Končí zima a na pořad přijdou polévky jarní...my se vždy těšíme na první velmi rané brambůrky vařené na páře, doplněné karotkou s natí, kedlubnou salátem ze skleníku... ale:
pro posezení s veterány s decinkou slivovice, rohlíčkem křupavým a půllitrem pěnivého se schodu sedmého?
není nad pravou hospodskou dršťkovou!
Jak ji vařím já ?
zásadně n e s p ě c h á m!! a půl kila drštěk je nesmysl!
Moje polévka je již dopředu rozdělena... kupuji 2kg dobrých drštěk, dále kilo hovězích žeber, případně ještě pěknou hovězí kost morkovou.. morek s měkkou chlebovou střídkou a mořskou solí? s panákem slivovice..?
Základem je připravit velmi silný vývar z hovězích kostí- optimálně na kamnech na chatě. Dále - což je v paneláku problém- očištěné, v soli vymnuté dršťky vaříme dvakrát; vodu z nich vylejeme- při třením vaření přidáme "hojně" majoránky, měkké dršťky nakrájíme na úhledné krychličky a vodu si necháme společně k hovězímu vývaru.
Cibuli, podle vlastní úvahy- na dvě kila drštěk dávám čtyři velké, orestujeme je do tmavšího zlata (jako na guláš,) přidáme 2-3 lžíce mouky ( nově pro nebezpečí mouky dovážené, nebo doplněné cvrčky si děláme zásadně mouku z ovesných vloček české provenience)... uděláme jíšku, necháme trochu vychladnout a přidáme mletou, maďarskou papriku.
Rozředíme, trochu povaříme a přidáme vývar z drštěk a vývar hovězí. Asi po 20-30 minutách přidáme pokrájené dršťky, opět povaříme a nastává ta chvíle "pravdy" ... dochucování pepřem, solí (dávám raději "vegetu", opatrně můžeme přidat papriku pálivou a nakonec- drcený česnek (dobrou zkušenost mám s česnekem sušeným, majoránku...)
Podávat se může s čerstvým rohlíkem nebo bagetkou hned- ale pokud se rozleží, ráno ze z ní ztuhlý rosol, znovu prohřátá je snídaní non plus ultra...
Z množství výše uvedeného je kolem 8-10 porcí, takže na "chlapské posezení" s pivem se jeví jako "optimální...
V současné době máme na zahrádkách majoránku čerstvou - podáváme ji v miskách, jak kdo chce, také petrželovou na´ je to na chuti...
R/1