Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Napajedelská ořechovka

Napajedelská ořechovka 29. čen 2020 20:25 #11894

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
recept je "mlád asi 90-120 let" :

Základní recept.

Třicet (nejméně zelených ořechů) natrhaných o půlnoci sv. Jána... asi to někdo nestihne, tak dokud je jadérko tekuté a při překrojení "vystříkne"...dává se i 40 a více.

Zalije se calvadosem ušetřeným z léta- v nouzi vodkou- slivovice ne- svojí vůní ořechovku "přeráží". Do asi 40 ořechů přijde cca 3 litry alkoholu.
1 pečlivě omytý citron, nakrájený na kousky
1/2 dkg skořice zásadně celé!
1/2 dkg hřebíčku
8 zrnek jalovce
3 g. muškátového oříšku
3 g. puškvorce

Nakrájené ořechy (v rukavicích), lépe pověřit chlapa, se naloží do cca 5 l láhve od okurek! zásadně ne plast!!!

Louhuje se asi tři měsíce /září/ nálev se vylije, zbylé ořechy se znovu zalijí /druhák/- už se tam nic nedává.. v září se nálev (druhák nechá si ještě měsíc) potom se obě směsi přefiltrují a přistoupí se k závěru.

Tím jsou dvě láhve JUPÍ, citronový-- první panák je silně hořký a tak přiléváme. chutnáme- je dobře přizvat "konzultanty"...

Závěrečný výrobek plníme po půllitrových lahví a otevíráme prvně na Štědrý večer.

Výborný digestiv!

Š./ Ch. recept starý asi 100 a více let- ale pozor- s citronovým sirupem pracujeme asi 10 let- ten rozvařený cukr se nám jeví jako zbytečně pracný.
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.139 sekund