Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: ČÍNSKÁ MEDICÍNA - ČERVEN

ČÍNSKÁ MEDICÍNA - ČERVEN 25. čen 2020 19:50 #11874

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ČERVEN IV.

S těmi baktériemi to nemáme až tak jednoduché - komplikované soužití člověka a jeho střevních bakterií začíná už v okamžiku, kdy přicházíme na svět. Plod v těle matky má střevo úplně sterilní. To se ale rychle mění, protože první bakterie polyká dítě už během průchodu porodními cestami. Další hltá z prsu matky s mateřským mlékem. Při každém dalším kontaktu s cizími lidmi získává kojenec nové a nové bakterie.

Už během prvních dnů života prodělává lidské střevo velkou bakteriální invazi. Její průběh je zcela individuální a vypadá to tak, že zpočátku to ani nemá žádný řád. V prvních měsících života máme ve složení bakteriální osádky střeva dokonalý a úplný chaos a za „normální situaci“ lze bez nadsázky označit v podstatě cokoli. Příčiny nebo účel těchto dramatických změn nejsou jasné. Postupem času se druhové složení střevní mikroflóry stabilizuje. Na konci prvního roku života má pak dítě podobně početnou i pestrou mikroflóru jako dospělý člověk.

Důležitou roli sehrává v údržbě střevní mikroflóry slepé střevo.

Mnoho živočichů má tento orgán mohutně rozvinutý a využívá jej k trávení. Na slepé střevo, tedy appendix člověka se většinou díváme jako na zakrnělý orgán, který je nám leda pro zlost – to když se zanítí a hrozí jeho prasknutí. Otvorem ve slepém střevu uniká střevní mikroflóra do břišní dutiny a vyvolává masivní záněty, které ohrožují pacientův život.

Možná by nám bylo lépe bez slepého střeva? Asi ne. Tato několik centimetrů dlouhá „slepá ulička“ vybíhá z našich střev zhruba v místě, kde tenké střevo přechází v tlusté. Nacházejí v něm ideální podmínky mikrobi prospěšní našemu trávení. Na první pohled to vypadá hodně, hodně nepravděpodobně, protože slepé střevo je vybaveno poměrně solidním arzenálem imunitní obrany. Bakterie by tu měly čelit tvrdým útokům.

Zřejmě proto nežijí mikrobi ve slepém střevu jednotlivě. Vytvářejí pestré společenství, které vylučuje do okolí směsku roztodivných organických látek. Jejich molekuly se splétají v hustě rozvětvenou síť a povlékají pak v tenké vrstvě povrch sliznice slepého střeva. Vzniká tzv. biofilm.

Bakterie, které biofilm obývají, se chovají úplně jinak než volně žijící mikrobi. Jsou například nesrovnatelně odolnější k působení nepříznivých podmínek, a to včetně antibiotik. Ani imunitní obrana slepého střeva bakteriím v biofilmu neškodí. Naopak. Vytváří jim příhodné podmínky. Slepé střevo proto slouží jako útočiště „hodných“ bakterií. Odtud se bakteriální biofilm šíří na obě strany - do tenkého a do tlustého střeva - a nedovolí usazení škodlivých bakterií, které by mohly trávící procesy narušit.

Při závažných střevních onemocněních, kdy jsou i úporné průjmy, jsou zdraví prospěšné střevní bakterie vypuzeny z těla ven. Prakticky celé střevo díky tomu může o ochranný biofilm přijít. Zůstává jen ve slepém střevě. Z tohoto „posledního útočiště“ zahájí užitečné bakterie dobývání ztracených území.

Naše medicína považuje slepé střevo spíše za bezvýznamné. Východní medicína po tisíciletí je bere za mimořádně důležité pro imunitní systém. Vylučuje totiž tekutinu, kdy její substance působí proti baktériím, houbám a virům. Také přispívá i k tomu, že „odpadní“ materiál krásně klouže a nezůstává někde, nehromadí se, má volnou cestu k vyloučení.

S postupujícím věkem náš imunitní systém slábne a nabízí mikroskopickým vetřelcům více prostoru. Uvnitř těla i na jeho povrchu se nám množí stovky druhů neškodných bakterií. I když nejsou s to vyvolat onemocnění, tak představují pro starší lidi významnou zátěž.

Proto důležitou, ne-li hlavní součástí! ( střevo tlusté i tenké = 60% imunity ) správně fungujícího imunitního systému těla je dobrá mikrobiální situace ve střevech a hlavně ve střevě tlustém.
The administrator has disabled public write access.

ČÍNSKÁ MEDICÍNA - ČERVEN 19. čen 2020 11:44 #11855

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ČERVEN III.

