Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: BROKOLICE

BROKOLICE 12. bře 2023 17:32 #15740

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Brokolice jako HIT letošního nástupu jara... a jak vytvořit mimořádný pokrm....

Brokolice v sobě spujuje dvě zeleniny.. kapustu a zelí a víme, že pro lidský organismus je to spojení nejen výživově optimální, ale do vysoké míry i léčivé.. proč? víme-ii, že zdraví člověka je ukryto v jeho střevech?

ale začněme na začátku, ne na konci...

Dvě základné zásady:

1. Pokud si nevypěstujeme brokolici sami, musíme se smířit se skutečností, že je plná chemické ochrany.(R/1)
2. Pokud ji chceme mít zelenou po uvaření, je nutno ihned kdy je na "skus" ji prolít poctivě velmi studenou vodou. následuje další příprava../3.

Recept č.1... kuchař amatér R/1... brokolici si pěstuji sám, jako BIO, vzhledově není tak dokonalá, jako z řetězce...ale mohu z ní, mimo kořene, jenž se vrací do kompostu , použít vše.. před chtivými bělásky ji chráním netkanou textilií. když už postřik, tak jen vodním roztokem jedlé soby.. nebo lépe, kopřiv...

Růžičky a mladé listy spařím, ( dělám ji na páře, košťál jíme syrový, chutná jako kedluben.. přidám máslo z farmy od pasoucích se krav, velmi mírně osolím a pro chuť přidám svůj vypěstovaný, sušený, jemně umletý česnek... tedy recept je to chlapský, tak jak myslí jednoduchý chlap...v maskáčovém triku.

Nádobí: jeden asi litrový hrnec, kuchyńský nůž, jeden cedník. dva menší taléřky..2 vidličky.

Koření: sůl...sušený česnek.

Nyní nastupuje paní Anna Burešová, R/3... vonící kořením, v zástěrce bělostné s červeným srdíčkem a pýchou excelentní kuchařky ...

Doslovný recept:

...brokolici jsem uvařila v osolené vodě asi 10 minut. Pak okamžitě scedit hodně studenou vodou, tím si zachová barvu.

Nakrájenou cibuli jsem do "sklovata" osmažila na sádle (domácím), přidala šunkový salám (měla jsem v celku asi 20 dkg). Pak jsem k tomu přidala nakrájenou mrkev, petržel a měla jsem i sáček zmrazené zeleniny. Šel tam také...

A přidala jsem nastrouhaný tvrdý sýr.

Podlila trochou vývaru (ten mám v lednici skoro pořád), sůl, pepř a KARI mleté. Chvilku se to dusilo.

Mezitím jsem vidličkou "rozhahňala" (paní Anna je skvělou češtinářkou, ale dovolím si v vší skromnosti přeložit "rozmělnila" brokolici, přidala asi hrnek mouky ( pozn. R/1- obě naše kuchařky R/7 Mělník paní Olga F. Mělník i paní Anna B. Uherské Hradiště nejsou schopny mi dát p ř e s n ý recept - obě vaří stylem paní Dobromily-..."vraž tam kopu vajec..."no.. a půl prášku do pečiva a 4 vejce rozšlehaná, domácí...
pořádně promíchat, přidat tu směs a zase pořádně zamíchat. A ještě jsme přidala trochu zakysané smetany.

Tu jsem měla načatou v lednici...

pak na vymazaný a vysypaný plech do trouby na 180 st. tak na 20-30 minut...

Příloha: brambory.

Tolik paní Anna Burešová R/3-

Ještě by měla naše paní redaktorka připojit dodatečně- je přece jen z UH..

jaké víno by k této směsi bylo vhodné: nebo pivo?

Tak děkujeme...

Poznámka na okraj:

Kdysi jsme s paní Annou Burešovou přednášeli.. ona psychologii a já jen pracovní právo.. o jedné z přestávek jsem její přednášku navštívil...

... sešeřelý sálek s asi 15-20 posluchačkami..

byl jsem tam vyjimkou... paní Anička ve vkusném kostýmku s ukazovátkem paní učitelky 1.A. byla osvětlena pouze polovinou..

na velké obrazovce byly dva mozky..

Mozek ŽENY.. je obrovský a složitý jako metropole.. se spoustou světel, záludných kliček...

mozek muže, na který paní Anna ukázala a stejně na mne, jediného účastníka přednášky, byl ponurý co římské katakomby... v temných chodbách se kutálel jen, jen ! jediný hrášek...

Dámy se projevily bouřivě... tleskaly, svíjely se nadšením...

protože jsem ten den již právo nudné nepřednášel, šel jsem do přízemní pivnice.. : na jedno pivo a rum.. on ten hrášek toho moc nepotřebuje..

R/1

Nepřipomínají vám, milí čtenářové, podobu našich receptů...?

R/1

Fotogalerie:

Finální výsledek receptu naší redaktorky Anny B. R/3 - brokolicový nákyp..

a připomínky :
- hrnek znamená klasický, snídaňový
- půlka prášku do pečiva znamená jeho polovinu
- trocha zakysané smetany může značit i celý kelímek...

Překlad do češtiny: rouňahňat- znamená jak uvedeno výše- "rozmělnit" vidličkou, krajový výraz A.B.

R/3 paní Anna Burešová
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.181 sekund