Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: ZBROJNÍ PRŮKAZ

ZBROJNÍ PRŮKAZ 11. čen 2023 09:32 #15948

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
MÍSTO ZBROJNÍCH PRŮKAZŮ BY MOHLO STAČIT OPRÁVNĚNÍ V REGISTRU, SCHVÁLILA VLÁDA


Místo fyzických zbrojních průkazů či licencí by v budoucnu mohlo lidem stačit existující oprávnění k používání zbraní v centrálním registru zbraní. Počítají s tím novela zákona o zbraních a střelivu a nový předpis o munici, které dnes schválila vláda. Ministerstvo vnitra o tom informovalo v tiskové zprávě. Zákon obsahuje i další novinky, jako je zavedení další kategorie zbraní či zjednodušení struktury zbrojních oprávnění.

Novela počítá s různými možnostmi, jak bude možné oprávnění prokázat. Kromě elektronické cesty ponechává i konzervativnější možnosti, jako je vydávání zbrojních listů na kontaktních místech veřejné správy. Ruší také místní příslušnost, držitelé zbraní tak už nebudou muset vyřizovat záležitosti pouze v kraji, kde mají trvalý pobyt. Podle ministerstva jsou hlavními benefity novely digitalizace, zrušení zbytečného papírování a celkové zvýšení uživatelského komfortu pro legální držitele zbraní.

Dvojice předpisů zcela nahradí stávající zákon, který je podle ministerstva v mnoha ohledech zastaralý, byrokraticky nepružný a zbytečně komplikovaný. "Nedochází k žádnému zmírňování pravidel, ale ani ke zpřísňování už tak přísných nároků na legální držitele zbraní. Stále platí, že si zbraň neobstará jen tak někdo. Pokud však lidé pravidla splní, řada věcí pak pro ně bude jednodušší," uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Podle návrhu by také měla být zavedena nová "mezikategorie" zbraní, u kterých sice bude vyžadováno ohlášení, podmínky pro jejich držení ale budou zjednodušeny. Do kategorie jsou zařazeny například jednoranové nebo dvouranové zbraně, které se nabíjejí jednotlivě, poplašné či signální zbraně nebo plynové zbraně s ráží vyšší než 6,35 mm.

Zákon také výrazně zjednodušuje strukturu dosavadních zbrojních průkazů a zbrojních licencí. Ponechány mají být dva druhy zbrojního oprávnění ze současných pěti skupin zbrojního průkazu a tři skupiny zbrojních licencí ze současných deseti.

Zbrojní průkaz mělo v České republice loni 314.039 lidí, což je o 5049 více než v roce 2021. Počet nahlášených zbraní stoupl o 53.281 na 989.348. Zájem o zbraně v posledních letech roste. V roce 2020 vlastnilo zbrojní průkaz 307.372 obyvatel České republiky. Registrovaných zbraní bylo 900.087.

Zdroj: ČTK

R/2
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 23. čen 2022 17:20 #15096

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Jak si pořídit zbrojní průkaz a kolik to stojí. Krok za krokem

www.penize.cz/spotrebitel/434450-jak-si-...ame=hpfeed.sznhp.box

R/2
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 13. bře 2022 13:13 #14803

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
PRO ZÁJEMCE ZE ZLÍNA A BLÍZKÉHO OKOLÍ.

STŘELNICE SSK ZLÍN VRŠAVA (NAD STARÝM KAUFLANDEM) NABÍZÍ MOŽNOST PŘÍPRAVY NA ZBROJNÍ PRŮKAZ.


ZBROJNÍ PRŮKAZ:

1. Povinná zdravotní prohlídka u PRAKTICKÉHO LÉKAŘE - cca 500,- Kč

2. Přihláška ke zkoušce (+kolek 100,- Kč) + výsledek zdravotní prohlídky odevzdat na policii

3. Přípravný střelecký kurz (dobrovolné) – zde naučí vyžadovanou rozborku, sborku pistole + výcvik střelby – cca 200,- Kč za hodinu + úhrada nábojů, zapůjčení pistole. Celkem výuka 1.500,- Kč.

4. Nutné naučit se všechny testové otázky!

5. Zkouška odborné způsobilosti - čas a místo určí policie ČR. Úhrada zkušebnímu komisaři cca 2.000,- Kč.
Zkouška začíná testem (30 otázek z cca 550), pokud je adept úspěšný následuje rozborka a sborka pistole. Zvládne-li adept předepsané, následuje střelba z komisařem určené zbraně /většinou CZ 75/.

www.mvcr.cz/clanek/zkousky-odborne-zpusobilosti.aspx

6. Za každou skupinu, kterou lze udělat pro získání zbrojního průkazu se platí 700,- Kč.
Skupin je pět:
Skupina A pro sběratelské účely,
Skupina B pro sportovní účely,
Skupina C pro lovecké účely,
Skupina D pro výkon zaměstnání nebo povolání, a
Skupina E pro ochranu života, zdraví nebo majetku.

