Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: CHOLESTEROL

CHOLESTEROL 27. úno 2022 17:29 #14757

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
"Cholesterolová lež?"

Dwight Lundell MD

My lékaři se vším naším vzděláním, znalostmi a autoritou si často rozvineme dosti velké ego, které nám ztěžuje přiznat, že jsme se mýlili.

Já otevřeně přiznávám, že jsem se mýlil. Jsem kardiochirurgem s pětadvaceti lety praxe.
Vykonal jsem více než 5000 operací srdce.

Dnes přišel den, abych napravil svůj omyl lékařskými a vědeckými fakty.
Mnoho let jsem praktikoval s dalšími prominentními chirurgy označovanými za “tvůrce veřejného mínění”. Bombardováni vědeckou literaturou, neustále na seminářích, jsme my tvůrci veřejného mínění trvali na tom, že onemocnění srdce je jednoduchým důsledkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi.

Jedinou přijatelnou léčbou bylo předepisování léků na snižování cholesterolu v krvi a diety s velmi nízkým obsahem tuků. Trvali na tom, že taková dieta sníží hladinu cholesterolu a výskyt onemocnění srdce. Odchýlení se od těchto doporučení bylo považováno za kacířství a mohlo dokonce vést k žalobě.
Nefunguje to!

Tato doporučení již nejsou vědecky ani morálně obhajitelná.
Před několika lety bylo zjištěno, že skutečným důvodem onemocnění srdce jsou záněty stěn tepen
To zjištění vede pomalu ke změně způsobů, jakým budou onemocnění srdce a další chronické nemoci léčeny.

Dlouho zavedená dietární doporučení vytvořilo epidemii obezity a cukrovky.
Jejich následky poráží úmrtností, lidským utrpením a ekonomickými následky jakoukoliv epidemii moru v historii.

Ačkoliv 25% lidí bere drahé statiny, ačkoliv jsme snížili množství tuku v potravě, tento rok zemře na onemocnění srdce více Američanů než kdykoliv dříve.

Statistici z American Heart Association ukazují, že asi 75 miliónů Američanů trpí onemocněním srdce.
20 miliónů má cukrovku, a 57 miliónů je jí ohroženo. Tyto nemoci postihují stále mladší a mladší lidi ve stále větším a větším množství.

Jednoduše řečeno:
pokud by nebyly v těle přítomny záněty, není možné, aby se na stěnách tepen usazoval cholesterol a způsoboval onemocnění srdce a mrtvice.
Bez zánětů by se cholesterol pohyboval volně tělem, jak to příroda zamýšlela. Jsou to záněty, kvůli kterým se cholesterol usazuje.

Zánět není nic komplikovaného - je to jednoduše přirozená obrana těla před nepřáteli: bakteriím, toxinům nebo virům.

Zánět je dokonalý ve své funkci ochrany těla před těmito bakteriálními a virovými vetřelci.

Nicméně, pokud tělo neustále vystavujeme zraněním toxiny nebo potravou, k jejímuž příjmu není uzpůsobeno, dojde k něčemu, čemu se říká chronický zánět. Chronický zánět je přesně tak škodlivý, jako je akutní zánět prospěšný.

Co je největším viníkem chronických zánětů? To je jednoduché: je jím přebytek jednoduchých vysoce zpracovaných sacharidů (cukr, mouka a všechny produkty, které jsou z nich vyrobeny) a nadměrná konzumace omega-6 rostlinných olejů, jako jsou sójový, kukuřičný a slunečnicový, které se nachází v mnoha zpracovaných potravinách.

Představte si na chvíli, že drsným kartáčem opakovaně přejíždíte přes svojí kůži, dokud nezčervená a nezačne takřka krvácet.

Řekněme, že to budete dělat několikrát denně po dobu pěti let. Pokud dokážete snášet bolestivé kartáčování, budete mít nakonec na kůži krvácející, oteklou infikovanou oblast, jejíž stav se bude s každým dalším kartáčováním zhoršovat. To je dobrý způsob, jak si představit proces zánětu, který může právě teď probíhat ve vašem těle.

Bez ohledu na to, kde k zánětu dojde, jestli uvnitř nebo na povrchu vašeho těla, jde vždy o totéž. Nahlédl jsem do tisíců a tisíců tepen. Nemocná tepna vypadá, jako by někdo vzal kartáč a opakovaně rozdíral její stěny.

