Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: SOUČASNÁ SKLIZEŇ

SOUČASNÁ SKLIZEŇ 25. čen 2021 18:55 #13733

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
ŠPENÁT

Postupně na svých zahrádkách sklízíme a zpracováváme úrodu. Já jsem minulý týden posbírala špenát, v mrazáku mám nakrájené listy v 8 velkých sáčcích – takže až se zima zeptá, co jsem dělala v červnu...?

Špenát setý – latinsky Spinacia oleracea, anglicky spinach, francouzsky épinard, německy Spinat, italsky spinaci - je pro lidské zdraví a organismus velmi důležitá listová zelenina, která se v současnosti pěstuje po celém světě.

Špenát je "rodákem" z oblasti Blízkého východu a centrální Asie, je tedy vlastně takový imigrant. Říkalo se mu "aspanach", v Persii měl název Esfenaj a na polích se sázel už s počátkem našeho letopočtu. Byl nazýván králem mezi zeleninou. Nejdříve putoval do severní Afriky přes Sýrii a Arábii. Do Španělska se první semínka špenátu dostala kolem roku 1100, ale v Evropě se pěstování špenátu ve větší míře rozšířilo až ve 14. století. První recepty se špenátem jsou dochovány v kuchařce z roku 1390. Koncem 20. let minulého století se ze špenátu stala kultovní záležitost a podle Pepka námořníka jej baštily statisíce lidí.

Pěstování špenátu není náročné. Vyžaduje dobře hnojenou mírně zásaditou půdu a přiměřenou zálivku. Můžeme ho sázet prakticky po celý rok, buď brzy zjara, chceme-li sklizeň v létě, a nebo koncem léta, abychom se z čerstvých vitamínů mohli radovat na podzim. Špenáty podle odrůdy vyrostou za 37 - 70 dní. Lístky se musí trhat ještě před rozkvětem. Špenát má klasickou mírně nasládlou chuť, jemně kořeněnou a také svou specifickou vůni.

Špenát není největším zdrojem železa, i když se to o něm říká. Tato informace vznikla v roce 1870, kdy se zkoumaly látky, které obsahuje a omylem byla u železa posunuta desetinná čárka – neobsahuje tedy 30 miligramů, ale pouze a jen 3 miligramy železa na 100 gramů. Na omyl se přišlo ve 40. letech 20. století, ale špenát byl za významný zdroj železa považován ještě do 80. let.

Špenát mimo železa obsahuje ještě jód, draslík a vápník, dále je v něm kyselina fosforečná a listová. Významný je obsah mnoha vitamínů – ve špenátu je betakaroten, provitam A, vitamín C, B1, B2, B6, PPE a K. Špenát je i zdrojem lecitinu, spinacinu – špenátové bílkoviny a saponinů, které příznivě působí především na činnost žaludeční sliznice. Ve špenátu jsou fytohormony, které mají vliv na vývoj svalů a antioxidační lutein a karetonoidy.

Konzumace špenátu má pozitivní vliv na celkový imunitní systém člověka, posiluje činnost srdce a tvorbu krve, kosti a zuby. Vzhledem k vysokému obsahu draslíku špenát reguluje krevní tlak. Špenát také odvodňuje organismus a pomáhá mu zbavovat se zdraví škodlivých látek. Špenát je vynikající pro každého, kdo má fyzicky i psychicky náročné zaměstnání, pro sportovce i pro starší a staré lidi..

Dokáže velmi rychle nahradit mnohé chybějící živiny a látky.
A dobrá zpráva - špenát je chudý na kilokalorie, v šálku vařeného špenátu najdete jen 41 kcal! Můžete jej tedy sníst poměrně dost, zasytit se a přitom hubnout. Udržuje hladinu cukru v krvi stabilní, a tím omezuje chuť k jídlu a brání přejídání. Vápník ve špenátu posiluje kosti a eliminuje riziko zlomenin. Špenát ale současně obsahuje kyselinu šťavelovou, která snižuje vstřebatelnost vápníku, proto je vhodné do jídla se špenátem přidat ještě zdroj vápníku živočišného, třeba trochu jogurtu, zakysané smetany nebo strouhaného sýru.

Podle tčm špenát silně posiluje nedostatečnou krev a nedostatečný jin. Termika je ochlazující, má vliv na dráhu žaludku a sleziny. Středně posiluje energii ledvin a nedostatečnou energii Qi. Slabě ochlazuje horko v krvi a upravuje stolici. Důležité upozornění – pokud máte problémy s průjmem nebo zánět ledvin, tak špenát není vhodný! Kyselina šťavelová může podráždit.

