Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: VÚ 7374

HOLEŠOV VÚ 7374 26. bře 2024 17:30 #16434

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Z Čech přišla do naší redakce smutná zpráva...

dne 20.března 2024 odešel do Modré roty příslušník 7.v.p 1.roty, 2.praporu- velitel družstva
veterán Ladislav KOMÍNEK. Sloužil v letech 1961-1963...


info zaslal zpravodaj Petr Suchomel - příslušník pluku, vysazovač--- (u nás "Vzpomínky elitního vysazovače, viz rubrika UDÁLOSTI).
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 23. úno 2024 13:12 #16373

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
16.února 1947 se v Lounech narodil český pravicový politik, od listopadu 2018 do ledna 2020 předseda Senátu Parlamentu České republiky

Jaroslav K U B E R A .

Senátorem byl za obvod č.32- Teplice- starostou a později primátorem Teplic.

mediální pozornost získával často žertovnými, ale i kontraverzními výroky. Co nebylo možno přehlédnout byl jeho náruživý vztah k tabáku...

7. výsadkový pluk zvláštního určení poslední posádkou Holešov, se s panem Jaroslavem KUBEROU seznámil poté, když jako předseda Senátu České republiky přijal a ocenil delegaci příslušníků pluku a odevzdal jim dne 19-prosince 2018 ""Pamětní listy" za "Odvahu a statečnost v době okupace Československa v srpnu 1968."

Setkání v Senátu se zúčastnili i nynější prezident České republiky, generalita AČR, zástupci tisku a TV...

Odměněni byli:

plk. v. v. J. Stross,

pplk. v. v. P:Sehnal,

kapitáni ve výslužbě D. Hric a Pavel Chmelík,

npor. v. v. J. Bartošek,

nprap. v. v. J. Studnička

a ... svob. v. v. J. Müller...

www.rajce.idnes.cz/kvvholesov/album/veterani-7-vp-v-senatu

Přijetí delegace v Senátu Parlamentu ČR zajistil právně i organizačně člen výboru KVV Holešov npor. v. v. Josef Bartošek,


R/1

Co se o Jaroslavu KUBEROVI neví, nebo jen málo...

pana Jaroslava Kuberu můžeme najít i ve filmu " TOMAN", kde ztvárnil postavu presidenta dr. E. BENEŠE.

Jde o příběh osudů Zdeňka TOMANA- v letech 1945-1948 , vedoucího odboru zahraniční rozvědky

pana Jaroslava KUBERU jsme mohli potkat i na divadelních prknech- např. v Krušnohorském divadle v roli principála v Prodané nevěstě...


R/1
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 16. úno 2024 16:15 #16363

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Když veterán VÚ 7374 Holešov, maká!

Ahoj kamaráti veteráni !

V prílohe vám posielam odkaz na film,po ktorom som pátral od roku 1971. Bol to celuloidový film formátu Normal 8,neozvučený a už originál-zrejme kôpia zo 16 mm pásu už nevynikala kvalitou. Niekomu som film požičal a on mi ho nevrátil.

Youtube mlčalo pol storočia a nakoniec sa našiel chlapík,ktorý ho tam zavesil a ja som sa potešil. Upororňujem,že kvalita nič moc,zrejme snímané z projekčného plátna, bez vyčistenia a akejkoľvek úpravy.

Napriek tomu sa v obraze mihnú tváre, ktoré vám niekoho pripomenú a možno sa nemýlite.

Dodávam, že obsahovo je to zámrený mix, v ktorom prevládajú zábery z Vltavy 1966-zoskoky z IL 12 a PD 47 tam nehľadajte,sú tam ruské padáky typu D3 s dlhými šnúrami určené pre hromadné výsadky.

S Paľom Kolárikom sme počas Vltavy na nich absolvovali 5 zoskokov,prvý z AN 2,vtedy sa mi D3 neotvoril úplne a pristál som na domotanom záložáku. Do blata ,ale bez úrazu

Potom 4 zoskoky z IL 12, záverem hromadný... cca 2000 padákov naraz v lufte.

Chlapi,motorky,kanóny,..Gazy -všetko na padákoch.

Možno ani nevydržíte pozerať do konca, ale mne snímok oživil spomienky, !