V dnešní době se hojně oslabení tenkého střeva projevuje nesnášenlivostí lepku tzv. celiakií. Přemíra lepku způsobuje poškození sliznic a následně horší vstřebatelnost živin.

Pozor, poslední dobou se lepek stal jakousi módní záležitostí, a to ve smyslu – vyhýbejme se lepku...Podobné problémy jsou u těch, kteří trpí Crohnovou chorobou - Crohnova nemoc je autoimunitní onemocnění, kdy organismus bojuje proti vlastním buňkám a imunitní systém napadá vlastní tělo ( v tomto případě trávicí trubici ). Postihuje jakoukoli část trávicího ústrojí, tedy od ústní dutiny přes tenké střevo (nejčastěji) až po konečník, a dokonce i jícen.

Je typická pro vyspělé země a jednou z příčin této nemoci může být stres. Jistou roli hrají i genetické dispozice a životní styl. K dalším často uváděným příčinám patří nedostatek vlákniny v potravě nebo naopak nadbytek cukrů. I kouření může být důvodem vzniku této choroby.

Jak posílit střevo? Nejaktivnější doba pro tenké střevo je od13 do15 hod. Není tedy vhodné jej v tuto dobu zatěžovat jakoukoliv stravou, která v něm bude dlouhodobě stagnovat. Dobré jsou zeleninové a ovocné šťávy, saláty, bylinkové čaje. Vhodné by bylo zařadit i šťávu z mladého ječmene nebo chlorellu.

A pak konzumovat přirozené potraviny, které obsahují vlákninu a vyvarovat se umělým potravinám, tedy cukru, velkému množství živočišných tuků. Měli bychom omezit nakupování pečiva. Také kávu a alkohol. Je dobré pít dostatek tekutin, nejlépe čistou vodu. Vynikající je v tomto období zelený čaj.

Před snídaní nebo večeří si zkuste dopřát doplněk stravy ve formě lněného či rybího oleje. Olej z tresčích jater je zdrojem kvalitních omega 3.

Co se týče typu stravy, vycházejme s doporučení pro předešlý měsíc květen a doplňme ji o to, co nám nyní roste - špenát, ředkvičky, zelené saláty, čekanka, chřest, okurky, rajčata, jahody, třešně, maliny.

Luštěniny jsou pro střevo doslova požehnáním. Perfektní jsou naklíčené mungo fazolky, sójové klíčky, čerstvý hrášek, červené fazole. Pro posílení slinivky a zlepšení stavu sliznic (nejen střev) je vhodné zařadit bezlepkové obiloviny jako jsou jáhly, quinova, pohanka, amarant, rýže.

Pro ty, kdo konzumují maso, je vhodné střídmě grilované a hojně obalené v bylinkách, jehněčí a skopové. Je dobré omezit sůl, která zadržuje v těle vodu a vodu spíše do pokrmů přidávat.

Naopak je důležité konzumovat v dostatečné míře zdravé tuky( a to i když máme nadváhu ) - kokosový olej, mandle, vlašské ořechy a para ořechy, semena ( slunečnice, dýně, sezam ), avokádo….

Mléčné výrobky pak raději konzumovat převážně zakysané. Výborné jsou čerstvé bylinky jako pažitka, máta, tymián, šalvěj, bazalka, oregano, rozmarýn, saturejka nebo třeba i kurkuma.

Lidské tělo tvoří nepřeberné množství buněk. Řádově lze jejich počet vyjádřit číslem 100000000000000 (14 nul). Baktérií však v našem těle žije 10x více!

Celková hmotnost bakterií, které žijí v trávicím traktu člověka, se pohybuje kolem půldruhého kilogramu. Naši bakteriální nájemníci zdaleka neudivují jen množstvím. Omračující je i jejich druhová pestrost. Každý z nás hostí v útrobách mikrofaunu čítající kolem čtyř stovek různých bakterií. Počet lidských genů, jež si neseme v každé buňce, dosahuje zhruba dvacet tisíc.

Bakterie nejsou v našem těle pasivní. Naopak, jsou to sakra pracanti. Z výsledků jejich horečné aktivity těžíme i my. Pomáhají nám trávit potravu, vyrábějí pro nás důležité látky, pomáhají imunitní obraně.
The administrator has disabled public write access.

ČÍNSKÁ MEDICÍNA - ČERVEN 13. čen 2020 07:16 #11831

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ČERVEN II.

