Vítejte,
Host
|
Téma: BROKOLICE
BROKOLICE 12. bře 2023 17:32 #15740
|
Brokolice jako HIT letošního nástupu jara... a jak vytvořit mimořádný pokrm....
Brokolice v sobě spujuje dvě zeleniny.. kapustu a zelí a víme, že pro lidský organismus je to spojení nejen výživově optimální, ale do vysoké míry i léčivé.. proč? víme-ii, že zdraví člověka je ukryto v jeho střevech? ale začněme na začátku, ne na konci... Dvě základné zásady: 1. Pokud si nevypěstujeme brokolici sami, musíme se smířit se skutečností, že je plná chemické ochrany.(R/1) 2. Pokud ji chceme mít zelenou po uvaření, je nutno ihned kdy je na "skus" ji prolít poctivě velmi studenou vodou. následuje další příprava../3. Recept č.1... kuchař amatér R/1... brokolici si pěstuji sám, jako BIO, vzhledově není tak dokonalá, jako z řetězce...ale mohu z ní, mimo kořene, jenž se vrací do kompostu , použít vše.. před chtivými bělásky ji chráním netkanou textilií. když už postřik, tak jen vodním roztokem jedlé soby.. nebo lépe, kopřiv... Růžičky a mladé listy spařím, ( dělám ji na páře, košťál jíme syrový, chutná jako kedluben.. přidám máslo z farmy od pasoucích se krav, velmi mírně osolím a pro chuť přidám svůj vypěstovaný, sušený, jemně umletý česnek... tedy recept je to chlapský, tak jak myslí jednoduchý chlap...v maskáčovém triku. Nádobí: jeden asi litrový hrnec, kuchyńský nůž, jeden cedník. dva menší taléřky..2 vidličky. Koření: sůl...sušený česnek. Nyní nastupuje paní Anna Burešová, R/3... vonící kořením, v zástěrce bělostné s červeným srdíčkem a pýchou excelentní kuchařky ... Doslovný recept: ...brokolici jsem uvařila v osolené vodě asi 10 minut. Pak okamžitě scedit hodně studenou vodou, tím si zachová barvu. Nakrájenou cibuli jsem do "sklovata" osmažila na sádle (domácím), přidala šunkový salám (měla jsem v celku asi 20 dkg). Pak jsem k tomu přidala nakrájenou mrkev, petržel a měla jsem i sáček zmrazené zeleniny. Šel tam také... A přidala jsem nastrouhaný tvrdý sýr. Podlila trochou vývaru (ten mám v lednici skoro pořád), sůl, pepř a KARI mleté. Chvilku se to dusilo. Mezitím jsem vidličkou "rozhahňala" (paní Anna je skvělou češtinářkou, ale dovolím si v vší skromnosti přeložit "rozmělnila" brokolici, přidala asi hrnek mouky ( pozn. R/1- obě naše kuchařky R/7 Mělník paní Olga F. Mělník i paní Anna B. Uherské Hradiště nejsou schopny mi dát p ř e s n ý recept - obě vaří stylem paní Dobromily-..."vraž tam kopu vajec..."no.. a půl prášku do pečiva a 4 vejce rozšlehaná, domácí... pořádně promíchat, přidat tu směs a zase pořádně zamíchat. A ještě jsme přidala trochu zakysané smetany. Tu jsem měla načatou v lednici... pak na vymazaný a vysypaný plech do trouby na 180 st. tak na 20-30 minut... Příloha: brambory. Tolik paní Anna Burešová R/3- Ještě by měla naše paní redaktorka připojit dodatečně- je přece jen z UH.. jaké víno by k této směsi bylo vhodné: nebo pivo? Tak děkujeme... Poznámka na okraj: Kdysi jsme s paní Annou Burešovou přednášeli.. ona psychologii a já jen pracovní právo.. o jedné z přestávek jsem její přednášku navštívil... ... sešeřelý sálek s asi 15-20 posluchačkami.. byl jsem tam vyjimkou... paní Anička ve vkusném kostýmku s ukazovátkem paní učitelky 1.A. byla osvětlena pouze polovinou.. na velké obrazovce byly dva mozky.. Mozek ŽENY.. je obrovský a složitý jako metropole.. se spoustou světel, záludných kliček... mozek muže, na který paní Anna ukázala a stejně na mne, jediného účastníka přednášky, byl ponurý co římské katakomby... v temných chodbách se kutálel jen, jen ! jediný hrášek... Dámy se projevily bouřivě... tleskaly, svíjely se nadšením... protože jsem ten den již právo nudné nepřednášel, šel jsem do přízemní pivnice.. : na jedno pivo a rum.. on ten hrášek toho moc nepotřebuje.. R/1 Nepřipomínají vám, milí čtenářové, podobu našich receptů...? R/1 Fotogalerie: Finální výsledek receptu naší redaktorky Anny B. R/3 - brokolicový nákyp.. a připomínky : - hrnek znamená klasický, snídaňový - půlka prášku do pečiva znamená jeho polovinu - trocha zakysané smetany může značit i celý kelímek... Překlad do češtiny: rouňahňat- znamená jak uvedeno výše- "rozmělnit" vidličkou, krajový výraz A.B. R/3 paní Anna Burešová
Přílohy:
|
The administrator has disabled public write access.
|
Vygenerováno za 0.181 sekund