotovost stráže muničního skladu : cca 2.500 nábojů ráže 7.62 a 500 nábojů ráže 7.65 a 3 bedny ručních granátů RG-4, (zapečetěné v bednách, 2 signální pistole 44/67 a 20x20 světelných raket zelených, červených a nočních, osvětlovacích... poznámka redakce)...

Tím dbal o svoji bezpečnost...

I já jsem měl pět ostrých- nespolehl jsem se na průpovídku jenž se objevila na vratech muničáku napsaná křídou: "Stůj, nebo střelím" a "Stůj, nebo po Tobě hodím útočákem.."

Ale zpět na letiště.

Rusáci s naplněnou cisternou odejeli, Vzápětí po nic přijel vůz s koněm, na voze cisterna malá, u ní dva vojáčci zanedbaného vzhledu. Také pro vodu.

Vítám se s nimi mlčky.

Připravují čerpání.

Tu vyšel náčelník stráže a " Iditě domoj, vody nět...!" ... viditelně se předvádí před tou Ruskou...

Vojáci poslušně obrací koně... chtějí odejet s prázdnou... ve mně vzplál vztek.

Běžím za nimi.. " Stojtě, vody zděs".... náčelník stráže udělá pohyb, jaký jsem si představil, co útok. Naučeným pohybem jsem zvedl zbrań proti němu ....připažil....

"Soudruhu vojíne, žertoval jsem ... vodu jim samozřejmě dej! "

Vrátil se do kanceláře Aerolinek, našeho dočasného strážního stanoviště.

Nechápal jsem.

Praporčík pluku...

Co jej vedlo k tomu, aby těm chudákům nevydal vodu?

No, co dál, ten?

"Prápora " byl pro mne neznámý, ale ??

Co nyní se mnou? Má mne v hrsti?....

Stačí aby zavolal "lítačku" pluku a kontráše...

EXKURZ.

Ještě za života autora TOP SAECRET plk. ing. Jiřího Dufka jsme pátrali v archivech o rozpisech služeb v srpnu a září 1968...než byla zvýšená pohotovost odvolána a služby stabilizovány...k současnému poznatku, kdo v "příběhu letiště v onen den sloužil"...

K pluku bylo přiděleno GŚ/ ZS několik praporčíků radiové služby, kteří nebyli výsadkáři.. byli to specialisté pro dálkové ovládání spojení...nesporně machři svého oboru.. ale jako VOJÁCI...

..Osvědčovali se tím, že ze "spojovacích dílen, v době "vytahování kostí z polévek " v kuchyních mužstva se "hojně! zde " vyskytovali-- na jídlo v důstojnické kuchyni výsadkářů, nárok neměli...

Zde trpěni byli...byli to odborníci na spojení a pluk je potřeboval,..

Náčelník stráže mne má v hrsti. Vejdu do kanceláře bez zaklepání, kopnutím do lůžka budím Miru Tršku... mne si oči, nechápe.

Předstoupím před velitele stráže, skloněnou hlavní samopalu k podlaze vybíjím svých pět nábojů.

Ruská příslušnice se dívá vyděšeně - velitel stráže také. Zvuk padajících nábojů vstává Tršku do polohy sedě- to vidím úkosem a srdce mi divoce bije...

Podívám se náčelníkovi do očí a "...Já se, soudruhu praporčíku, omlouvám, i z mé strany to byla legrace..."

Napětí opadlo.

Ticho.

" Seber si to , vojáku, nebudeme tady soudružce znečišťovat pracoviště... ono stačí, že tu musí být s námi..."

Vyšel jsem před budovu, za mnou Trška : "Ty vole, co se děje?"

R/ M.F., editorka R/7, přepis a poznámky redakce R/1, foto R/2
Přílohy:

HOLEŠOV "68" 01. lis 2024 15:31 #16711

• chmelik1
HOLEŠOV XII

Holešovská epopej III. " POLITRUK".

Naše civilní auto stálo bez povšimnutí okupační jednotky před branou kasáren. Vstoupili jsme a major: "Tak co, navázali jste spojení? "Ne. na tu vzdálenost to nejde a navíc nemáme šifrovací materiál..." Major ztratil dřívější přívětivost. "Tak na co ten drát?" ...

Už jsem to nevydržel:

"Soudruhu majore, dostali jsme v kasárnách pokyn, že nám bude řidič civilního vozidla dávat pokyny, co máme pozorovat a jak... sice jste nás představil jako "kontráše" a dostali jsme oběd, ale jaksi jsme nedostali pokyny, co a jak sledovat, odkud...jednal jste jen se soudruhem poručíkem a my jsme si museli pomoci sami... dostat se na střechu a zjistit situaci na ploše... proto ten drát..."