Několikrát denně vytvářejí potraviny, které jíme, malá zranění, na něž naše tělo opakovaně odpovídá tvorbou zánětů.

Ačkoliv máme rádi sladkou chuť koblihy, naše tělo na ní odpovídá poplachem, jako by dorazil nepřítel vyhlašující válku. Potraviny plné cukru a jednoduchých sacharidů, nebo zpracované s omega-6 oleji, aby vydržely déle v regálech supermarketů, jsou již dlouhou dobu základem naší stravy. Tyto potraviny pomalu každého otravují.

Jak vede snězení obyčejné koblihy ke tvorbě zánětu a nemoci?
Představte si, že vylijete na svojí klávesnici sladký sirup, a získáte představu o tom, co se stane ve vašich buňkách. Když sníme jednoduché sacharidy jako cukr, hladina cukru v krvi rychle vzroste. V odpovědi na to začne naše slinivka vylučovat inzulín, aby tento cukr přesunul do buněk, kde bude uskladněn jako zásoba energie. Pokud jsou buňky plné a další glukózu nepotřebují, odmítnou jí.

Pokud vaše plné buňky extra glukózu odmítnou, hladina cukru v krvi roste, což vede k další produkci inzulínu, a cukr je proměněn na tuk a uskladněn v tukových tkáních.

Co má toto všechno společného se záněty? Hladina cukru v krvi je udržována ve velmi úzkém rozsahu. Nadbytečné molekuly cukru se totiž navazují na různé bílkoviny, které poté poškozují stěny tepen. Tato opakovaná poškození vedou k tvorbě zánětů. Když si několikrát denně zvednete hladinu cukru v krvi, je to stejné, jako byste si rozdírali vnitřky vašich citlivých tepen.

I když to nevidíte, buďte si jistí, že k tomu dochází. Během pětadvaceti let jsem viděl více než 5000 pacientů, kteří měli všichni jedno společné - záněty ve svých tepnách.

Vraťme se zpět ke koblize.

Tato nevinně vypadající dobrota obsahuje nejen cukr, ale byla také upečena v jednom z mnoha omega-6 olejů, například v sójovém. Brambůrky a hranolky jsou pečeny v sójovém oleji. Zpracované potraviny jsou vyráběny s omega-6 oleji, aby se prodloužila jejich životnost v supermarketech. Ačkoliv patří omega-6 oleje mezi esenciální - jsou součástí každé buněčné stěny, která kontroluje výměnu látek mezi vnitřkem buňky a okolím - musí být konzumovány ve správném poměru k omega-3 olejům.

Pokud se tato rovnováha posune ve prospěch přílišné konzumace omega-6 olejů, buněčné membrány produkují chemikálie zvané cytokiny, ty přímo způsobují záněty.

Dnešní strava obsahuje extrémní nepoměr mezi těmito oleji. Nerovnováha se pohybuje mezi 15:1 až ke 30:1 ve prospěch omega-6. To znamená obrovské množství cytokinů způsobujících záněty. Optimální a zdravý poměr by měl být 3:1.

Aby to bylo ještě horší, nadbytečná váha, kterou sebou díky těmto potravinám nosíte, vede ke tvorbě přeplněných tukových buněk.

Ty produkují velké množství prozánětlivých chemikálií,zhoršují poškození způsobená vysokou hladinou cukru v krvi.

Proces, jenž začal koblihou, se promění v začarovaný kruh; vede k onemocnění srdce, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce a nakonec Alzheimerově nemoci.

Nelze utéct před skutečností, že čím více konzumujeme připravených a zpracovaných potravin, tím více si každý den přidáváme k zánětům.

Lidské tělo nebylo navrženo ke zpracování potravin plných cukrů a omega-6 olejů.

Existuje pouze jediný způsob, jakým lze záněty odstranit, a tím je návrat k potravinám bližším k jejich přírodnímu stavu.

K budování svaloviny potřebujete jíst více bílkovin. Vybírejme si sacharidy, které jsou komplexní: jako například ovoce a zeleninu.

Omezte nebo eliminujte zánětlivé omega-6 oleje jako kukuřičný a sójový, také zpracované potraviny, které je obsahují.

