Seženeme si aai kilo pěkného bůčku- pokud je, tak z domácí zabijačky, BINGO! Má mít tvar spíše protáhlejší, užší.
Vaříme jej pozvolna, v závěru musí být měkký, ale nikoliv rozvařený. Do vývaru použijme všechen česnek, který už nemůžeme skladovat.. nejméně 12-14 stroužků, přihodíme pár kuliček černého pepře,, stejně nového koření, asi 5 listů bobkového listu- kdo má rád ostré,přidá malou pálivou papričku.
Uvařený bůček vyjmeme z vývaru ( vývar si necháme na jindy! třeba v mmrazáku), maso vykostíme.
V době, kdy se maso vaří, si připravíme pečlivě:
- asi 15 stroužků česneku jemně umletého s trochou soli- může se i "utřít"
- kávovou lžičku mletého pepře
- kávovou lžičku karí
- kávovou lžičku maďarské červené papriky
- kávovou lžičku grilovacího koření /může být také kurkuma/
- pár kapek tabasca /nemusí ale být/
- kávovou lžičku worcesteru
ochutnám a můžeme, případně přidat nepatrně chilli
Vzniklou hmotou potřeme plát bůčku, pevně zavineme, vložíme do alobalu a dáme za okno, nebo na balkon vystydnout...
Je-li zima, měl by tam být tak deset dnů, pokud jej nedočkavě ochutnáme dříve- nedožije se..
Chutná s měkkým, čerstvým chlebem, má rád slivovici nebo jiný, čistý, silný alkohol- předem. Potom červené víno, či řízný ležák..
Připravila Anna Dobromila Burešová R/3
Recense: udělali jsme jej takto v loni...a letos již sháníme vhodný bůček - jdete-li takhle na túru
- všude sníh... krásná zima!
R/1