Bolo to len 9 mesiaov po návrate z Holešova a my sme znova "bojjovali" Z roty B sa na cvičení zúčastnil aj Stando Zálešák a Sláva Zikán.




R/ Marek Čík...Úprava R/1. R/1 text autora je zachován!


Svobodník v.v. Marek ČÍK je společně s veteránem des.v.v. Petrem Spáčilem organizátorem každoročního setkávání ve Velkých Bílovicích ... rota "B" kapitána Rerka, velitelů čet Jirůška a Kohouta, staršiny Chmelíka...rok služby 1963/1965
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 04. led 2024 15:16 #16308

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
SILVESTROVSKÁ VZPOMÍNKA..NA STARŠINU


Je 31.prosinec 2023. Rok vzpomínek.

Měli jsme skvělé velitele. Také poručíka Jana JIRŮŠKA.

O něm budete číst v "novoročence"...

Dnes v silvestrovském povídání

svérázného vojína Milana Friedricha,

tehdy nováčka roty "B" ( krycí jméno Vierka) o neméně svérázné ( jedné z mnoha) "akci staršiny roty "B" VÚ 7374 Holešov...

Píše se rok 1967 - podzim, krásný slunný den...!

----I my,

"bažanti", jsme se konečně dočkali a to DNE BRANNOSTI ... dne, kdy nám má být vyplacen žold. Stalo se to v pátek 20.10.1967 odpoledne- po denním rozkazu.

Řadíme se u dveří kanclu staršiny, kde nám on a jeho pomocník Tuláček vyplatí žold, na který má každý voják nárok. Částka, v našem případě, je celých 79 Kčs.

Vše proběhlo bez problémů, ale hned po výplatě oznámil staršina dozorčímu, že mu rota nastoupí dole před budovou, to s veškerým vojenským materiálem, včetně všech věcí, které každý voják fasoval pro výkon vojenské služby. Zbraně nevydávat! Nástup se netýká velitelů skupin, ani radistů. Nastávají zmatky u šestidílných skříněk, kde je vše srovnáno. My co jsme to správně pochopili, naházíme vše do celty, bereme polní a vak a přemístíme se na buzerák před budovu.

Tam dostaneme rozkaz k utvoření řady, před sebe rozprostřít celtu a materiál nechat za sebou na hromadě. Vše zajišťují velitelé skupin. Naše první skupina provedla vše bez problémů, neboť velitel skupiny Klingr nás včas informoval, jak to proběhne, neb si to prý staršina nenechá ujít, aby zkontroloval materiál roty....

Je nám veleno ustoupit 4 kroky za hromadu. Staršina vyvolává jednotlivé položky a každý voják ukáže, že ho má. Tuláček zapíše chybějící zapůjčenou část výstroje a zapíše částku k úhradě dle armádního ceníku. "Dostali jste peníze na to, abyste si zaplatili lekci, kterou vám armáda udělí na to, že své věci si ochráníte před ztrátou, či zcizením a bezplatně vám poskytne mým přičiněním tuto praktickou službu prevence a nic se nebude opakovat. Moji vojáci se dokáží poučit z chyb.“

Začínáme tradičně: signální svítilna .. posvítíme si na ty komu nesvítí!! Prochází před námi a mluví a mluví …nefunkční svítilny odkládáme před sebe do celty. Tuláček dostal k vyřízení, doplnit zdroje do tří dnů. Prý aby rota byla osvícena a fungovala také za tmy!! A tak se pokračovalo ...probíral se materiál kus po kusu. Kdo neměl, platil!

Staršina procházel mezi námi, v ruce asi metrovou rákosku, či ukazovátko, švihal se jím do kanad, či do kontrolovaného materiálu a pronášel moudra, hodná k zaznamenávání.

Nakopl několik ešusů, které dle něho nesplňovaly parametry. Tuláček vymění!! Blížil se závěr a došlo i na osobní věci, které jsme měli, jak chtěl, v uzavíratelné krabici, kterou si každý voják obstaral a zařadil do horního dílu své šestidílné skříňky.

A právě, když mluvil o pořádku a o tom, co do osobních věcí nepatří, došel ke mně. Tím ukazovátkem převrátil moji krabici od margarinu.

