Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Meruňkové knedlíky

Meruňkové knedlíky 19. čen 2020 06:23 #11851

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
Začínají zrát první odrůdy meruněk, odrůda Leskora bývá jako první. Vybereme ty měkké, vyzrálé, střední velikosti. Vypeckujeme je. Pokud byly ošetřeny postřikem, omyjeme je ve slabém roztoku jedlé sody před vypeckováním.

Potřebujeme na těsto:

asi 50 g. měkkého másla, 250 g měkkého tvarohu. asi 200-250 g hrubé mouky, 1 vejce, špetku soli, může- nemusí být trochu pečlivě omyté, nastrouhané citronové kůry, 1/2 lžičky prášku do pečiva /nemusí být/...

Potřebujeme na polévání- rozpuštěné máslo, moučkový cukr, případně měkký tvaroh- nemusí být...

Měkké máslo utřeme s tvarohem a s postupně přidávanou moukou, vejcem, nastrouhanou citronovou kůrou a špetkou soli, případně práškem do pečiva dostaneme do konzistence vláčného těsta. Uděláme si "placičku", vložíme do ní vypeckovanou meruňku - na plotně nám vře ve větším hrnci mírně osolené voda. někdo dává do meruňky ještě kousek kostkového cukru a potom méně na"vrch"- je to na zralosti meruněk.

Voda musí vařit, vkládáme do ní knedlíky, oddělíme ode dna, opatrně a vaříme cca 10-12 minut, vyplavou na vrch. Vyjmeme jeden knedlík, ochutnáme a dle výsledku knedlíky vybereme na mísu, nebo hned dělíme na talíře.

Polijme hojně rozpuštěným máslem, nebo máslo podáváme v nahřáté nádobce. Stejně tvaroh a moučkový cukr.

Je polemika mezi "fajnšmekry", zda je skvělé sypat meruňkové knedlíky opraženou strouhankou, mákem, či jinými "posypkami".

U knedlíků jiných ovocných ano, ale osobně si myslím, že meruňkový knedlík je vlastně taková jarní "panna" a stačí mu máslo, cukr, případně tvaroh.. jako pannám jiným.

R/1
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.135 sekund