V létě s pivem, jako podvečerní pohoštění - v zimě s námořnickým grogem- co nástroj obnovení energie!
Starý maďarský domácí předpis z notýsku maďarské kuchařky z hradní kuchyně? 1798? 1810? ...
Přeložili jsme si názvy surovin do dnešní doby.. drcené pšeničné zrno oné doby už nemáme!
V roce 2021 tedy , novelizovaný předpis:
400 g. mouka hladká ( nejlépe "Babiččina")
něco droždí 2-3 dkg...
sklenku (2.5 dcl) vlažného mléka
1 kávová lžička cukru
200-250 g kvalitních!!! škvarků- na nich mnoho záleží!
2 žloutky- 30 dkg másla- může být sádlo- ale vyzkoušeno- že s máslem jsou "pagáčky" jemnější...
sůl.. přiměřeně, jakou kdo má rád, sle pozor! každá jinak "solí"...
mletý kmín
bílek na potření a si 2 PL vína.
Pracovní postup:
Tvorbu kvásku notoricky známe.
Rozdrobíme droždí, přidáme cukr, vlažné mléko- trochu mouky- za chvíli v teple vzejde!
Mouka se rozdělí na 1/2 / zde je ten fígl!!starodávný!/ do ní zamícháme ne velmi hrubo!! spíše drcené jen škvarky. přidáme pomletý kmín...druhá polovina mouky dostane: rozpuštěné máslo, žloutky, trochu soli, mléko a víno.
V této době již nastává situace podobná pohádce "Hrnečku vař".. kvásek nedočkavě přetéká- dostane se mu tedy "naplnění" - zpracován na dobře vypracované těsto. V místě, teple, přikryt čistou utěrkou kyne...
Ovšem ne nadlouho, jakmile se "zvedne" je smícháno s druhou polovinou těsta - tak důkladně, až se obě těsta zcela spojí. V následné půlhodině je možno věnovat se pracím rozličným, nebo jen tak, sednout, upíjet zbylého vína... dříve honit hradní čeládku, dnes už jen opotřebovaného chlapa... x mísíme, třikrát máme po půl hodině volno.
Varianta vojenské polní kuchyně. Není čas na půlhodiny- prostě kvásek přimíchám k mouce, kde jsou žloutky, máslo, mléko, víno, mletý kmín, trochu i opepřím a zadělám tužší těsto. V tom případě jsou zase dvě varianty- buď těsto leží několik hodin v chladnu- nebo v teple - ale jen 1.5 hodiny...
Na pomoučeném vále vyválíme válečky o průměru cca 3-4 cm, z nich krájíme kolečka asi 1 cm výšky- na "placičky" otiskneme mřížku- nejlépe sítkem kterým krájíme vařené brambory na salát!
Potřeme bílkem, necháme ještě trochu nakynout /asi 1/2 hodiny/
Pečeme ve středně vyhřáté troubě (200 st) do červena. Na pekáč podkládáme pečící papír.
Podáváme teplé- pivo/ červené těžší víno. GROG. Abstinenti asi čaj, nevíme..
Připravila paní Anna Burešová R/3 / dovětek o nápojích R/1