Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 27. čen 2023 18:02 #15982

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
POČET VOJÁKŮ AZ NA MISÍCH V ZAHRANIČÍ SE ZVYŠUJE, NA SLOVENSKU UŽ JICH JSOU DVĚ DESÍTKY

Přesně 19 vojáků aktivní zálohy v současnosti slouží v rámci Mnohonárodního bojového uskupení ve slovenské Lešti. Podle kapitána Martina Vaňourka, tiskového a informačního důstojníka kontingentu, se jedná o vůbec největší počet záloh v historii zahraničního nasazení Armády ČR. Účast v misi jim podle něj jednoznačně prospívá: „Za pár měsíců získají nové znalosti a zkušenosti, které by doma sbírali roky. Také po odborné stránce se posunou neuvěřitelně dopředu,“ říká.

mise.army.cz/scripts/detail.php?id=244849&tmplid=527

Mnohonárodní bojové uskupení, kterému Češi od loňska velí, tvoří přes 1100 vojáků z ČR, Slovenska, Německa, Slovinska a USA. Jejich úkolem je svojí přítomností demonstrovat odhodlání spojenců bránit státy na východním křídle NATO, odstrašit možného agresora a v případě napadení území Slovenska jej bránit. Nejpočetnější kontingent zde má Armáda ČR, zhruba 450, z toho 19 je vojáky aktivní zálohy.

„Jedná se o dosud největší počet vojáků AZ, tito jsou ze 7. mechanizované brigády,“ upozorňuje kapitán Martin Vaňourek. Záložáci slouží v Lešti na základních funkcích v mechanizované a velitelské rotě, několik jich pracuje pro štáb Mnohonárodního praporu a pár je i součástí nejvyššího stupně mise – štábu Mnohonárodního bojového úkolového uskupení.

Na rozdíl od profesionálů, kteří jsou vysíláni na půl roku, si vojáci AZ mohou vybrat mezi třemi nebo šesti měsíci. „Armáda se jim v tomto ohledu snaží vyjít maximálně vstříc. Ačkoliv je povinností zaměstnavatele vojáka AZ z práce uvolnit, nemusí se to setkat s kladnou odezvou. Proto je nejlepší, když se zaměstnavatel a pracovník na délce nasazení dohodnou a společně najdou kompromis. Zaměstnavatel také od armády získává finanční náhradu po dobu jeho nepřítomnosti na pracovišti,“ upozorňuje Vaňourek.

Pracovní pobyt v zahraničí je výhodný i po finanční stránce. Vojáci AZ pobírají tzv. služné ve stejné výši, jakou dostává voják z povolání, a to podle příslušné hodnosti. K tomu mu přísluší příplatek za službu v zahraničí. „K tomu má ubytování a stravu zdarma, včetně nezbytné výstroje a vybavení,“ doplňuje.

Příprava jako u vojenských profesionálů

Vojáci AZ jsou v zahraničí zařazováni na pozice, které jednotka potřebuje a záložák je může nabídnout. Jedná se přitom často o odbornosti, jichž má armáda nedostatek – právní, ekonomické, pedagogické, zdravotnické a další.

Požadavky a kritéria pro vyslání do zahraničí jsou stejné pro profesionální vojáky i aktivní zálohu. „Voják AZ musí v daném roce splnit střelby z ručních zbraní, hod granátem a speciální kurz S. E. R. E., který je připravuje na situace, kdy jsou od jednotky odloučeni. Nedílnou součástí prověrky je pochopitelně i otestování tělesné zdatnosti,“ podotýká s tím, že s vysláním se pojí i držení příslušného stupně bezpečnostní prověrky a výhodou je znalost angličtiny.

Voják AZ, který dochází do zaměstnání, nemůže samozřejmě trávit týdny na výcviku s profesionály. Jejich příprava je proto zhuštěná do zhruba dvou desítek dnů a musejí ji absolvovat pět měsíců před vysláním.

„Kromě toho procházejí psychologickým vyšetřením, lékařskou prohlídkou a musejí si zajistit potřebná očkování pro tu kterou oblast. Ta v plném rozsahu zajišťuje armáda a pro vojáky AZ jsou zdarma,“ dodává Vaňourek.

