Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: SLANINA - POZITIVNÍ ÚČINKY NA ORGANISMUS

SLANINA - POZITIVNÍ ÚČINKY NA ORGANISMUS 13. úno 2023 15:31 #15693

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Není slanina, jako slanina...

její tradiční výroba spočívá v uzení prosoleného vepřového masa studeným kouře, a poté několika týdenním sušení- dochází tak j "fermentaci"
- některé slaniny se neudí, pouze suší /pancezta, Speck)

- v ČR se nejčastěji vyrábí slanina tak, že se před uzením tepelně zpracuje- tak je určena k přímé konzumaci... ale na vejce na špeku je lépe použít slaninu typu "bacon" tepelně neopracovanou.

ŠPEK nebo slanina? je to ROZDÍL!

Tradiční slanina se vyrábí z vepřového boku bez kosti a kůže- v řezu se střídají proužky sádla a masa. na českém trhu se označují jako "anglická slanina".

Špek (český) je slaninou z českého hřbetního sádla (zpravidla s kůží)- postrádá - u nás v prodeji jako "iberijský či iberský " špek.

Česká anglická slanina.

má s anglickou pravou slaninou pouze část přípravy... "nasoluje se se a nakládá do slaného nálevu". Ovšem na rozdíl od "anglické" se před uzením vaří... proto ji jíme bez tepelné úpravy.

Oproti anglické má tak= výraznější uzenou chuť. V receptech proto není dobré ji zaměňovat, podle odborníků se nehodí do jídel italského typu. Ale zase místo oleje nebo sídla poskytuje mimořádně dobré výsledky.. pod cibulku, gulášovou polévku bez ní nedovedeme uvařit. Zkusme ji do sekané...

Kdysi jsme v Anglii dostali na stůl snídani " Full englissh breakfast" jen rozhodně nebyla pro vegany ani vegetariány a pro typickou snídani českou jako je rohlík s máslem, džemem nebo medem, byla školující...na větším talíři bylo:

- několik šťavnatých klobásek
- plátky opečené slaniny anglického typu
- dvě volská oka
- bílé fazole v tomatové omáčce
- opečené žampiony
- opečená rajčata

miska s osmaženými bílými tousty

konvice černo anglického čaje...

pátrali jsme po původu snídaňové anglické slaniny a?

tady je:

Původem je vepřový bůček, na okrajích je proužek tuku.

Slanina se nasoluje a poté za syrova se udí studeným kouřem; není rado ji jíst syrovou-
proto se podává (viz snídani) opečená do zlatova a voní...
Sůl na slaninu se používá ze solných dolů z tuzemska a to buď za sucha, nebo jako solný roztok, poté se udí studeným kouřem+ jak uvedeno výše, vyznačuje se silnou chutí.

Podobě se vyrábí "Schvazwälder Speec" přeložena "3chwarzwaldská šunka".. tajemství výroby přesně neznáme, ale k ní se ještě přidává směs koření.

Italská slanina.

Pancetta. Ta se neudí, jen suší. Krájí se na super tenké plátky - jí se syrová. V další úpravě, kdy jsou plátky silnější, se musí tepelně upravit..

V Itálii najdeme ještě jeden druh slaniny, nazývá se guanciele. Ta se vyrábí z nasoleného vepřového líčka, ochucená je pepřem, česnekem, rozmarýnem a šalvějí. Potom zraje ve studeném místě po dobu tří měsíců.

Literatura uvádí ještě slaninu JAPONSKOU, ta se vyrábí z p o p k u, ale nejsou s ní v Evropě zkušenosti, sehnat ji zde nelze...

Americká slanina.

Má voji historii. Od roku 1920- tehdy firma Oscar Mayer začal prodávat slaninu na velmi slabé plátky.Slanina pochází z pupku nebo vepřového boku, na jejím řezu se střídají proužky tuku a masa.- ( snglicky "streaky bacon").

Postup výroby: maso se nasolí, někdy se přidá i cukr,, asi dva týdny se suší a zraje. Poté se pečlivě omyje, udí za nízkých teplot a tak získá svoji specifickou chuť...

Morava miluje slovenskou "gazdovskou slaninu"

maso naložené do soli, následně se udí studeným kouřem.. na slanině zůstává kůže a my se nedovedeme představit "halušky" bez slaniny "gazdovské..."

Slanina kanadská.

má, pro vyloučení záměny s e slaninou americkou název "back bacon"... má tvar kulatý, je úplně libová, vyráběná z "panenky"..

Německá slanina

"Früshstücksspeck" se odlišuje ode všech...je vždy vyrobena z "popku" a má chuť. jíž nezaměníte.. ale pozor, v Německu mají ještě několik druhů špeku dalších... tento druh špeku vlastně přišel na svět náhodou, začali jej nakládat do soli, ze zdejších dolů, ty mají vyšší obsah dusičnanů

ony všechny slaniny a špeky mají nějaký obsah dusičnanů...ale v zanedbatelém množství

na závěr

POZITIVNÍ je ani do špeku, ani do slaniny nedostane EU sušeného, mletého cvrčka...!

zdroje: především WikipediE- česká, německá, některé kuchařky, vlastní zkušenosti.. velmi upraveno R/1
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.256 sekund