Major oněměl. Viditelně se vzteká...On tomu tady velí...

"Vrátíme se přes Bystřici pod Hostýnem, nasbíráme zprávy o sovětském vojsku - ty si předám osobně já."

Ticho. Míjíme kolony rusáků, major řídí a já, abych mu pomohl, si zapisuji tužkou na palubní desku před sebou počty a čísla vozidel.

Projeli jsme Bystřicí pod Hostýnem, ruský regulovčík nás směruje na krajnici. Na vozovce leží na boku nákladní skříňové vozidlo. Několik ruských vojáků se snaží dostat vozidlo zpět na kola, jedeme až téměř k místu nehody. Major brzdí a na jeho tváři se objevuje strach. Plivne na palubní desku, maže moje poznámky a řve: " Vy jste nás všechny ohrozil na životě!!" ... domazal zbytek mých poznámek..

Spustil jsem okénko spolujezdce, k regulovčíkovi se připojila dvojice samopalníků.." "padaždi minutočku.." na pomoc vojákům přijíždí naviják.. vozidlo na kolech.... "iditě.." .. a je tu Holešov.... major zřejmě dle pokynu dojel před Loanu, národní podnik. Jsme vysazeni beze slova, přebírá nás závodní stráž. Vrátny pokývne hlavou, ví o nás...

V jedné z hal jsou kluci z naší roty. Dělali stejnou činnost...v Gottwaldově, Kroměříži, Vsetíně, Otrokovicích. Na lavici stojí várnice s teplou stravou. V další hale spíme na haldách příze, teploučko a měkko. Stejně ráno přichází teplá snídaně a naši důstojníci v civilu.

Nadporučík Kohout si nás měří pohledem,. jenž slibuje, že na další "misi" nepůjdeme. Takže se vracíme stejnou přístupovou cestou do kasáren. Zahradnická škola a houpavá větev...

Novinky.

Civilní vozidla nemají dost PHM. Další průzkum civilních podskupin se zastavuje.

Na rotě nás "malý staršina Tuláček " vítá čistými "šedesátkami ";odevzdáváme civil a po sprše jdeme do pyžama.

Ještě než jsem usnul, vybavil jsem si "akci" s naším politrukem... neodolatelně se postavila do řady úvaha:

"...nedivím se těm "Orlitům" , takoví "důstojníci" jako major Kubišta, politruk a "kulturně výchovný pracovník ", jim vyhovovali. Takové mohli "očurávat" na potkání , tak, jak jsem to včera udělal i já; nakonec, o tom se Albert O. rozepisuje i ve svých pamětech Nejen útvarový orchestr často mohl hrát svá sóla před vojenskými povinnostmi či výcvikem..."

A otázky ? na ty jsem dostal odpověď zhruba za rok, když byl rozkazem ministra obrany zrušen 7.výsadkový pluk...a ještě daleko později, když plukovník Jiří Dufek, náčelník štábu, kladl ve své knize TOP SECRET otázku, velmi emotivní!

Proč byl zrušen (reorganizován do jiné části ČSLA) vojenský útvar VÚ 7374 ....???

O tom v dalších pokračováních...

R/M .F. edice R/7 přepis R/1

Podplukovník Ing. Miroslav Šedina- svědectví:

V roce 1966 jsem byl povýšen do hodnosti podplukovníka. Na oslavu mého povýšení jsem uspořádal v důstojnické jídelně pluku oslavu... na ní došlo k mimořádné "události", měla dohru v mém odvolání z funkce velitele 7.výsadkového pluku zvl. určení... ( zdroj: "oznámení důchodce Ing. M. Šediny na Okresní prokuratuře v Kroměříži v roce 1990...)... R/1

19.srpna 1968 (pondělí) jsem přijel do Holešova na plánované seskoky... na letišti již byly připraveny dva výsadkové letouny Il-14 bez pilotních osádek... nebyl ani vydán rozkaz velitele pluku k seskokům; ten byl nezbytnou předehrou každého seskoku.... 20.srpna 1968 již začalo přistávání speciálních okupačních jednotek na Ruzyni... 21.srpna 1968 kolem 02.00 mi volal velitel pluku V. Košan, že vojska Varšavské smlouvy obsazují území Československa....