Protože je při vaření horko, tak jen dva osvědčené a rychlé recepty:

Špenátová polévka se smetanou:
potřebujeme asi jednu cibuli, tu oloupeme a nakrájíme na drobno. Orestujeme ji na másle, osmahneme, vsypeme nakrájené špenátové listy ( ty jsou umyté a nadrobno nakrájené, asi dvě plné hrstě ), přidáme mouku, osmahneme a tuhle směs podlijeme vývarem ( když máme v lednici slepičí nebo zeleninový, je vyhráno – ale můžeme nahradit i bujónem, ten ve sklenici je dražší, ale kvalitnější ). Podle chuti osolit, opepřit, asi 10 minut povařit. Na závěr vlijeme smetanu a necháme cca 2 minuty. Na talíři do hotové polévky přidáme natvrdo uvařené vejce nakrájené na půlměsíčky. Na ně já dávám ještě lžíci zakysané smetany a tu posypu pažitkou...doba přípravy je asi 20 minut.

Těstoviny se špenátem
Listy špenátu důkladně umyjeme, vhodíme je do hrnce s osolenou vodou, tedy lehce spaříme. Ihned scedíme a nakrájíme na tenké proužky. Na pánvi osmahneme jemně nakrájenou cibuli na másle, přidáme několik stroužků čerstvého česneku, ten je také na plátky a jakmile česnek začne vonět, přidáme špenát. Společně osmahneme a podusíme. Nastrouháme Nivu, pokud bychom měli parmezán, tak jsme už skoro v Itálii, ale stačí i náš tvrdý sýr. Smícháme se smetanou ( 33% je topka ) a tuto směs vlijeme ke špenátu. Mezitím jsme si uvařili špagety nebo tagliatelle či jiné těstoviny a tohle vše s nimi v míse smícháme. Dochutit podle sebe, tedy sůl, pepř, mletá paprika, muškátový oříšek...
Několikrát už jsem vyzkoušela i rýžové těstoviny.
Velice chutné. Doporučuji.

Takže - COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?

r/3
The administrator has disabled public write access.

SOUČASNÁ SKLIZEŇ 25. čen 2021 18:52 #13732

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
Jahody - co mají kromě chuti?

Chuť kyselá a sladká ( nebo i opačně ). To znamená, že má specifický účinek na slezinu (sladká) a játra (kyselá). Jahody tedy v přiměřeném množství zpevňují slezinu a rodí tekutiny, dále pak zvlhčují plíce. Termika chladná. Element dřevo, dráha jater a žlučníku.

Odvádí vlhko. Posiluje nedostatečnou energii Qi. Posiluje nedostatečný jin. Toto vše silně.
Slabě pak odvádí vlhko močením a rozproudí blokády krve. Může způsobit alergické reakce. Vysoké množství oxalatů oslabuje ledviny, na to pozor. Jahody mohou vhodně doplnit léčbu zvýšeného cholesterolu, vysokého tlaku nebo hemeroidů.

Jahodník patří do čeledi růžovitých, řádu růžokvětých. V současnosti jsou nejrozšířenější a nejznámější dva druhy: jahody zahradní a jahody lesní. Lahodné a zdravé jsou všechny!

Plody jahodníku obsahují: vitamin C, vitamin B, menší množství provitaminu A, minerální látky draslík, vápník, fosfor a železo. Kyselinu salicylovou, citronovou a šťavelovou ( ta při konzumaci potřebuje zjemnit, takže přidáme mléko, smetanu nebo jogurt

V jahodách je oproti ostatnímu ovoci méně přírodních cukrů, zato jsou výrazným zdrojem tekutin, které tvoří až 87 % objemu. Plody nejčastěji konzumujeme čerstvé, lze je ale také zamrazit nebo zpracovat na kompoty, sirupy či marmelády.

Jahody mají i léčivé účinky: pomáhají při chudokrevnosti, cukrovce, překyselení žaludku, revmatismu, dně, proti žlučovým, ledvinovým a močovým kaménkům, jsou dobré na posílení srdce a nervů, mohou mít rovněž pozitivní účinky na tvorbu testosteronu a podporovat krevní oběh v pohlavních orgánech, protože ve větší míře obsahují antioxidanty. Jahody jsou díky vysokému obsah vitaminu C účinné také při nachlazení.