Skupina A pro sběratelské účely je vhodná hlavně pro sběratele, kteří chtějí mít i historické zbraně, které již třeba nejsou schopné střelby. Může také pomoci např. se získáním výjimek na zbraně kategorie A pro sběratelské účely. Na skupinu A je ovšem možné zakoupit nejvíce 3 kusy střeliva téhož druhu, ráže, značky a výrobního provedení, anebo 1 nejmenší spotřebitelské balení.

Skupina B pro sportovní účely opravňuje k nákupu střeliva do zbraní kat. B nebo C, k přebíjení střeliva pro vlastní potřebu a je vyžadována na některých střeleckých závodech.

Skupina C pro lovecké účely opravňuje k nákupu střeliva do zbraní kat. B nebo C, k přebíjení střeliva pro vlastní potřebu a je vyžadována pro lov.

Skupina D pro výkon zaměstnání nebo povolání je vyžadována pro zaměstnání, kde je třeba mít palnou zbraň (obecní policie, ochranky, převozy peněz apod.). Opravňuje k držení či nošení zbraně zaměstnavatele při výkonu zaměstnání, ovšem pouze skrytě (s výjimkou obecní policie a zaměstnanců ČNB). Držitel ZP skupiny D je povinen absolvovat dvakrát častěji zdravotní prohlídku, tedy každých pět let.

Skupina E pro ochranu života, zdraví nebo majetku opravňuje k skrytému nošení zbraně pro ochranu, opravňuje k nabývání střeliva pouze do zbraní, které je držitel ZP oprávněn držet (tj. jen pro ty, na které mu byl vydán průkaz zbraně). Pro vlastní potřebu smí střelivo také přebíjet.

Oprávnění i povinnosti držitele zbrojního průkazu s více skupinami se kombinují dle příslušných skupin. Detailněji viz § 28 a § 29 zákona o zbraních.

7. Žádost o vystavení zbrojního průkazu (na předepsaném formuláři) na příslušném útvaru policie – 700,- Kč

8. Převzetí zbrojního průkazu


NÁKUP ZBRANĚ:
Žádosti povolení nákupu zbraně (na příslušném útvaru policie, na předepsaném formuláři) – 300,- Kč

CELKOVĚ ZBROJNÍ PRŮKAZ VYJDE NA 5.000,- Kč,- + Zbraň dle představy a finančních možností na cca 5.000,- až 25.000,- Kč.

SOUHRN TESTOVÝCH OTÁZEK PRO ZBROJNÍ PRŮKAZ PŘÍLOZE
Máme zbrojní průkaz a s ním vytouženou zbraň. Najdeme si střelnici a náš život je obohacen o mimořádné zážitky. Chceme-li se uvolnit, nedáme "panáka", ale vezmeme si zbraň, krabičku nábojů a vyrazíme.

Střelnice je místo, kde se vyžaduje naprostá kázeň. Chování na střeleckých stavech je řízeno povely "řídícího střelby". Hlavním funkcionářem je tzv. "správce střelnice", odpovídající za dodržování předepsaného chodu.
Odstříleli jsme, prohlížíme zásahy v terči. Mnohdy podle nich poznáme, zda je naše duševní rozpoložení, dokonce momentální zdravotní stav v pořádku. Vybitou, zkontrolovanou zbraň, opět ukryjeme.

Ale!

Po střelbě je nutno zbraň vyčistit, možná ne po každé, chodíme-li střílet často. Ale střelný prach a hlavně zápalky nábojů jsou chemicky agresivní. Většina manželek nemá kladný vztah k naolejované zbrani položené v obýváku na ubruse, či koberci. Vůbec už ne na kuchyňské lince. Potom nezbyde, než čistit ve sklepě, dílně, nebo na Střelnici...

Zbraň, stejně jako každý předmět v naší domácnosti musí mít své místo. Pokud máme jednu pistoli nebo revolver, stačí nám bytelná skříň uzamykatelná. Zbraň a náboje musí být uloženy zvlášťě. Ale, většina sportovních střelců má zbraní více- i několik. Potom přibude do bytu těžký ocelový trezor. Jeho klíče musí být uloženy tak, aby zejména nezletilci nepodlehli touze ukázat tátův "pistol" kamarádům...

V zákonu o zbraních a střelivu jsou naprosto jasné pokyny, co musí majitelé střelných zbraní dodržet.