Vyvalily se mé dopisy od Věrušky, ale také skládaná vata, původně složená v úhledném balíčku s modrým potiskem. Ani vteřinu nezaváhal, napíchnul tu vatu na ukazovátko a šermoval jím a ptal se: “CO TO JE?!“ Jsem zaskočen tak blekocám ...místo, co bych se hlásil .. NAHLAS !! “vojín Friedrich – mám odřené nohy z kanad, tak si je obkládám vatou“.

No to jsme tu ještě neměli, voják Friedrich hlásí, že má krámy na to, aby nemusel navštívit ošetřovnu, kde odborně posoudí jeho zdravotní stav. Napíšete se na hlášení a necháte se vyšetřit. Rozuměl jste? Provedu a slyším Komika, jak říká nahlas VIERKA MÁ KRÁMY, to s ním už dneska nic nebude!! Vzápětí dobíhá dozorčí a oznamuje nám nástup na večeři.

Materiál musíme uklidit!! Věci dáme do pořádku až po večeři.
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 22. pro 2023 04:13 #16283

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
PF 2024
Ahoj veteráni -kamaráti , ich priatelia a rodiny !
Všetkým prajem pohodové Vianoce a hlavne správny výkrok do Nového roku 2024 !
Nakoľko som nestíhal odpovedať na všetky emaily,pripájam poďakovania a odkazy pre:

-Pavla Šťastná- Tvoj e-mail som obdržal už "v prvom kole"
-Olga a Milan Friedrichovi- ďakujem za peknú novoročnú pohľadnicu
-Marika Koláriková-Paľo nás bude cez Teba sledovať-my nezabúdame !
-Šimorovi-vďaka za pekný vinš,ešte sa vám ohlásim cez mobil,
-staršina Pavel Chmelík - vďaka za SMS ... a BOJ !
-Beno Korec-ďakujem za pohľadnicu,posielam Ti poštou foto nástup Roty B 2023-
-Jirka Bábovský- vďaka za udržovanie spojenia-zatiaľ všetko OK
-Jíra Čépa-drž sa a skoč si ešte pár tandémov a znova pošli záznam
-Petr Spáčil -vďaka za všetky meilové správy.čakám na vyjadrenie k rozposlaniu foto 2023
-pani Dáša Řehánková- sme radi,že" brána do kasární Roty B " je stále otvorená !

Marko Čík
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 25. lis 2023 10:47 #16243

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
skákající dědci...


Veterán 7.výsadkového pluku zvl. určení Holešov, absolvent ŠDZ , služba 1963/1965, zástupce velitele čety, řídí se souhlasem tandemového průvodce moderní padák "křídlo"... zatáčí vpravo..- r. 2023... současná výška otevření padáku cca 1500 ... dole přehrada ROZKOŠ -Úpsko-metujská tabule - osmá největší přehrada v ČE!

kpt v zál. Jiří ČEPELKA. výška seskoku 3000 m.

Foto: autor neznámý, souhlas veterána dán.. R/2, text R/1
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 07. říj 2023 08:44 #16150

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Zdravím všechny Holešováky po delší odmlce a důvod, příliš mnoho práce na chatě a zahradě. Většina z Vás má podobné problémy. Dobrých informací není nikdy dostatek. V tomto období se nějak zdravotní problémy u většiny umoudřily a tak přání je, jen tak dále. Podařilo se obvolat, Bob Piňos, Pepa Špaček, Jirka Čepelka, Pepa Majvald, Ruda Sitta, Karel Benda, Jenda Prokeš, Láďa Kraus, paní Kochová. Paní Řehánkové jsem se nedovolal a tak zbývá vyřídit pozdravy paní Dášou. Poslední hovor byl s Markem, který pozdravuje všechny kamarády i za SL. stranu. I já jsem požádal Marka o vyřízení pozdravů všem SL. paragánům a jejich rodinám.
Jsem rád, že je zatím vše v klidu a tak zbývá jen Hlavně zdraví a vydržať.

Za celý kolektiv Petr S. Opět se ozvu!
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 18. zář 2023 18:22 #16114

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Vzpomínka "mladá" asi šedesát let...

Na internetu čtu: Bizár s velkým B! Karlos Benda v kleci nastoupí proti třem Romům.

Jen jsem tento nadpis přečetl - a mám před sebou vzpomínku na Karla Bendu, vojína 7. výsadkového pluku zvláštního určení Holešov.

Ten v rámci výcviku boje muž proti muži - na mne čeká na žíněnce a je se mnou rychle hotov, prostě se mnou praštil.