Jedna lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 miligramu omega-6. Sójový ho obsahuje 6,940 mg.

Používejme místo nich olivový olej nebo máslo vyrobené z mléka krav živených trávou.

Živočišné tuky obsahují méně než 20% omega-6 a jsou mnohem méně zánětlivé než údajně zdravé rostlinné oleje.


Cholesterolová teorie vedla k beztučným nebo nízkotučným doporučením Medicína zřejmě udělala chybu, když doporučovala lidem, aby se vyhýbali saturovaných tukům a upřednostňovali potraviny s vysokým obsahem omega-6 olejů.


Možností je dát přednost potravinám, které jedla vaše babička.

Dle vlastní úvahy vyhnout se těm, které nosí matka z regálů supermarketu plných zpracovaných potravin.

Poznámka redakce.

Článek vyšel asi před 5-6 roky. Má charakter encyklopedický, je názorem jedince a v České republice není prověřen, ani medicinsky prověřován. Z vlastní zkušenosti víme, že strava v létě z vlastních výpěstků rajčat, okurek, všemožní zeleniny a brambor vařených ve. slupce, nebo dokonce syrových, nám stravovací potíže nepřináší. Potom ani zimní zabijačka, kde vele ovárku kobliha vždy patří, není katastrofou... rakže, vše s rozumem...
Ke článku se vyjádřila naše expertka pro zdravou výživu...novinky za polední půlrok" ..vejce minimálně 5 x týdně (asi po jednom?)s vlákninou to nepřehánět, ovesné vločky max.2 x týdně, hodně luštěniny atd.. (R/3)

Závěr: Každý je odpovědný za svoje zdraví, svůj život, svoji rodinu, přítomnost a budoucnost... co dodat?
R/1
The administrator has disabled public write access.

CHOLESTEROL 21. led 2022 16:03 #14599

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
CHOLESTEROL – dokončení

Anticholesterolové rady: dle Domácí přírodní lékárny od Jadwigy Górnické

1.) užívat mimo jiného i lecitin, lněné semínko, česnek, jablka, vlákninu
2.) jíst méně nasycených tuků, tedy másla, sádla a jiných tuků
3.) k pečivu POUZE 3-4 dg másla denně
4.) vyhýbat se tučným masům, sýrům, cukroví, omáčkám a polévkám, které jsou dochucované tukem nebo smetanou
5.) jíst rostlinné oleje, nejlépe slunečnicový, olivový, sójový. Také tmavé pečivo, pšeničné a žitné, které obsahuje 4x více vitamínu E než pečivo bílé. Navíc obsahuje železo a vlákninu … tady moje poznámky – to bychom museli péct žitný tmavý chleba doma sami, nedovedete si vůbec představit, co se přidává do „zdravého tmavého pečiva“! Vůbec zdravé není! Zeptejte se někoho, kdo u výroby a pečení je přítomen.
6.) pít mléko, alespoň dvě sklenice denně, kefír a jíst jogurt. Jsou vynikajícím zdrojem vápníku a mléko má všechno, kromě Fe a vitamínu C … ale v žádném případě ráno, do prázdného žaludku! Ráno je potřeba žaludek zahřát, takže jogurty až na svačinku!
7.) jíst zeleninu a semena do 1 kg denně. Čím větší rozmanitost, tím lépe. Hlavně musejí být bez tuků a oleje – zelenina bohatá na karoten nebo klíčky bohaté na vitamin E ale nejsou vstřebatelné bez tuků
Ovšem syrová zelenina do žaludku nepatří ve větším množství, tzn., že 1 syrová mrkev nadělá pěknou paskudu. Pokud je mrkvový salát s trochou oleje, citronovou šťávou, to je vstřebatelné. Takže buď jemně oblanšírovat nebo chvilka v páře a je vše v pořádku.
8.) škroby a bílkoviny jíst zvlášť, v opačném případě leží dlouho nestrávené v žaludku
9.) jíst jednu zeleninu vařenou a jinou zasyrova … i ten listový salát v létě jíme se zálivkou!
10.) jíst vše čerstvé nebo z mrazničky, zvláště oleje musejí být čerstvé, nemají rády ani slunce, ani mráz, protože na světle žluknou a vitamín A se rozkládá. Oleje jsou sice kalorické, ale snižují hladinu cholesterolu v krvi … tady opět námitka ohledně jídla z mrazničky. Do žaludku přímo z mrazáku?? Zakládáme si na problémy se žaludečními vředy, nefunkčností s tenkým i tlustým střevem a kam se nám pak ztratí imunita? Zmrzne.
11.) lidstvo zná česnek více jak 5000 let. Víme, že detoxikuje a dezinfikuje, že snižuje hladinu cholesterolu ... Takže denně alespoň jeden stroužek syrového! Kdo s tím má problém, může užívat česnekové tablety, ty se vstřebávají ještě rychleji...
12.) vynikají je lněné semínko, obsahuje velkou dávku lecitinu, který rozpustí cholesterol …
13.) pokud se pustíme do sýrů, tak je lépe se vyhnout plísňovým a roztíratelným