TOP SECRET - autor plk. Jiří Dufek- svědectví:

V nepřehledné situaci jsme dostávali kusé informace od Zpravodajské správy Generálního štábu. Napjatá a nepřehledná byla činnost Zpravodajské správy zejména po té, kdy na nátlak sovětů byl 24.srpna odvolán z funkce náčelníka generál major Oldřich Burda.

Z počtu pluku byla vytvořena na pokyn ZS/GŠ speciální jednotka připravená k akci snad na osvobození unesených představitelů státu, případně dalším akcím...

(Poznámka redakce: Hlídka PVO - autor vzpomínek veterán Milan Friedrich popisuje výjezd vozidel s "ostrou rotou " přesně... viz předchozí díly- autor Jiří Dufek čas vytvoření a cíle působení "ostré roty C" ve své knize neupřesňuje- generál Burda byl odvolán z funkce až 24.srpna 1968- kdo, kdy a jak tedy stanovil cíle jednotky, když již v noci vyjela mimo posádku???

Autor Jiří Dufek dále upřesňuje, že se dne 22.srpna 1968 přesunula jednotka o síle 80 mužů pod velením velitele roty kpt. Jaroslava Strosse spolu s ženijním náčelníkem kpt. Stanislavem Mikušem do prostoru střelnice Dobrotice a dále pěšky na kótu 565 Hrad jihovýchodně Dobrotice. Tam byly vybudovány úkryty a jednotka čekala na další rozkazy...

Je opodstatněné se domnívat, ( píše mjr. Jiří Dufek- tehdy druhý nejvyšší velitel VÚ 7374 Holešov,) že o jednotce měla sovětská strana přehled jednak od některých našich vojáků a řad občanů, kteří okupaci vítali. Vojáky jednotky bylo připraveno vyjmout z evidence pluku.

Následující den (23.srpna) odjela jednotka ("ostrá rota C ") na letiště Přerov a pomáhala odstraňovat překážky z rozjezdové plochy letiště. Poté se vrátila do kasáren.

Zdroj: TOP SECRET -Vojenský útvar 7374 Svět křídel str.56

Otázka zní:

Kdo byl oprávněn odvelet rotu 7.výsadkového pluku zvl. určení na Letiště Přerov? Místo úplně jiné posádky, jiného druhu velení?? k odstranění překážek na letištní ploše, když byla určena k "plnění úkolů" osvobození "ústavních činitelů státu???"

Tedy:

Před dalším pokračováním vzpomínek na rok 1968 opětovně vyvstává otázka:

"Kdo tedy a jak pluku velel?"

Jaká byla součinnost velení pluku VÚ 7374 s nadřízeným orgánem ZS/GŠ? Kdo rozhodl o vyvedení jednotky z posádky a dokonce o myšlence " jejího vyvedení z evidence armády", tady v případě zajetí vynětí z mezinárodního vojenského práva na statut válečného zajatce???? Její smrt jako teroristů ?

Podplukovník Ing. Miroslav Šedina- svědectví:

"... a ještě k akci "osvoboďte Dubčeka". Byla to nesmyslná akce. Nebylo známo, kam byl Dubček s dalšími politiky odvlečen, nebyly k dispozici prostředky pro určené jednotky.. Dvě letadla IL-14 stojící na letišti v Holešově, mohla být po vzletu sestřelena. Přesun jednotky určené k osvobození Dubčeka byl brzy po výjezdu z Holešova zastaven...

Ve stráních nad Holešovem vojáci budovali utajeně obranná postavení. Navštívil jsem je v lesích osobně. Byli bez jakéhokoliv zajištění a zřejmě byli také rychle odhaleni okupačními silami.

Proti této "akci" jsem důrazně protestoval jako sebevražedné a můj protest byl vyslyšen..."

zdroj: KVV Holešov, rubrika OSOBNOSTI, Miroslav Šedina R/1

My se ptáme, dnes... u koho bylo protestováno ? U VELITELE PLUKU KOŠANA?

Seznam politických pracovníků 7.výsadkového pluku zvláštního určení ke dni 21.srpna 1968:

pplk. Robert ŘÍHA - zástupce velitele pluku pro věci politické

mjr. Jaroslav KUBIŠTA- instruktor politické skupiny

mjr. Ladislav SEJK - instruktor politické skupiny

mjr. Antonín TOMAN- předseda základní organizace KSČ

mjr. Jaroslav VALÁŠEK -politický propagandista

Pokračování v pátek 1.10.2024 " Holešovská normalizace I. "

R/1
Vygenerováno za 0.165 sekund