Lidské tělo musí být živeno, aby zůstalo na živu. Buňky a tkáně, ze kterých je složeno, to jsou živé organismy s obdivuhodnou mírou odolnosti, elasticity a regenerační schopností. Aby se buňky a tkáně mohly zase zotavit a posílit, musí se jejich potrava skládat z živých, nezpracovaných elementů.

Vláknina je pro správné a dokonalé strávení naší potravy velice důležitá, je potřebná jak v tlustém, tak i v tenkém střevě. Vláknina musí být ovšem složená z vláken SYROVÝCH potravin. Když se vlákna pohybují tenkým střevem, jsou, obrazně řečeno, "nabitá" a v tomto stavu velmi užitečná pro činnost v různých oddílech střeva. Tlusté střevo nepřevezme jen neztrávené zbytky naší potravy, ale přizpůsobí se vláknině, na které je závislé, a použije ji jako "střevní metlu".

Pokud jsou minerální látky z potravin nasyceny olejem nebo tukem, nemohou je zažívací orgány správně zpracovat a přejdou pak jako odpad z tenkého do tlustého střeva. Kromě toho se musí tělo zbavit tlustým střevem i spousty opotřebovaných buněk a tkání.

Při procházení stravy tělem zanechávají potraviny na vnitřní stěně tlustého střeva hlenovitý povlak, podobný omítce na stěně. Časem se může tento povlak pozvolna zesílit a obsah střeva, který je vylučován za takových podmínek, obsahuje mnoho nestrávené potravy, kterou tělo málo nebo dokonce vůbec! nemůže využít. Následkem je vyhladovění, které si neuvědomujeme, které je však příčinou předčasného stárnutí a senility.

Takže ještě jednou - nejdůležitější potraviny pro vyčištění tlustého střeva jsou zelenina a vlákniny. Stavební materiál, ze kterého sestává zelenina a ovoce, tedy celulóza, má schopnost povzbudit a zintenzivnit funkci tlustého střeva. Vlákniny jsou nutné k urychlení procesu vyměšování. Pokud v jídelníčku chybí, obsah střeva stagnuje a proces onemocnění může začít. I strava bohatá na vodu je důležitá. A dále jídla s buď neutrální nebo zásaditou hodnotou pH.

Ideálně by měla rovnováha kyseliny-zásady v našem těle obnášet 20:80. Často je to bohužel naopak. Zelenina je výborný dodavatel zásad a měla by být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupena, hlavně, když máte problémy s tlustým střevem. Výjimkou jsou ovšem brambory, rajčata, lilky, feferonky a tabák, které patří k čeledi lilkovitých. Obsahují jedovatou látku jménem solanin, na kterou reagují velmi citlivě především osoby, které trpí bolestmi a artritidou. Osoby s trávicí soustavou, která nesnáší jídla bohatá na kyseliny, by se měly vyhýbat citrusovým plodům.

Jestliže nejíte velké množství syrových potravin, začněte dietu s konzumováním syrového ovoce a zeleniny k vyčištění těla jen pomalu a mírně. Především syrové ovoce a med uvedou do chodu zvlášť "agresivní" procesy čištění. I některé druhy zeleniny mají tyto vlastnosti, a proto by měly být při dietě používané jen s mírou. Patří k nim cibule, pórek, pažitka, pastinák.

V čínské medicíně existuje názor, že syrová strava oslabuje slezinu. To pak vyvolá v těle sklon ke "chladu a vlhku", kdy dochází k symptomům, jako městnání tekutin, k vlhkým dlaním, nadýmání v břiše a k řídké stolici.

Podle názoru Číňanů ztrácíme Qi/čchi ( životní energii ), když jíme rafinované potraviny a produkty chudé na vlákninu. V těle se vytvoří jedovaté látky a zatěžují systém "sebeintoxikací", tedy procesem, při kterém tělo vstřebává toxiny z tlustého střeva. To poškozuje játra. Tak může dojít k symptomům, jako špatná nálada, podrážděnost a k těžkým chronickým stavům. I krev tím trpí, protože se naruší filtrační funkce jater, a to může působit negativně na celé tělo.

Mléko a ostatní mlékárenské výrobky neplatí za velmi příznivé pro tlusté střevo, protože mohou u osob, které jsou na ně citlivé, vést k průjmu, nevolnosti a zvracení. Pokud ale mlékárenské výrobky beze všeho snášíte, je dobré přijmout do jídelníčku trochu přírodního jogurtu (buď z kravského mléka, kozího nebo ovčího mléka), protože tímto způsobem můžete zvýšit množství acidofilních bakterií v tlustém střevě, a tak udržet nízký podíl hnilobných bakterií a kvasinek.

Bazalka pomáhá proti zácpě.