Mise jsou velkým přínosem

Podle tiskového a informačního důstojníka českého kontingentu je účast vojáků AZ v misi jednoznačným přínosem. „Operační nasazení dává záložákům možnost poznat a naučit se nové věci, načerpat zkušenosti, které by za normálních okolností získávali výcvikem v ČR několik let. V neposlední řadě je pobyt v zahraničí po odborné stránce posune neuvěřitelně dopředu, a to je také důvod, proč vojáky AZ zapojovat do zahraničních operací,“ říká a dodává, že spolupráci si pochvalují i profesionální vojáci.

R/2
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 21. čen 2023 16:55 #15971

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
SAFEGUARD procvičil taktické chování a dovednosti záložníků

Ve dnech 3. – 11. června 2023 proběhlo cvičení pěší roty aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Zlín. Záložníci zahájili výcvik v prostorech vojenského újezdu Libavá a dále cvičení probíhalo v předem plánovaném areálu firmy ve Zlínském kraji.

kvv-zlin.army.cz/aktuality/safeguard-pro...dovednosti-zalozniku

Zdroj: Krajské vojenské velitelství Zlín

R/2
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 14. čen 2023 18:25 #15958

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
UNCLE JOHN 2023 TENTOKRÁT I S VOJÁKY AKTIVNÍ ZÁLOHY A NÁRODNÍ GARDY USA

Obrana základny a ochrana vlastních jednotek byly hlavním tématem cvičení Uncle John 2023, které proběhlo minulý týden u 26. pluku velení, řízení a průzkumu v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi.

Obrana základny a ochrana vlastních jednotek

Nepřetržitá obrana a ochrana hlavního místa velení je prioritním úkolem roty ochrany 263. praporu podpory. S tím souvisí i ochrana sil (FP – Force Protection), která je zaměřena na obranu proti pozemnímu napadení, teroristickým útokům, sabotážním činnostem, nepovoleným vstupům a ochranu proti výbušným zařízením a proti účinkům zbraní hromadného ničení včetně detekce těchto látek.

„Efpíci“ si tak museli poradit s nejrůznějšími druhy situací, například s dopravní nehodou v blízkosti vjezdu do základny, následným ošetřením zraněných, komplexní kontrolou vozidla včetně použití služebního psa speciálně vycvičeného na hledání výbušnin. Nechyběl neoprávněný vstup, útoky na strážní hlídku, zneškodnění útočníka v bezprostředním okolí jednotky, chemický nebo pozemní útok.

„Cvičení Uncle John 2023 prověřilo sladěnost jednotlivých prvků obrany a ochrany základny. Byl kladen důraz na velitelské rozhodování, informační tok a činnost systému obrany a ochrany jako celku při řešení složitějších incidentů,“ uvedl řídící cvičení nadporučík Tomáš Procházka.

Aktivní záloha v akci

Úkol obrany a ochrany plnili také vojáci aktivní zálohy, kteří měli během cvičení jedinečnou příležitost převést teorii do praxe a zdokonalit tak svůj výcvik. To potvrzují i slova vedoucího družstva jednotky AZ rotného Petra Brycha: „Po třech letech u jednotky bylo pro mě cvičení Uncle John první zkušeností zapojení nás, záložníků, do sestav profíků. Prošel jsem si různé posty v rámci střežení. Osobně jsem byl na věži u hlavní brány a mezi ploty s psovodem, což byl velmi zajímavý zážitek. Přístup profesionálů byl skvělý, brali nás jako sobě rovné. Společná cvičení jsou pro nás vojáky aktivní zálohy velmi významná, ať už v prověření naší připravenosti nebo v prohloubení návyků a dovedností.“

Důležitost začlenění záložníků do sestavy profesionálů ocenil i plukovník Zdeněk Gabriel, velitel 26. pluku: „Jsem velice potěšen vaším přístupem a doufám, že se výcvik bude posouvat dál. Jsem také rád, že se začínáte stávat trvalou součástí pluku. Bude-li tento trend pokračovat, v budoucnu bychom vás chtěli stále častěji začleňovat do našich organických jednotek, abyste s profesionály vytvořili jednolitý celek.“

Spolupráce s Národní gardou USA

V rámci bilaterální spolupráce České republiky a Spojených států amerických se v rolích pozorovatelů účastnili výcviku zástupci Národní gardy letectva Texasu a Nebrasky. „Náhled amerických instruktorů společně s jejich dlouholetými zkušenostmi v oblasti obrany a ochrany základen a jejich okolí občas přinese připomínky, které my přehlížíme, protože nám naše postupy připadají přirozené. Lehké odlišnosti procedur a systému střežení základen by mohly být dobrým podnětem pro obě strany na vylepšení systému obrany a ochrany objektů,“ posoudil jeden z hodnotitelů cvičení praporčík Jan Dudák.