Moje sebevědomí trochu utrpělo protože, protože jsem byl ve svých 20 letech fyzicky nadupaný.

Nám dědkům, ale i současně výsadkovým veteránům by vzpomínky na jejich vojenské mládí měly být příjemné.

U mne to tak je a tak se o to dělím nejen s Karlem Bendou, ale se všemi českými a slovenskými vojenskými kamarády.

Váš Bob Piňos

poznámka redakce- autor je veteránem VÚ 7374 Holešov- ročník 1963/1965 příslušník roty "B"... všechny příspěvky příslušníků "roty B"...jsou zde vítány!!!

R/1
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 11. zář 2023 17:20 #16104

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
AKCE NĚMČANY - TONDA PAVÉZKA

Holešov 1967..na vojnu přichází ročník, který ještě neví a netuší, že v Holešově prožije nezapomenutelné chvíle.

Akce Němčany .. OGAR má 75 let!!

Jsme zváni jako "stará vojna" !! Vše je utajeno, kladou nám na srdce "Toník se nesmí dozvědět", co rodina pro něho na sobotu na hřišti chystá. My se Zdeňkem jedeme podle plánu - skoro na čas. Problém byl jen v Brně , kolem budovy Janáčka jedeme dvakrát. Konečně trefa ... letiště a dál Slavkov, odbočka a Němčany. Zdeno si pamatuje, kde Toníček bydlí. Jé .. Toníček před barákem !! .. málem se odhalíme .. nevšiml si nás!!

Jedeme hledat hřiště, kde bude ta oslava. Přivítání "staré vojny" ... máme na stole jmenovky, sedíme s ním včele!! Přivezou Toníčka, je zcela "mimo" .... necháme rodinu užívat si to překvapení, které ušili na svého oslavence.

Dočkáme se i my, začne hostina, přípitky atd. Mají to pěkně zorganizované, dalšího chytrého nepotřebují, vnutím se až v pozdním odpoledni ... abychom se památně vyfotili všichni za brankou místního fotbalového hřiště. Toník nám přiveze ukázat relikvii CVIČNOU PUŠKU !! asi prý kradenou z Holešova?

Zapíjíme vzpomínky "zelenou" kterou jsme dovezli na Moravu my. Celá rodina se účastní sportovních soutěží. Blbneme víc než děti. Skoky v pytlích, přetahování lanem, přenášení vody lžicí atd.

Míchání ZELENÉ s bílou slivovicí není tak skvělé, jak se ze začátku zdálo - vydržím jen do půlnoci, pak už jen neředěná slivovice pro klidný spánek, podávaná manželkou oslavence. ....

Milan
The administrator has disabled public write access.

HOLEŠOV VÚ 7374 23. čec 2023 05:02 #16018

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Zdravím všechny oslovné, kamarády a přátele.

Nejprve omluva za opožděné informace a to od doby vynikajícího setkání v Bílovicích. Včera jsem ukončil jednotlivá tel. obvolávání a to z důvodu, že ne všichni vlastní internet, nebo informace nečtou.
Nejprve účastníky tel.hovorů a jejich zdravotní stavy. V podstatě všechno Chares-Bores, ale stále to jde.
Osloveni, ČR.
H.Prokeš- ustálení zdr.problémů. J.Čepelka trvalé udržování. J.Špaček, jde to,ale dře to a takto to jde dál -Bob Piňos-Karel Benda- Ruda Sitta- Spáčil Petr-JBábovský,o něco horší stav potom Láďa Kraus a Pepa Maivald, který opatrně chodí. Myslím, že jsem nikoho nezapomněl. Ostatní pozůstalé jsem také obvolal a děkují všem za zájem a přátelství.Jinak nemám žádný kontakt na zesnulé Sixtu a Vítka. I já se omlouvm za opožděnou korespondenci, i můj zdr. stav se také vylepšil, ale přibylo spousty prácena chatě a tam většinou počítač nevozím. Dále pak pozdravy odevšech českých kamarádů putují k Řehánkům a za všemi výsadkovými rodinami na slovensko včetně pozůstalých, Jsme s Vámi Vaši Paragáni HOLEŠOV

Petr Spáčil
The administrator has disabled public write access.
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Vygenerováno za 0.205 sekund