Vitamín C je velmi důležitý antioxidant, součást kolagenu, který, mimo jiné, také opravuje poškozené cévní stěny. Chybí-li vitamín C, kolagenu je pochopitelně méně, organismus pak využívá náhradní řešení, při kterém namísto kolagenu bere cholesterol. V případě dlouhodobější hypovitaminózy pak organismus ukládá cholesterol uvnitř cév, díky tomu se jejich průchodnost snižuje.

Vynikajícím pomocníkem pro snížení LDL cholesterolu je kromě česneku také cibule a pórek. A nezapomínejme na ořechy, mandle a kešu – alespoň hrst denně ( mozek bude fungovat! ).

Na závěr čínské pořekadlo:

Každé onemocnění by se mělo léčit minimálně 2x takovou dobu, jakou se neléčilo.

R/3

Pozn. Originál textu s barevným rozlišením v příloze
***
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

CHOLESTEROL 14. led 2022 17:25 #14575

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
CHOLESTEROL - DOKONČENÍ

Pokračování

Množství LDL cholesterolu v organismu snížit, a to zejména cvičením a léky a také zdravou stravou. Mezi vhodná jídla patří zelenina, ovoce, ořechy a semena a například ryby.


 Pečené brambory obsahují srdci prospěšného draslíku více než banány. Dostatečné množství této látky pomáhá snížit krevní tlak, snižuje riziko mrtvice a dalších kardiovaskulárních chorob.

 Rajčata obsahují skvělou kombinaci draslíku a vitaminů A a C. Navíc v nich najdete antioxidant lykopen, sloučeninu, která je přímo spojená se snížením hladiny LDL cholesterolu v krvi.

 Tuňák čerstvý nebo z konzervy – dvě porce tuňáka pomáhají zpomalit růst plaku v cévách. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách navíc pomáhají snižovat hladinu triglyceridů, což je další rizikový faktor srdečních chorob.

 Maliny a další plody díky osmi gramům vlákniny na šálek jsou maliny výbornou potravinou pro každého. Vysoké dávky vlákniny, ale ocení i lidé s vysokým cholesterolem, protože 25 gramů vlákniny denně podporuje zdravé trávení, a tím pomáhá snižovat hladiny LDL.

 Skvělé jsou i borůvky – studie prokázaly, že pravidelná konzumace borůvek snižuje krevní tlak, protože borůvky obsahují látky rozšiřující cévy, a tím zpomalují rychlost aterosklerózy.

 Luštěniny - o přínosech luštěnin se nyní dočteme téměř všude, protože tyhle jedlé suché plody jsou nabité rostlinnými bílkovinami a vlákninou, nemluvě o antioxidantech, minerálech a vitaminech skupiny B. Všechny tyto sloučeniny pomáhají chránit cévy před tvorbou plaku a zároveň optimalizují průtok krve, čímž pomáhají tělu účinně využívat živiny, které konzumujete. Čočka, fazole, cizrna mají málo kalorií a jsou skvělým zdrojem bílkovin, které plní v našem těle řadu stavebních, transportních, regulačních nebo obranných funkcí, též jsou významným zdrojem energie.

 Kapusta obsahuje draslík, hořčík, antioxidanty, vlákninu – kapusta je výhrou pro zdravé srdce. Ale není v tom sama, košťálová zelenina (včetně zelí a růžičkové kapusty) dokáže vyvážit účinky sodíku na tělo a bojuje s vysokým krevním tlakem.