„Byli jsme překvapeni některými rozdíly v reakcích na vzniklé situace, ale především uměním improvizace při odchýlení se od scénáře cvičení. V Americe je zvykem, že pokud se z jakýchkoliv důvodů odkloníme od scénáře, zastavujeme incident, ihned poučíme o chybách a situaci opakujeme znovu od začátku,“ přiblížil seržant Jon Quissell z Nebraské národní gardy.

Více než desetiletá tradice

Uncle John má u pluku už více než desetiletou historii, a patří do rodiny tzv. tacevalových cvičení (Taceval – Tactical Evaluation), kdy jsou cvičící hodnoceni dle platných mezinárodních kritérií. „Každým cvičením tohoto typu se jednotka zdokonaluje v oblasti Force Protection,“ dodal na závěr velitel roty ochrany kapitán Martin Kaplan.

Fotogalerie:
acr.army.cz/scripts/detail.php?id=244659&tmplid=527


Zdroj: AČR
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 11. čen 2023 09:17 #15942

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Aktivní zálohy cvičily ochranu elektrárny Dlouhé stráně

Zdroj: hanacka.drbna.cz/zpravy/spolecnost/28800...html?utm_source=copy

R/2
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 08. čen 2023 16:32 #15938

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Z FINÁLOVÉHO KOLA SOUTĚŽE EUROPASECURA DO AKTIVNÍ ZÁLOHY
Každoroční přípravy na celostátní kolo branně-bezpečnostní soutěže Europa Secura právě vrcholí. Od pondělí 12. do pátku 16. června se dvaačtyřicet studentů středních škol, kteří vyhráli krajská kola, sejde ve v Brdech na týdenním workshopu s vojáky Armády České republiky a odborníky na mezinárodní politiku. V bývalém vojenském prostoru se vžijí do role expertů na bezpečnost a zahrají si o exkurzi do Bruselu. Jeden z minulých účastníků – svobodník M. M., který se svým týmem obsadil třetí místo – je od loňského roku vojákem aktivní zálohy (AZ).

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...tivni-zalohy-244571/

fotogalerie:

mocr.army.cz/scripts/detail.php?id=244571&tmplid=527


Zdroj: AČR

R/2
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 29. kvě 2023 17:37 #15915

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ZLÍNSKÉ "ZÁLOŽKY"

Naši mladí přátelé z redakce SVVZ a jejich kolegové z AZ Zlín

Sobota 20. května 2023 - URBAN CHALENGE BRNO 2023

Dle jeiich vyjádření: "parádně se tato akce povedla" !
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 21. bře 2023 17:33 #15766

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
AKTIVNÍ ZÁLOHY ZLÍN - CVIČENÍ



Zdroj: AČR
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 16. bře 2023 22:53 #15755

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Lituji, že jsem do aktivní zálohy nevstoupil dřív, říká strakonický záložák Pavel Kaas

acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajs...k-pavel-kaas-242684/

R/2
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 09. bře 2023 09:35 #15735

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Na cvičení vás zaměstnavatel musí pustit, odměna se vyplácí za rok, líčí člen aktivních záloh

www.finance.cz/545971-rozhovor-aktivni-z...ame=hpfeed.sznhp.box

R/2
The administrator has disabled public write access.

AKTIVNÍ ZÁLOHY - CO O NICH VÍME 10. lis 2022 16:59 #15466

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Oslavte s námi Den válečných veteránů v pátek 11. listopadu.

Odvaha. Oddanost své vlasti. Ochota položit za ni i svůj život. To jsou veteráni. Hrdinové, na které nesmíme zapomínat. Ministryně obrany Jana Černochová srdečně zve všechny k oslavě Dne válečných veteránů už tento pátek 11. listopadu. V hlavním městě se k této příležitosti uskuteční několik akcí.

mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodaj...padu-v-praze-240366/

R/2
The administrator has disabled public write access.
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Vygenerováno za 0.136 sekund