Hledáte sladké a šťavnaté letní potěšení, které je zároveň i zdravé? Dopřejte si jahody, které teď sbíráme na zahrádce! Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy. Blahodárně působí i při dně a zácpě. Neměli bychom zapomínat na listy jahodníku: Sbírejte hlavně mladé listy, mají trpkou a nahořklou chuť a svíravý, slabě protizánětlivý účinek. Tento využijete například při střevních chřipkách nebo průjmech, při nemocech ledvin a močových cest. V každém případě má kladný vliv na látkovou výměnu a zároveň rozšiřuje cévy.

V kombinaci s listy maliníku a ostružiníku jsou dobrou náhražkou pravého čaje. Čaj z jahodníku je velice jednoduchý. Jak na to? 1 lžičku jahodníkových listů přelijeme ¼ litrem vroucí vody necháme 15 minut odstát. Při přípravě lesního čaje smíchejte listy jahodníku, ostružiníku a maliníku.

A na závěr velice rychlá a dobrá jahodová hrníčková rychlovka: 1 hrnek = 300 ml. Potřebujeme: 2 hrnky polohrubá mouka, 1 hrnek moučkový cukr, ½ hrnek olej, 1 prášek do pečiva, 200 ml mléko, 1-2 vejce podle velikosti. Jahody. Postup: mouka, cukr, olej plus prášek do pečiva – vypracovat drobenku. Polovinu drobenky si dáme stranou. Do zbytku přidáme v mléce rozšlehané vejce. Menší plech nebo pekáč vymazat a vysypat moukou. Vylijeme těsto, poklademe jAhody a na závěr zasypeme zbytkem drobenky. Pečeme na 180°C asi 25 minut.

R/3
The administrator has disabled public write access.

SOUČASNÁ SKLIZEŇ 11. čen 2021 04:30 #13653

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
HRÁCH, HRÁŠEK

Zelené sladké kuličky... Začátek léta mají mnozí spojený s právě dozrávajícím hráškem. Jako děti jsme ho vylupovali z lusků a počítali, kolik ho v kterém je. A soutěžili jsme, kdo má více...Na podobné hry s jídlem bychom měli zavzpomínat i ve věku vyšším a naučit je vnoučata. Může to být jeden ze způsobů, jak je přimět sníst nenásilně trochu zeleniny.

Hrách je jednoletá popínavá rostlina, která kvete od dubna do října. Je z čeledi bobovitých. Plody jsou lusky, obsahují dužnatá semena zvaná hrášky. Nezralé hrášky či celé lusky se používají jako zelenina (hrášek), zralá semena (hrách) se používají jako luštěnina. Původem je z východního Středomoří.

Hrách setý snáší chlad, dá se tedy vysévat přímo na záhon velice časně, už od druhé poloviny března. V dobrých podmínkách vyklíčí už za dva týdny. Sklizeň prodloužíme, když hrášek vyséváme ve dvoutýdenních intervalech, můžeme i střídat odrůdy. Poslední výsevy hrachu se dají provést ještě ve druhé polovině prázdnin, do uzrání potřebují asi dvanáct týdnů. Hrách je dlouhodenní rostlinou, za dlouhých teplých dnů snižuje výnos a zkracuje vegetaci. Sladký hrášek je jednou z nejjednodušších druhů zelenin, které je možné na zahradě vypěstovat. Hrách měli na jídelníčku dokonce už naši předci v mladší době kamenné, tehdy se ale konzumovala spíše drobná, suchá zrna. Roste prakticky sám a ještě pomáhá obohatit půdu o dusík, který pak mohou využít další rostliny. Kromě hrášku dřeňového se dá vyzkoušet také hrách cukrový, který se konzumuje v podobě ještě nezralých, celých křehoučkých lusků, zrnka se nevylupují. Hrášek můžeme pěstovat ve společné kultuře třeba s ředkvičkami, salátem, kedlubnami, mrkví, cuketou nebo okurkami. Špatnými sousedy pro něj jsou fazole, brambory nebo rajčata.