 Jablka – i jedno jablko denně pomáhá udržet srdce ve formě, důkazy ukazují, že častá konzumace jablek napomáhá snížit hladiny LDL cholesterolu. Mohou za to fenolické sloučeniny, antioxidanty, které podporují zdravou buněčnou funkci a správný průtok krve.

 Pekanové ořechy jsou bohaté na vlákninu. Ta zlepšuje zdraví vašeho srdce snížením rizika koronárních onemocnění srdce. Tyto ořechy také obsahují mononenasycené tuky, jako je kyselina olejová, spolu s fenolickými antioxidanty – ty jsou také zdravé pro vaše srdce a pomáhají předcházet koronárním onemocněním a mrtvici. Zvažte i ořechy vlašské, které lze přidat třeba i do jogurtu.

 Sladké brambory, muškátová dýně, pastinák a další hlízy jsou super potraviny – mají málo kalorií, jsou plné vlákniny a obsahují hodně draslíku a beta-karotenu, které chrání srdce před srdečními chorobami.

 Ovesné vločky - konzumace ovsa, ječmene nebo výrobků s jejich obsahem přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, protože tyto potraviny obsahují beta-glukany. Jejich působení spočívá v omezeném vstřebání, což je výsledkem schopnosti beta-glukanů tvořit gel a zvyšovat viskozitu v trávicím traktu.

 Losos - jako jeden z nejlepších přírodních zdrojů omega-3 mastných kyselin má losos mnoho zdravotních výhod včetně snižování zánětlivých látek a triglyceridů v těle.

 Špenát - zvýšená konzumace listové zeleniny snižuje hladinu cholesterolu tím, že v těle podporuje produkci oxidu dusnatého, který pomáhá rozšířit krevní cévy a snížit aterosklerózu.

Tak hodně zeleniny, ovoce, ryb, obilných klíčků a hlavně česnek a syrovou cibuli! DENNĚ!!.

R/3
The administrator has disabled public write access.

CHOLESTEROL 07. led 2022 16:56 #14552

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
JE CHOLESTEROL NÁŠ NEPŘÍTEL?

Po Vánocích určitě ano.

Cholesterol, tedy přesněji řečeno jeho jeho nadbytek – v normálních hodnotách je důležitý pro správné fungování celého organismu. Ukládá se totiž v podobě tukových usazenin v cévách, tím se mění jejich průsvit. Takže pak se může ochromit srdeční činnost ( např. infarkt ), přijde změna krevního oběhu, objeví se sklerotické změny a předčasné stárnutí organismu.

Medicína uvádí, že správná koncentrace cholesterolu v krvi by neměla překročit 250mg/100ml. Za optimální hodnotu se považuje 150-180mg/100ml.

Měli bychom vědět, že 2/3 cholesterolu, který organismus potřebuje, si vytváří sám. Zbývající část pochází z potravin. Pokud příjímáme nadměrné množství nasycených živočišných tuků, které obsahují cholesterol, tak se zabrzdí aktivita bílkovinných receptorů jater – a játra ztrácejí svou schopnost odebírat nadbytek cholesterolu.

V podstatě by běžného člověka měly zajímat ze standardního cholesterolového panelu pouze dvě hodnoty: HDL a triglyceridy, které mají skutečně vypovídající hodnotu. Tyto hodnoty se dají velice dobře ovlivnit životosprávou a výživou a přírodní medicína samozřejmě dává tomuto postupu přednost před užíváním léků na cholesterol (např. statinů, které de facto omezují činnost jater, což je v podstatě nežádoucí jev).

Potraviny nestačí mít jen Bio nebo z vlastní zahrádky, to je jen jedna – méně důležitá stránka. Vědci zjistili, že výživa musí nutně obsahovat všech 46 životně nenahraditelných (tzv. esenciálních) živin v dostatečném množství. Jedná se o aminokyseliny (např. leucin, valin, tryptofan, fenylalanin apod.), esenciální mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina alfa linolenová), minerály (např. Mg, Ca, Mn ) a vitaminy (A, celá skupina vitaminů B, C,D, K). Každá z těchto živin se v lidském organismu účastní mnoha biochemických reakcí. Tyto živiny organismus neumí vyrobit a MUSÍ být proto dodány potravou.

