Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: KVAŠÁK! Jak na ně?

KVAŠÁK! Jak na ně? 01. srp 2020 07:46 #12023

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
KVAŠÁK, dobře připravený je HITEM pokročilého léta. Okurky nám úspěšně přerůstají každým větším deštěm.
Vyberme ty největší v množství, které máme k dispozici a vzhledem k nádobě, v níž bude zrání probíhat.

Základem úspěchu je čistota jak okurek, přidávaných ingrediencí a dvě teploty- ta první, v níž probíhá kvašení, ta druhá, kdy jsou kvašáky postupně konzumovány.

Základní recept je jako u každé rodiny. Vždy jsou hlasy PRO a rozhodně proti.

Potřebujeme vždy okurky, velmi pečlivě vydrhnuté, jim uřízneme stopku. Z propíchnutých vystřikuje po zkvašení šťáva. Převařenou vodu se solí - 1 litr nálevu a 4 dkg soli (někdo dává jen 3 dkg.)

Kopr- někdo říká, že chuť přebíjí, někdo kolečka cibule - jiný ji zatracuje. Pečlivě omyté listy vinné révy, někdo i listy černého rybízu a višně. Někdo na dno nádoby kolečka křenu, jiný jen listy křenu, druzí křičí- žádný křen.

Jen na dno kousek chleba, aby se urychlilo kvašení...

Takže si vyberme. Okurky musí být zalité nálevem, musíme je proti "plavání" zajistit. Pozor, jakmile se objeví "křís" sbíráme jej, okurky nesmí plesnivět..

Po ukončeném kvašení je z tepla místnosti dáváme do chladnějšího sklepa, nevytahujeme rukou a udržujeme je pod nálevem.

Ostatní si vyzkoušíme sami- každý má trochu jinou chuť a zvyklosti

R/1

varianta "ostrá" je přidání feferonky a česneku.
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.140 sekund