Jeho plody obsahují řadu užitečných látek – vitamíny ze skupiny B nebo některé minerální látky jako fosfor, draslík, síra, vápník a hořčík. Z dalších látek obsahuje flavony, kumariny, aminokyseliny, škrob (v semenech), bílkoviny nebo allantoin. Z vitamínů ze skupiny B obsahuje zejména vitamín B1 (thiamin), B2 (riboflavin) a B3 (niacin). Tyto vitamíny jsou důležité pro náš nervový systém, ale také i pro pokožku, vlasy, krevní oběh nebo pro dobrý stav imunitního systému.

Jako léčivá droga se z hrachu sbírá a zpracovává kvetoucí nať, někdy i s plody. Květy jsou jedlé a chutnají po hráškových kuličkách, mohou se dát jako ozdoba jídla. Jen si neotrhejte všechny květy, přišli by jste o hrachové lusky...

Nati hrachu setého je v tradičním léčitelství přisuzováno protizánětlivé, močopudné a hojivé působení.
K vnitřnímu užívání se podává krátce vařený odvar. Zevně se používá ve formě kašovitých obkladů na rány nebo na lehké spáleniny. Hrách by ovšem díky obsahu purinů neměli konzumovat lidé trpící dnou.

Důležité je také to, že hrách setý je významným zdrojem bílkovin, to mohou využít nejen vegani a vegetariáni, ale i prostě všichni, kterým chutná hrachová kaše nebo polévka.

Hrášek také obsahuje cukr, který je zdrojem energie, a vlákninu, která působí příznivě na náš trávicí trakt, pomáhá při zácpě a pomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.

Hrášek a jeho celé lusky jsou také vynikající přílohou. Stačí je trochu blanšírovat, vhodit na pár sekund do vroucí vody a pak rychle zchladit, popřípadě ještě trochu orestovat na oleji nebo másle. Jde o vynikající přílohu jak k zelenině, tak i při grilování.

Z hlediska nutričních vlastností má hrách podobné přednosti jako ostatní druhy luštěnin – vysoký obsah bílkovin (25 %), také hodně kyseliny listové a vysoký obsah minerálů. Oba druhy hrachu ( myšleno mladý a sladký proti zralému ) obsahují hodně vlákniny (více než 17 %) a naopak prakticky žádné tuky. Zelený i žlutý hrách tvoří základ tradičních jídel mnoha kuchyní světa. Od 6. století se rozšířil v celé střední Evropě a po mnoho století patřil k nejběžněji konzumovaným potravinám. Byl levným zdrojem bílkovin a jedl se hlavně ve formě kaše.
Hrášek zelený nejlepší je syrový. Je nabitý vitamíny a dobrý pro půdu. Snižuje hladinu krevního cukru, pozitivně působí na krevní tlak a také na ledviny. Konzumace hrášku přispívá k prevenci rizik kardiovaskulárních nemocí a zařadit jej pravidelně do jídelníčku se doporučuje lidem po infarktu a při onemocnění srdce. Podporuje také růst kostí, svalů a nervů, příznivě ovlivňuje nervovou soustavu. To ale není zdaleka všechno. Pravidelná konzumace hrachu se doporučuje těhotným a kojícím ženám, ale také dětem ve vývinu a sportovcům.

Pro některé skupiny konzumentů se ale jeho častá konzumace nedoporučuje. To platí zejména pro revmatiky, žlučníkáře a osoby trpící dnou. Takže opatrně...

ZADĚLÁVANÝ HRÁŠEK = rychlá a jednoduchá večeře:
hodí se jako hlavní jídlo nebo i příloha – asi 300 g hrášku ( může být v zimě i mražený ), 1 PL máslo, 1 jarní cibulka, hladká mouka 1 PL, asi 200 ml mléka nebo smetany, 1 lžička cukr, muškátový oříšek, sůl. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vsypte hrášek a vařte do změknutí ( to je asi 3-4 minuty ). Pak ho slijte a ihned propláchněte studenou vodou, tím si zachová krásnou zelenou barvu. Na pánev dejte máslo, na něj nakrájenou bílou část jarní cibulky a krátce orestujte. Pak přidáte hladkou mouku a asi minutu společně osmahněte. Přidejte mléko nebo smetanu a dobře rozmíchejte, aby byla omáčka hladká. Osolit, nastrouhat trošku oříšku, ocukrovat. A na závěr přidat hrášek. Krátce povařte. Vynikající jsou k tomu smaženky třeba z celozrnné veky, kdy plátky veky obalíme v rozšlehaném vejci s mlékem ( a troškou soli ) a smažíme z obou stran.

R/3
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.164 sekund