Zázvor, černý pepř, muškátový oříšek, česnek, hořčice a ředkev jsou léčivé pro prvek kov, ke kterému podle čínské medicíny tlusté střevo náleží společně s plícemi.

Lněné semínko je hodné mimořádného doporučení, protože dodává nejen esenciální mastné kyseliny, ale je i výborným kluzným prostředkem, který hojí zanícené stěny střeva a může je přivést do rovnováhy. Kromě syrového lněného semínka můžete koupit i olej z lněného semínka. Tento olej byste měli skladovat v ledničce, aby nezežlukl.

Šťáva z aloe vera čistí, hojí a uklidňuje střevo. Doporučuje se obzvlášť při zánětlivých poruchách střeva.

Když tlačíme do našeho těla "mrtvou" potravu a současně se nestaráme o dokonalé vyloučení odpadových látek, tak se dostaví jako bezprostřední následek co? Nemoc...
The administrator has disabled public write access.

ČÍNSKÁ MEDICÍNA - ČERVEN 04. čen 2020 04:47 #11797

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ČERVEN

Červen, to je příchod léta, krásných dlouhých teplých dní a krátkých voňavých nocí.

Měsíci červnu vládne tenké střevo a jeho párový orgán srdce.

Právě tenké střevo, pokud funguje správně, rozhodne, zda živiny budou vstřebány nebo se vyloučí ve formě stolice. Pokud je však naše tělo oslabené, bude tenké střevo fungovat spíše jako vstupní brána pro toxiny a cizorodé látky.

Elementem léta je oheň a sytě červená barva, ta nám zase v přeneseném významu symbolizuje, na co si dát pozor v případě tenkého střeva.

V této souvislosti je velice důležitá a správná funkce lymfatického systému, protože v jednom centimetru střeva se nachází zhruba tisíce klků a v každém z nich je lymfatická uzlinka. Pro správné fungování vašeho těla je rozhodující, že se všechny potřebné látky optimálně zpracují a následně se vyloučí i všechny škodliviny.

Tenkým střevem přijímáme potřebné živiny do těla, je tedy jakousi vstupní branou pro vstřebávání výživných látek a tekutin do organismu. Je velice důležité, jakou energii ve formě potravy (ale i tu duševní ) přijímáme. Plocha tenkého střeva je údajně stejně velká jako tenisový kurt, proto je důležité o něj pečovat kvalitní stravou a dobrým duševním zdravím.

Párovým orgánem tenkého střeva je srdce. Tenké střevo ze své hlubší podstaty vlastně chrání naše srdce, zabraňuje přílišné horkosti a přemíry napětí. Toto napětí vypouští tenké střevo díky močovému měchýři ven z těla. Při močení můžeme pociťovat pálení až řezání a v horších případech pak i zánět močového měchýře.

Tenké střevo je tvořeno dvanáctníkem, lačníkem a kyčelníkem. Poruchy těchto částí mají druhotně vliv i na páteř, slinivku, takže i na sliznice. Bolesti žaludku, nadýmání a průjmy patří k projevům onemocnění.

K nejčastějším potížím, které vycházejí z nerovnováhy tenkého střeva, se řadí průjem. A to jak ten akutní, tak i chronický.

Rozlišovací schopnost střeva, co je pro nás dobré a co ne, je v tomto případě značně omezená. Pokud jste se setkali s tzv. průjmem ze strachu, třeba před důležitým setkáním, zkouškou, cestou, tak to nám jen naše tělo říká, že jsme pod tíhou strachu a nesprávného vyhodnocení situace.

Tělo neví, jestli je to pro něj dobré nebo špatné a rychle se těchto "věcí" zbavuje. A je mu jedno, jestli se to týká jídla nebo myšlenek a emocí. Do těla se mohou totiž dlouhodobě ukládat nežádoucí látky. Všechny mají původ ve špatném psychickém stavu. Znáte pojem: “Podělat se strachy”? Vychází právě z tohoto důvodu. Strach a obavy ovlivňují hormonální činnost našeho těla a úměrně tomu zasáhnou naše tenké střevo.

Nechme vše tedy tak nějak plout a s důvěrou se odevzdávejme nejistotě z nepoznaného ( tohle je doporučení psychologů ).

A pozor, i Crohnova choroba může značit i několikaletý problém v rodině a ve vztazích. Patří k závažnějším onemocněním tenkého střeva.

Jak poznáte, že vaše tenké střevo potřebuje pomoci? Jedním z ukazatelů je zduřelá vnitřní strana rtu. Můžeme si být jisti, že je prostředí ve střevě překyselené.

A lidová pranostika – jaký červen, takový prosinec...
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.169 sekund