KVASNICOVÁ KÚRA
Kvasnice obsahují mnoho vitamínů skupiny B a doporučují se nejen „náctiletým“, ale i starším, kteří mají špatnou pleť, kteří trpí infekcemi v koutcích úst, dále těm, kteří trpí únavou a vyčerpáním s nevysvětlitelnou etiologií. A v neposlední řadě pak i těm, u kterých klesla celková odolnost organismu, tedy mají sníženou imunitu.
Jak tedy vylepšit kondici?
Pokud 2-3x týdně vypijeme sklenici kvasnicového nápoje. Na jednu sklenici vody dáme 2-3dg rozdrobených kvasnic, necháme přejít varem a po vychladnutí zvolna popíjíme.
Lze samozřejmě koupit tablety pivních kvasnic. Dospělý bude užívat 3x denně 2-4 tbl. U dětí je to 3x denně 1 tbl.
A co samotné kvasnice? Skládají se z živých buněk kvasinek Saccharomyces cerevisiae. K rozmnožování potřebují trochu cukru. Máme na mysli opravdu trošku. Není důvod se vyhýbat třeba kynutým těstům jen z důvodu hubnutí.
V 1,5 gramech obsahuje droždí zhruba 10 miliard živých buněk. Přeměňují přirozené cukry na alkohol a oxid uhličitý. Právě jemu vděčíme za kynutí těsta. Kromě kvasinek obsahuje i cenné aminokyseliny, minerální látky a vitaminy.
Doplňuje především vitaminy B, které řadě lidí chybí.
B1 (thiamin) – podporuje činnost srdce, mozku a nervů.
B2 (riboflavin) – ovlivňuje zdraví pokožky, zraku a napomáhá trávení.
B3 (niacin) – rovněž podporuje pokožku, nervový systém a zdravé trávení.
Chrom – z minerálů je nejvýznamnější obsah chromu. Napomáhá udržení zdravé hladiny krevního cukru. Podporuje metabolismus tuků a snižuje záchvaty vlčího hladu.
Kvasnice podporují zdraví jater a žlučových cest, žaludeční sliznice a očí. Prospívají také zdraví kůže, pomáhají v boji s bakteriálními i plísňovými infekcemi. Doporučují se jako podpůrná léčba vředů nebo cukrovky. Svědčí také vlasům, zubům i nehtům.
V našich obchodech se nejčastěji setkáte s menšími kostičkami droždí ve formě lisovaných hranolů. Mívá světlou barvu a lehce drobivou strukturu. Až do roku 1825 se však vyrábělo ve formě tekuté. Někteří výrobci se k ní dnes znovu vracejí.
Setkat se můžete i s aktivním sušeným droždím. Odolává i vyšším teplotám. Hodí se tak i pro skladování mimo lednici. Podobně odolné je i droždí instantní. Co se týče chuťových vlastností výsledného jídla, rozdíl nepoznáte.
Také z nutričního hlediska zůstane složení velmi podobné. Trochu ošemetné je skladování čerstvých kvasnic, tedy droždí.
Kvasnice skladujte v lednici při teplotě od 1 do 8, maximálně 10 stupňů Celsia. Vyhněte se zbytečnému vyndávání z lednice. Střídání teplot kvasnice oslabuje. Pokud je nestihnete rychle zpracovat, dejte je do skleničky s uzávěrem a zalijte trochou vody. V lednici vám vydrží i 2 až 3 měsíce. Instantní, sušené vydrží i mimo lednici klidně 2 a více let bez snížení kvality. Hodí se proto mít ho pořád po ruce. Kdykoli můžete začít vařit nebo péct.
R/3
Recept na KVASNICOVOU POLÉVKU najdete v rubrice "MAGIE CHUTÍ"