Recept jsem připravil ne dvě porce- dost velké- počítáno jen s jedním balením rýžových nudlí:
100 g. rýžových nudlí / 1 balení/
150 g. kuřecích prsou, ale myslím, ž by bylo dobré i libové vepřové, krůta, králík- hovězí ne...
1 středně velká mrkev
1 červená kapie ( asi by šla i zelená, ale barevná je barevná)
1 cibule
2 větší stroužky česneku
1 malou chilli papričku
1 středně velký pórek
1 čajovou lžičku sójové omáčky a totéž ústřicové /ale asi nemusí ústřicová být, stačila by sójovka..)
Ale pozor.. tohle vařené je mimořádně rychlé... takže jsem si připravil hrnec s asi litrem vody, trochu osolené! trochu.. ty omáčky jsou obě velmi slané!!
Máme pánem "vok", dal jsem tam zbytečně dvě lžíce oleje, stačila jedna... do rozpáleného oleje jsem dal nadrobno nasekanou cibuli a nadrobno nasekaným česnekem, po chvíli na malé nudlička ! nakrájené maso a orestoval...nato nahrubo nastrouhanou mrkev, na tenká kolečka nakrájený pórek...
v hrnci se mi začala vařit voda na nudle, vložil jsem je tam a BACHA, rýžové nudle se vaří nejvýše!! pět minut-HLÍDAT...
do zeleniny jsem nakonec přidal papriku, zase na na malé proužky... hlídat...po asi 5 min. jsem slil nudle, propláchl je pod studenou vodou a nechal krátce okapat,,,
bleskem otevřel víno, připravil talíře, lžíci a vidličku a pro efekt jsem měl ještě kolečka kapie a kroužky světle zeleného pórku... na ozdochu, určite by se tam dobře vyjímala snítka petrželky...
do zeleninové směsi přidal lžičku sójové omáčky, lžičku omáčky ústřicové, ochutnal !!! pozor nenechejte se zaskočit koncentrací - protože ihned poté vložíme do "voku" nudle, promícháme dvěma vidličkami, aby se zelenina stejnoměrně rozprostřela po nudlích a horké neseme na stůl...
Varianty:
Jednu příslušnici rodiny máme vegetariánku-místo masa by asi šlo tofu, to tahle "sekta" může, ale já ji příště namísto masa dám mražené hřiby hostýnských vrchů... asi houby mohou ( slivovici a šampaňské 100% to víme..)
Thajci používají Jidášovo ucho" když máme štěstí, roste nikoliv na zemi, ale na větvích černého bezu, skvělá houba, ale tuhá... nutno ji hodně ( suchou) nadrtit a nechat předem namoženou...
Hodnocení:
Jde o jídlo syté, je jej hodně ty dvě porce.. velmi levné...velmi rychlé a pokud se vám to, veteráni milí, povede, těšte se na pochvalu nejen od bytosti vám blízké, ale i při částečné ztrátě sluchu můžete slyšet
v debatě vaší manželky s přítelkyněmi (jinak mají tendenci nás pomlouvat..) "holky, můj starej pardál uvařil skvělé thajské nudle.. a vy uslyšíte "ohromující TICHO"...
R/1