Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Česká tradice v kuchyni

Česká tradice v kuchyni 19. čec 2020 16:11 #11978

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Olomoucké tvarůžky, čerstvý chléb s máslem, vychlazení pivo... Známe!

Základem výroby je netučný, kyselý tvaroh, jedlá sůl, regulátor kyselosti a mlékárenské kultury. Výsledek? jemně pikantní chuť, charakteristická, nezaměnitelná vůně. BARVA-sýrově zlatožlutá až oranžová- zráním se rozvíjí.

I začátečník-kulinář ví, že stupeň zralosti je určující pro ten který způsob kuchyňské úpravy. Má-li tvarůžek ještě stopu bílého, tvarohového jádra, je nejvhodnější pro tepelnou úpravu.

Známe tyto formy:

-nádivka v mase
-v plněných paprikách či závinu
-smažený jako řízek -slaná nebo smažený v lívancovém těstě s ovocem- doplněn kompotem nebo s borůvkovou marmeládou a šlehačkou...

Má-li tvarůžek na řezu barvu jantarovou, vůni pikantně výraznou a jeho povrchový maz se dále rozvíjí, je právně vhodný k naložení do oleje, nebo piva- k němu přidáme cibulku, česnek, někdy pálivou papričku.. dle naší fantazie- meze nejsou stanoveny.

Více najdeme v publikaci "Kouzelný tvarůžek aneb Kuchařka neobvyklé vůně" na ukázku z této publikace uvedeme postupně několik vybraných receptů.. je jich tam FAKT! požehnaně...

redaktorka L.G. předmluvu zpracoval R/1

Předkrm nebo lehká večeře:

4 vejce natvrdo
asi 6 dkg tvarůžků již zralých
asi 5 dkg másla
polévkovou lžíci nasekané pažitky
špetku soli (tvarůžky jsou slané!! pozor)
listy ledového salátu- může být i jiný sezónní
1 lahůdková cibule, nebo šalotka
kvalitní olej- nejlépe z oliv...

Uvařené vejce rozpůlíme, vyjmeme žloutek, utřeme s postrouhanými tvarůžky, nasekanou pažitkou a podle chuti dosolíme- směsí naplníme bílky. Kolečka cibule jen krátce orestujeme( pro změknutí)
vejce položíme na listy salátu- pokud jde o večeři, opečeme toustový chléb a přidáme sklenku suchého, bílého vína...
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.146 sekund