Mimo zbrojního průkazu, občanského průkazu (průkazu totožnosti) , musíme mít ke zbraní ještě "rodný list zbraně". Zbraň nesmíme předat osobě zbrojní průkaz nevlastnící. Vyjímku tvoří přísně dodržované normy při střelbě na povolené střelnici, kde mohou střílet i bez platného zbrojního průkazu osoby starší 12-ti let, pouze za dohledu kvalifikovaného instruktora.. ale to vše je zpracováno ve směrnicích té které střelnice.

R/1 - je členem výboru Sportovně-střeleckého svazu Zlín
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 26. úno 2022 12:38 #14750

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ZAČÍNAJÍCÍCH STŘELCŮ NA STŘELNICI ANEB NEBUĎTE ZA HULVÁTA!

Gratulujeme, už několik dnů či týdnů máte v ruce nový zbrojní průkaz, možná i vlastní zbraň, a netrpělivě plánujete první samostatnou návštěvu střelnice. Jak to tak bývá, začátky mohou být někdy trochu rozpačité, obzvláště pokud nemáte při sobě zkušenějšího střeleckého partnera

1) ČTĚTE PROVOZNÍ ŘÁD STŘELNICE
Ještě než vyrazíte na střelnici, prosím, seznamte se s tamním provozním řádem. Většina střelnic ho má k dispozici online a všechny ho pak mají přístupný přímo na střelnici. Provozní řád především určuje, co je a co není na střelnici možné, co po vás bude vyžadovat správce střelnice a co naopak můžete na střelnici provozovat vy. Dozvíte se tedy, jaké jsou dovolené režimy střelby, povolené typy zbraní a střeliva, povinnosti vás jako střelce a jaké jsou bezpečnostní opatření střelnice. Dopředu si tak ušetříte spoustu nedorozumění, otázek a případných přešlapů. To platí o to více, pokud vyrážíte na střelnici se svojí zbraní a vlastním střelivem. Pokud si nejste jistí, zda je možné vaší zbraní či střelivem na střelnici střílet, zeptejte se raději dopředu.

2) CO ŘEKNE SPRÁVCE STŘELNICE JE ZÁKON
Správce střelnice po vás vždy bude vyžadovat plnění vašich zákonných povinností a dodržování provozního řádu střelnice. Správci střelnice jsou někdy trochu nevrlí, ale zkuste je pochopit. Střelbu sice provádíte na vlastní nebezpečí, nicméně správce nese přeneseně odpovědnost za bezpečnost všech přítomných na střelnici. Musí organizovat provoz na střelnici, má na starosti s tím spojenou administrativu a v neposlední řadě musí řešit výmysly přítomných střelců a provozovatele střelnice. Pokud si nejste něčím jistí, prosím, raději se správce střelnice předem zeptejte.

3) OCHRANNÉ POMŮCKY A OBLEČENÍ
Ujistěte se, že máte ochranné pomůcky pohodlně nasazené už před vstupem na střeliště. Nechtěný odraz z dopadiště nebo střeleckého boxu může přijít kdykoliv, zpravidla když to nejméně čekáte. Výmluvy typu "dnes jsem si brýle zapomněl", "chci střílet jako v reálné situaci", "jinde brýle nevyžadují", "brýle se mi mlží", "v brýlích hůř vidím" apod. vás mohou stát ve výsledku zdraví. Nejeden střelec již zažil nešťastně odraženou nábojnici v obličeji a pokud stojíte vedle střílejícího kolegy na stavu, platí to dvojnásob. Oblečení přizpůsobte dané střelnici a podmínkám, a to hlavně pro otevřené venkovní střelnice, outdoorová obuv a oblečení by měly odpovídat aktuálnímu počasí.

4) MANIPULUJTE BEZCHYBNĚ S VAŠÍ I CIZÍ ZBRANÍ
Toto platí obzvláště, pokud si nějakou zbraň půjčujete na střelnici. Pokud vám danou zbraň jednou půjčil kamarád, neznamená to, že vypůjčená zbraň pracuje naprosto stejně. Není žádná ostuda si nechat zbraň opravdu detailně předvést správcem či instruktorem, nechat si vysvětlit všechna specifika manipulace či charakter dané zbraně. Především pokud ji držíte poprvé v ruce nebo od poslední manipulace se zbraní již uběhla delší doba.

5) NAJDĚTE SI STŘELECKÉHO PARTNERA
V ideálním případě zkušenějšího střelce. Nejen proto, že pro vás pak bude návštěva střelnice společenskou událostí a bude vás víc bavit. Se střeleckým partnerem se můžete vzájemně kontrolovat. Pomůžete si vzájemně identifikovat vaše střelecké chyby a v neposlední řadě vám zkušenější kolega pomůže se rychleji rozvíjet a posouvat kupředu.

