Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Plněn lozov list / bulharsky- foneticky/

Plněn lozov list / bulharsky- foneticky/ 11. zář 2022 06:43 #15313

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Česky: Plněný vinný list.

Je oblíbenou bulharskou specialitou podzimu, resp. doby, kdy má domácí vinohrad zdravé rozvinuté listy. Základem pokrmu je mleté maso a uvařená rýže. Vinný list dává pokrmu zvláštní chuť, nejí se. Maso vepřové (sekaná), Bulhaři používají i skopové, nebo směsi.

500 g jemně namletého masa
2-3 hrsti rýže- záleží na tom, kolik porcí uvařit chceme. Rýži uvaříme způsobem, který zvládáme běžně.
1 větší cibule.

Celý vtip a rozdíly kuchařek spočívá v koření- základní je sůl, pepř, může být římský kmín, saturejka, my máme v oblibě "čubricu" - typické bulharské koření, hodí se na všechno (v ČR je k dostání běžně se spec. prodejnách.

Do uvařené vychladlé rýže namícháme mleté maso, koření a sůl a důkladně prohněteme. Hmotu natvarujeme do šišek zhruba menšího obranného granátu F-1, zabalíme do vinného listu, ovineme provázkem a naskládáme do pekáčku. Výborné je, máme-li dost rajčat, několik jich navrch nakrájet. Poté vše zalijeme vodou a dáme navrch talířek tak, aby závitky byly ponořeny...

Dusíme, nebo zapékáme v troubě asi 30 minut.. v té době dostávají závitky zvláštní, specifickou chuť..

Vinné listy odstraníme a před námi se objeví pochoutka. Pokud jsme přidali rajčata, máms chuť i po nich, ale můžeme ještě přidat rajskou omáčku jako takovou.

Klasicky se ale přidává bulharský jogurt /kyslo mlieko/.. my si pomůžeme jogurtem naším, nebo řeckým...
přikusujeme bílý, měkký chléb - Bulhaři pijí k závitkům pivo chutí podobné naší Plzni... ( jmenuje se "zagorka")


A takto to vypadá očima fotografa...

R/1
Přílohy:
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.158 sekund