Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Domácí "prdelačka"

Domácí "prdelačka" 17. led 2021 15:42 #12791

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Koupíme si dvě vepřové nožky a jedno, dvě jelita, nebo 1+1 jelito a jitrničku.

Pečlivě očistíme( mezi pařátky bývají zbytky štětin) , vložíme do NEOSOLENÉ vody a vaříme. Až je maso měkké, co jde, obereme a kosti dáme znovu vařit. Přidáme něco bobkového listu, mrkev, petržel, celer, máme-li i libeček /měli bychom jej mít zamražený, stejně jako nať z celere...
Středně velkou cibuli i se spodní slupkou rozkrojíme na čtvrtky, přidáme několik zrnek nového koření, černého pepře.

Vaříme velmi zvolna!! i několik hodin! Hrnec s polévkou dáme za okno, ráno sebereme tuk - protože není osolen, nabídneme jej sýkorkám...

Rosol rozhřejeme, kosti oškrabeme, kůže a maso z nožek předešlého dne umeleme, nebo nasekáme na malé kousky.

Polévku přecedíme tak, abychom získali čistý vývar. Část vývaru odlijeme a uvaříme v něm hrst krup, až jsou měkké. Do zbytku dáme vařit jitrnici, jelítko tak, aby obé prasklo. Vyjmeme kůžičku, přidáme měkké kroupy a nyní teprve!! polévku dochutíme! Česnekem- utřeným a majoránkou, teprve nyní, opatrně s citem! dosolujeme a můžeme dopepřit.. podává se horká s křupavým rohlíkem, nebo čerstvým, měkkým chlebem!

Varianta: můžeme mít "prdelačku světlou";
potom dáváme jen vymačkané (já rozvařené jitrnice a kůžičku povařit, potom vyjmout-
nebo: na sádle!! jen na sádle!! zpěnit cibulku, vymačkat jelítka ( prdelačka "černá")...

přidat do polévky, později kůžičku vyhodit..ale!! kdybychom chtěli vařit po více lidí, hodilo by se vařit celou vepřovou hlavu ( je velmi! levná..)

potom by nožky být nemusely...) ovárek z hlavy bychom si dali s křenem" (vejmrdou)...ach jo'

Jak říká kamarád- "pouze bílé maso je zdravé..."

To není všechno- měli -li bychom nožky a zbytky z hlavy- skvělý "sulc!"



R/1
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.163 sekund