6) VEZMĚTE SI PÁR LEKCÍ S INSTRUKTOREM
Přestože vlastníte plnohodnotný zbrojní průkaz, ještě to neznamená, že máte vše bezchybně zažité a vaše manipulace se zbraní a střelba nevyžaduje další trénink. Pokud ještě nemáte zkušenějšího střeleckého partnera, rozhodně na dané střelnici získáte plusové body, pokud si vezmete alespoň jednu či dvě lekce s místním instruktorem. Za prvé vás upozorní na chyby (za které by vás stejně správce napomínal), za druhé získáte dobrého rádce, kterého se můžete zeptat na užitečné informace i později mimo lekci.
Takto by se dalo pokračovat dál a video s dalšími radami pro vás určitě v budoucnu natočíme. Závěrem vám přejeme hodně zábavy a přesných zásahů při vašich střeleckých trénincích.

Video:



Video a článek vznikl ve spolupráci s kolegy z Shooting range Prague RANGER a Tacticoolna.cz.

R/2
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 06. lis 2021 18:18 #14337

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ZBROJNÍ PRŮKAZ 2021 - praktická manipulace - pistole CZ 75

Praktická část - jak manipulovat se zbraní ke zkoušce zbrojního průkazu
- kontrola zbraně - rozborka - nabíjení - přerušení střelby - bezpečné vypuštění kohoutu - selhání náboje - závěr v zadní poloze.



Střelnice Leiko - Plzeň
www.leiko.cz
www.facebook.com/StrelniceLeiko
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
+420 377 222 199

Instruktor ve videu: Antonín Procházka ml.
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 07. bře 2021 14:27 #13096

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
24/2021 Sb.

NAŘÍZENÍ VLÁDY
ze dne 18. ledna 2021 o způsobu a rozsahu ohlašování nabytí nebo převodu vlastnictví ke zbrani kategorie C-I a vedení evidence takových zbraní držitelem zbrojní licence..


Zbraně a střelivo

Formuláře podle zákona o zbraních platné od 30. ledna 2021:

www.mvcr.cz/clanek/formulare-ke-stazeni-...spx?q=Y2hudW09MTA%3d

R/2
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 13. úno 2021 06:54 #12935

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
SOUHRN TESTOVÝCH OTÁZEK - PLATNOST OD 30. LEDNA 2021
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 13. úno 2021 06:51 #12934

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Ptáte se: zákon č.13 ze dne 16.prosince 2020, kterým se mění zákon č. 119(2002 Sb., o střelných zbraních a střelivu (zákon o zbraních), ve znění pozdějších předpisů...

" Co jsou neletální zbraně"?

Neletální ( česky- nesmrtící zbraně), jsou takové zbraně, jejichž cílem není usmrcení, nebo těžké zranění protivníka, jen jeho zneškodnění či vyřazení z boje ( při policejním zásahu, jeho "vyřazení z akce", aniž by byl přitom ohrožen ( mi dodáváme- nad míru přijatelnou) jeho život.

Nejužívanějším je gumový projektil (naposledy viz KAPITOL USA), vystřelují se z běžných střelných zbraní, nezabíjí, ale způsobují BOLEST... samozřejmě, při zásahu do citlivých míst lidského těla? ...

Policie: vodní děla s vysokým tlakem vody, někdy s přimíchanou těžce omyvatelnou barvou /rozhánění davu/

optické zbraně- světlomety, oslňující granáty ( anglicky " flashbang" ) a lasery - oslepují dočasně protivníka- někdy s rozprášeným pepřem..

Civilní osoby: osobní spreje pepřové, slzné a podobné s látkami dráždivými!, ale POZOR- mohou se stát snadno zbraní útočníka"--- používají se také tzv. malodoranty- látky způsobující zápach. Tyto látky mohou být i náplní projektiů vystřelených ze střelných zbraní... l

POLICIE i civilní osoby: zbraně vyvolávající elektrický šok- elektrické paralyzéry a tasery.

NOVÉ ZKOUŠENÉ ZBRANĚ vyspělých států: akustické zbraně-vyvolávající šoky pomocí zvuků, chemické zbraně uspávací, omamné s látkami psychaktivními.

Grafitové pumy- působí na vyřazení elektrických zařízení pomocí jemných částeček grafitu.

K neletálním zbraním řadíme prostředky ideologické války- probíhá kolem nás nepřetržitě:

- Informační embargo, vypínání informačních sítí, polopravdy, (hoaxy), nově hackeři, války informační a navigační, psychologické- vyvolávají strach v širokých okruzích obyvatelstva ( bez dalšího komentáře..)...

odpovídá JUDr. Pavel Chmelík, člen Sportovně střeleckého klubu Zlín.
The administrator has disabled public write access.

ZBROJNÍ PRŮKAZ 13. úno 2021 06:50 #12933

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Sbírka zákonů 13/2021 (částka8) z 15.ledna 2021, kterou se mění zákon o střelných zbraních a střelivu.
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.150 sekund