Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Příběh bulharský...bylo- nebylo...

Příběh bulharský...bylo- nebylo... 31. čec 2022 17:32 #15217

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
když ještě nebylo možno navštívit moře jadranské, ochutnat "janjatinu" a pohled na Italku stavící stan na "nudapláži", jezdili jsme do Bulharska. Za moře Černým, vonícím léčivými chaluhami, večerním kornoutem smažených rybiček zapíjených bílým vínem a Monastýry, kam byl ženám přístup zapovězen...

my jsme opakovaně jezdili do Bulharska, bydleli nikoliv na hotelu s pláží, ale poctivé selské usedlosti. Hospodářem zde byl vysloužilý důstojník bulharské pohraniční stráže. usedlost střežil stejný veterán -vlčák, kterého vysloužilec směl vzít s sebou po skončení služby...pes, hospodář i já, výsadkový veterán, jsme si velmi rozuměli, už i proto, že jsme spolu mluvili převážně rusky.

Hospodářství bylo ve svahu, nad ním plodný vinohrádek, v době zrání střežený pohraničníkem... na pláž jsme jezdili pár minut škodovkou.

Tu a tam jeden u dospívajících kohoutků ze dvora zmizel.. a stal se součástí receptu, o kterém bude řeč...

Čas plynul,

v Československu se stal "převrat" a na Bulharsko, co stát "okupační" se zanevřelo. I my jsme zaměnili pohostinnou usedlost za natur pláž PUNAT na poloostrově Krka v Chorvatsku a bulharskou pohostinnost za tvrdě placený půllitr "rumu Černošky"...

"pokrok" holt nezastavíš...

Zbyla jen vzpomínka na poslední loučení, hospodyně byla kyprá a "zralá" ... zůstal poslední stisk v jejích bocích a povzdech:..."měl si přijít, když Zdravko hlídal..." ...

ale přece jen něco.. na ušmudlaném papírku recept na skvělou bulharskou večeři...


Zde je:

KAVARNA:

asi 300 g kuřecího masa - předost má v hospodářství chovaný mladý kohoutek
2-3 zralé papriky jakýchkoliv barev právě na zahradě utržených
3-4 větší cibule
2-3 větší rajčata- v nouzi rajčatový ekvivalent kečupu
1-2 bobkové listy
2 čajové lžičky saturejky (lepší je "čubrica")
1 lžička nepálivé červené papriky ( gurmáni přidají dle chuti i pálivou), sůl? s rozpaky..
rostlinný ( ale spíše ne olivový olej.. )

a jdeme na to!

Hlubší pánev:

Cibuli nakrájíme na čtvrtinky, osmahneme na oleji, přidáme kostky kuřecího masa ( prý by to šlo i s vepřovým, ale na oné farmě prase nechovali- jedli hlavně ryby (hospodář jezdil v sobotu na trh, když přijížděli rybáři z moře... potom na větší kousky papriku, čím barevnější, tím lepší, zalili kuřecím silným vývarem (možný by šel i zeleninový, přidáme bobkový list a zvolna!!! dusíme! závěrem přidáme rajčata- ale jedna z variant byla i s přidaným bílým nebo červeným vínem- jen po lžících..

Celou tu voňavou nádheru ve vonícím večeru dala hospodyně na stůl v míse, k tomu ošatku bílého chleba, hospodář nalil rakiji (100 g),, postavil karafy s bílým a červeným domácím vínem. ošatku raných hroznů, rajčat...

hospodáři byli pravoslavní a krátce se modlili...my jsme to respektovali...

Tak. nevíme, zda ještě Darijo a Zdravko žijete...... ale oběma i vašim dětem i Tobě, pohostinné Bulharsko, díky!!

R/1, R/2
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.185 sekund