A to je pravá podstata výživy.
Kvůli těmto esenciálním živinám 3x až 5x denně jíme. Dá se říci, že z těchto 46 výchozích esenciálních živin organismus vyrábí všechny další důležité látky pro všechny buňky v těle, imunitní látky, hormony, enzymy, kosti, tkáně. Jedná se o milióny biochemických reakcí. Pokud organismus nějakou esenciální živinu nemá v dostatečném množství, některé biochemické reakce neproběhnou. To je základ všech zdravotních problémů. Proto je tolik důležité dbát na obsah všech 46 esenciální živiny (a to u jakéhokoliv typu výživy – např. i u veganů a vegetariánů).

Pokud výživa obsahuje v dostatečném množství všech 46 esenciálních živin, jedná se o tzv. plnohodnotnou výživu.

Další vážnou příčinou je tzv. překyselení mezibuněčných prostor. Jedná se o prostor, který je mezi buňkami. Ještě donedávna se tomuto mezibuněčnému prostoru nepřikládala žádná důležitost. Dnes však věda pokročila dále. A bylo objeveno, že stav prostředí mezi buňkami výrazně ovlivňuje buněčný metabolismus. Na membránách buněk totiž funguje celá řada tzv. receptorů, které spouštějí biochemické reakce. Funkce těchto receptorů je řízena biochemicky – pomoci hormonů a enzymů.

Za normálních okolností každá buňka vylučuje odpadní metabolity (tzv. toxiny), které jsou krevním oběhem odváděny z organismu. Pokud je narušena tato detoxikační kapacita organismu (např. dlouhodobě nevyváženou stravu z hlediska zásadotvorných a kyselinotvorných potravin, špatných dýcháním apod.), pak nastává situace, kdy se tyto toxiny dočasně ukládají v mezibuněčném prostoru. V mezibuněčném prostředí se tak mění pH. Tento stav se nazývá překyselením mezibuněčného prostoru nebo též překyselením organismu.

Toto nepřátelské prostředí narušuje činnost hormonů a enzymů, které ovlivňují činnost buněk. Tím je i narušen správný metabolismus tuků a sacharidů. Takto nějak přispívá překyselení mezibuněčného prostoru k špatným hodnotám cholesterolu a triglyceridů.

Cholesterol není v krvi rozpustný, a musí být proto po těle přepravován. To mají na starosti lipoproteiny – nosiče sestávající z tuků nebo lipidů (sloučeniny nasycených i nenasycených kyselin) a bílkovin.

Mohou mít nízkou hustotu (LDL) nebo vysokou hustotu (HDL).

LDL lipoprotein, tedy „špatný cholesterol“, tvoří většinu tělního cholesterolu a přepravuje tukové částice z jater do těla – právě jeho vysoká hladina zvyšuje riziko onemocnění srdce a mrtvici.

HDL lipoprotein, náš „dobrý cholesterol“, absorbuje cholesterol z tělních tkání a přenáší jej do jater, odkud se vyplaví z těla ven. Jeho vysoká hladina může riziko onemocnění srdce a mrtvice naopak snížit.

Zjednodušeně:
HDL CHOLESTEROL známe jako tzv. DOBRÝ CHOLESTEROL. Pomáhá udržovat cholesterol mimo tepen a dostávat jej zpět do jater, kde je recyklován a využíván tam, kde ho tělo potřebuje. Tento typ cholesterolu má ochranné účinky před rozvojem onemocnění cév, srdce a mozku.

LDL CHOLESTEROL také "ŠPATNÝ CHOLESTEROL" - je cholesterol, který zoxidoval a je předpoklad, že může způsobovat zanášení tepen. Snížená průchodnost tepen je důvodem pro vznik aterosklerózy, která může vést k infarktu nebo mozkové příhodě.

Státní zdravotní ústav na základě výsledků evropské studie EHE Suvádí jako doporučené následující hodnoty:
Celkový cholesterol ≤5,0 mmol/l
LDL cholesterol <3,0 mmol/l
HDL cholesterol muži >1,0 mmol/l
HDL cholesterol ženy >1,2 mmol/l
Triglyceridy <2,0 mmol/l

R/3

Příště – 13 anticholesterolových rad.

The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.208 sekund