Jsou vzpomínkou na naše kuchyňské sporáky s troubou... z ní čas od času zavoněla martinská husa, nebo vepřové se zelím.. na plotně potom se na litinovém plátu opékala "suchá placka" a v konvici byla melta... a také, v konvičce kravské, výjimečně kozí mléko od poctivě krmeného bravu..
Vytvořit suchou bramborovou placku není žádný kumšt:
Uvařme si den předem pár brambor ve slupce, kolik? tolik... po vychladnutí je oloupeme, jemně nastrouháme či jinak rozmělníme.. (pozor.. výsadkoví veteráni- výbušnina není vhodná!!) přidáme mouku - odhadem, někdo hladkou, my pro nebezpečí že by mohla přijít s jemně mletými broučky , si ji meleme z ovesných vloček...také z pohanky...vejce 1-2 podle množství základní materie-- sůl... vyrobíme nelepkavé těsto.. na pomoučeném válu vyrábíme velmi tenké placky a ... na nepřilnavé pánvi (sporáku již nemaje) pečeme.. se utvoří hnědé flíčky... obrat a můžeme natřít "mašlovačkou" placku máslem , lepší je domácím sádlem z poctivé zabijačky . ke snídaní se může natírat marmeládou, sypat mákem ale!!
Melta s mlékem"" to je tradice...
Varianta: rozetřený česnek, pálenka, pivo, škvarky...kysané zelí,,, etc..etc..
R/1