nejsou podtatranskými speciály- ale jsou lehce dosažitelné, pokud seženeme kvalitní brynzu.. recept na 4 porce.
70 dkg kvalitních brambor
15 dkg hrubé mouky, 15 dkg hladké mouky
1 vejce, přiměřeně soli.. to na "halušky"
asi 20 dkg kvalitní , nejlépe domácí uzené slaniny, kdo má přístup k "maďarské.."?
Postup. hrnec s trochu osolenou vodou a cedník "haluškový".. zkušení stačí se lžičkou a rychlostí...
Omyté brambory uvaříme ve slupce. Ráno je propasírujeme nebo nastrouháme najemno. přidáme hrubou mouku, vejce a nakonec mouku hladkou. Přiměřeně osolíme... vypracujeme hustší těsto.
POZOR!! bude "FOFR"!
Na pánvi s pevným dnem orestujeme slaninku, brynzu někdo ředí mlékem, ale my zpravidla nemáme mléko ovčí, vyzkoušeli jsme, s úspěchem, zakysanou smetanu.
Nyní- v cedníku na "halušky " do vařící vody vkládáme těsto, hbitá kuchařka to dokáže (pardon kuchař také!!) udělat lžičkou namočenou ve vodě...halušky vyplavou navrch... většinou jsou již halušky hotové za dvě - tři! minuty- POZOR- snadno se rozvaří!!
Halušky rozdělíme na talíře, přidáme brynzu a nakonec rozškvařenou slaninu.. bratři Slováci k tomu nabízí žinčicu... skvělé!
Němci by k takové kombinaci varovali: ACHTUNG, ACHTUNG...my? nutný bezbariérový přístup k WC!!!
připravila redaktorka R/4 paní Alena JUŘICOVÁ, varovné dodatky R/1