Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Magie sv. Jána...

Magie sv. Jána... 03. čec 2021 20:27 #13767

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Ta noc tajemná za světla lucerny nám natrhala celkem devadesát nezralých ořechů...rozsekány na čtvrtiny zabarvily ruce do temné hnědi.

Rozděleny do tří třílitrových lahví vytvořily tři dávky vánoční OŘECHOVKY.

Jak se to dělá?

Pozor, ořechy je nutno trhat nejpozději ještě prvý týden v červenci, jejich jádro musí být tekuté, ono to jde i později, ale ta síla se ztrácí!

Uvedu ingredience na jednu dávku (30 ořechů):

K ořechům přidáváme lihovinu, stačí "obyčejnou vodku", lépe je " jablkovka", slivovice, meruňkovic e je škoda!
Dále: jeden pečlivě omytý větší citron (na kousky s kůrou)
1/2 dkg celé skořice
1/2 dkg hřebíčků
8 zrnek jalovce
3 g. muškátového oříšku nastrouhat!
3 g. puškvorce

My necháváme tu směs vyluhovat do konce listopadu, poté se přecedí přes gázu a čistý výluh se dochucuje takto:
... je svolán "sbor poradců" a do směsky, poměrně hořké, se přidává citronový sirup. (JUPÍ)...

První kolo ochutnávky (O,2) se odhaduje... po "sjednocení" se ořechovka slije do lahví a uloží...

Ořechovka není pití s pivem, spíše se užívá jako likér, někdo ji dokonce ředí asi na 30%...

Poznámka:

zelené ořechy jsou mimořádně cennou potravinou, působí dezinfekčně, čistí krev i játra...

R/1
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.134 sekund