Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zabijačkový guláš- bez zabijačky...

Zabijačkový guláš- bez zabijačky... 20. úno 2021 14:38 #12998

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Je pravdou, že na Moravě, zejména v době české, pražské, covidové hysterie, si žijeme "po svém"... také je to na mapě vidět.. jsme už jen "průsvitní"... ráno 05.dcl slivi, česnek, cibuli, kvalitní klobásky, víno..

Je únor.

Začíná se oteplovat . Za pár dnů začneme ošetřovat vinohrady. Je to makačka, chce to skutečně dobré jídlo.

Zabijačkový guláš můžeme mít i bez zabijačky- v případě, že si nakoupíme potřebné suroviny. Příklad:...

Koupili jsme polovinu vepřové hlavy.... fakt téměř zdarma.. dvě nožky .. po cca 8 Kč...a nyní : kousek vepřového boku, laloku, plecka, bůčku, celý jazyk, něco ledvinek, játra... slezinku a mozeček neměli. ale měli vepřové srdíčko..

Vycházejme z faktu, že guláš je jídlo, jenž vařili maďarští pastevci venku, v kotlích.

Maďarsky "gulays" znamená "pastevec". Od té doby si pamatujeme, i my, kuchaři amatéři. guláš se NIKDY! nezahušťuje moukou!. Seřadíme-li recepty na vaření "guláše", najdeme tam i brambory, vždy česnek, cibuli, tu a tam rajčatový protlak a dokonce i těstoviny!

Připravili jsme si recept na "zabijačkový guláš", z "ušmudlaného" sešitku babičky, dávno již odpočívající na nebeském obláčku...

Co musíme ale udělat, zabijačky nemaje?

Koupíme polovinu vepřové hlavy, je téměř zadarmo a dvě vepřové nožky. Z toho masa si prvně uděláme silný vývar, maso pečlivě obereme a pokud máme zahradu a na jaře budeme sázet stromky, rozdrcené kosti dáme do jámy...(vzpomeneme, na vánoční koledu )... "ovocnému stromoví, od večeře kosti"...

Náš nákup bude poměrně velký. Počítáme s tím, že část zabijačkového guláše zavaříme, recept k tomu napíšeme.

- asi 1 kg vepřové plece
- něco "pobřušce"- nebo bůčku
- vepřový jazyk
- seženeme -li potom i ledvinky..(slezinu).. nemusí být.
-2-3 vepřová srdce
-asi 250 g vepřových jater
-asi 10-15 dkg vepřového sádla
- něco uzeného špeku tak 5 dkg
-4 větší cibule
-3-5 stroužků česneku
-čajovou lžičku drceného kmínu
-vývar- podle množství guláše
- sůl-- přiměřeně!
-asi dva krajíce chleba s kůrkou na zahuštění...

Máme k dispozici vepřový vývar. bez toho to nelze a zde s nějakou masovou kostkou nepočítejme!

Nasekáme cibuli, najemno společně s uzeným bůčkem. Orestujeme cibuli do zlatova. Na ni přidáme na kostky nakrájené maso- plecko, bůček, podbřušec.. necháme "zatáhnout" tedy poměrně rychle opékáme. Jazyk a ledvinky čekají. V této době přidáváme kmín, černý pepř, nové koření, bobkový list, celý česnek /oloupaný/.. přidáme trochu majoránky.

Zatažené maso podlijeme vývarem - ale neděláme z toho polévku pro Armádu spásy. Přidáme jazyk, necháme ve vývaru, až je měkký, vyjmeme, oloupeme, nakrájíme a přidáme do vývaru, nyní je čas, přidat i ledvinky..na svoji chvíli čekají játra.

Do misky dáme krajíce chleba a zalijeme vývarem. Musí se úplně rozmočit..

Pozor, ten guláš se spíše než vaří, dusí!! (peče).

Ochutnáme, přidáme rozdrcený česnek, nešetříme jím! přidám opět trochu drceného pepře.. vše podle chutí" a přichází chvíle jater. Jim stačí asi 20 minut..

Poslední fází ´je "zahušťování" s tím se nepářeme. prostě namočený chleba hladce rozmixujeme...

Závěrečná fáze vyžaduje naši přítomnost- dochucujeme, přisolíme, přidáme poslední dávku majoránky..

Vidličkou vyjmeme bobkové listy, máme -li nedůtklivé strávníky..

Pozor! Tohle není guláš na knedlík.

Musíme mít úplně čerstvý chléb. Slivovici. Pivo.

R/1
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.171 sekund