Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Jehněčí pečeně mladé kuchařky...

Jehněčí pečeně mladé kuchařky... 03. lis 2021 11:39 #14313

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Mladá generace kuchařek jde již na "jehněčí" jinak, progresivně.

Naše kolegyně, skvělá sportovní střelkyně paní Jarmila ( na 25 m..v cíli mezinárodního terče:

10.10.10.10. a 9. v rozptylu desetikoruny a po olympijské rychlo - střelbě připravuje rodině) :

"Jehněčí na víně- v "pomalém pečení- na víně zvlášť- to masu svědčí.. a mimo svého chlapa ( jak tvrdí) tohle "jehněčí" budete milovat"...

Tak! v letošní zimě- Jehněčí na víně.

Koupíme kýtu, baculatou, mladou... očistíme ji, ze všech stran řádně osolíme a opepříme. Litinový hrnec po babičce, pečlivě vydrhnutý... do něj dáme maso a ze všech stran do hněda opečeme.

My tuk takto získaný vyléváme.. nahradíme jej asi 3 dcl olivovým.

Ve druhém kole, již přidáme tuk, který respektujeme. přidáme nakrájenou cibuli, nejméně dvě velké hlavy, ale lépe jedno kilo, cibule musí zezlátnout a změknout. Na opečenou cibuli přilijme asi 300 ml červeného vína. Vše se rozvoní...

Přidáme svazek tymiánu. "kytičku"

Nyní tři hodiny zvolna pečeme. Pijeme červené, těšíme se na výsledek.

Asi hodinu před koncem si uděláme " česnekové brambory".. prostě uvařené, polité smaženým česnekem. nasekáme si asi dvě PL petrželky...

No, to je vše...

Nahřáté talíře (jsou podmínkou), panák dobré slivovice, borovičky... není podmínkou... a asi PIVO! ...


Kdo má TYMIÁN může jej nahradit místo rozmarýnu.. viděli jsme již pečeni, skvělou.. v níž byly snítky rozmarýnu napíchány před pečením .

Základní recept nám poslala paní Jarmila...

zkušenosti přidal "mazák" rád vařící ... R/1

začíná podzim a řada chovatelů ovcí redukuje stavy. Na trhu se objevuje kvalitní jehněčí maso. Ochlazuje se a náš jídelníček již snese stravu hutnou.

Co takhle jehněčí pečeni s červeným zelím, bramborovým knedlíkem, jako aperitiv letošní slivovici a na závěr hořký Radegast... to je nabídka- nefalšovaná z Valach....

Jehněčí kýta na česneku.

Prolisovaný česnek smícháme se solí, směs vetřeme do kýty a kýtu potřeme olivovým olejem. Necháme odležet, optimálně před noc.( česneků optimálně 8 velkých stroužků na 4 porce po 250 g syrového masa! lépe je více! Soli ale jen asi 2 polévkové lžíce.

Hlubší pekáček pokryjeme vrstvou cibule nakrájené na proužky. Cibule velká, nejméně 2 ks. Přidáme asi 2-3 kuličky nového koření, 2 větší snítky libečku, nebo lžíci sušeného, pozor, je dosti vonný! přidáme- máme-li 2-3 kuličky jalovce. Zalijeme vývarem, čím silnější tím lepší, v nouzi si uděláme náhradu z masoxu.
Troubu nastavíme na 160 stupňů a pečeme nejméně 3 hodiny. Maso poléváme výpekem. Vývar se odpařuje, nutno jej dolévat.
Před koncem pečení můžeme, nemusíme, přidat do výpeku 1-2 lžíce hladké mouky a pečlivě ji promícháme... ale, máme-li dosti cibule, není nutné.

Upečené maso vyjmeme, rozdělíme na porce, vyjmeme koření a můžeme- nemusíme rozmixovat.

Zkušenost.

Jehněčí kýtu podáváme s červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Lze také bílé zelí a houskový knedlík, někdo bramborovou kaši, zde se domnívám, že rozmixování je vhodné.

Nápoje : červené víno vhodné k těžkým masům, pivo.

Jehněčí kýta na česneku je nejlehčí.. ale kolegyně paní Jarmila, připravuje jehněčí na víně... zveřejníme později, zde!

Takto kýtu připravuje paní Šárka pro R/1 - bramborový knedlík i bez zelí... skvělé!!
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.142 sekund