Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Špenát jinak!

Špenát jinak! 20. úno 2022 11:26 #14726

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
S předstihem si dejme recept magnetem na ledničku: ŠPENÁT tří chutí...

Špenát s medvědím česnekem a mladými kopřivami.

Potřebujeme:

-asi 400-500 g. špenátu sklizeného ze záhonu, opraného 2 x ( na nestříkaném mohou být mšice!!!)
- 200 g. nasekaného medvědího česneku - najdeme jej kdekoliv u vodních toků, v lužních lesích, na trhu
- 200 g. mladých kopřiv- ne u komunikací
- 200 g. silného zeleninového vývaru
- 200 ml. smetany ke šlehání, ale vhodnější jsou vejce (kuchařka Olga Friedrichová)
- něco mléka, potřeba-li
česnek 2-3? stroužky.. ne čínský!!
trochu olivového oleje a asi PL másla, nebo silnější proužek
menší, drobně! nakrájená cibule
sůl, lepší je Vegeta

jak na to...

v kastrolu se silným dnem (jiný snad už nepoužíváme), rozehřejeme tuk, přidám nadrobno nasekanou cibuli
a jen zesklovatíme! cibuli.
přidáme špenát,, medvědí česnek a kopřivy. Ochutíme vegetou, zalijeme vývarem a dusíme, pozvolna. Trvá to asi deset minut.

Varianta 1. přidáme ušlehané vejce s trochou mléka. Nadrcený česnek.
Varianta 2. přidáme smetanu s mlékem a hladkou moukou, ušlehanou! žádné hrudky! Nadrcený česnek.
Za stálého míchání vaříme- asi 10-12 minut. Dle intenzity zdroje.
Výsledek: pokud se nám bude špenát zdát hustým, zředíme, OPATRNĚ!! mlékem. Nebo vývarem.

Přílohy:

jen brambory ve slupce - máme-li svoje již vypěstované, potom je to pochoutka nad jiné..
nebo: bramborový knedlík a vepřové výpečky, také jen vařené vejce...

V zimě, když nejsou kopřivy, vaříme mražený špenát jako přílohu, zejména k vepřovým výpečkům s knedlíkem.
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.137 sekund