Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: ČERVENÁ ŘEPA

ČERVENÁ ŘEPA 23. lis 2019 14:00 #10911

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘENÁ

Nálev na červenou řepu, zavařujeme-li ji:

1 litr vody
3-3.5 dcl 8% octa / může být i jablečný/
100 g cukru / může být i třtinový/
40g soli, něco anýzu, něco fenyklu...

Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájíme( šlechtici nožem vroubkovaným, my ostatní nožem kuchyňským, naskládáme do sklenic, přidáme kolečko - dvě- tři oloupaného křenu, zalijeme horkým nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme. Doba trvání sterilizace činí cca 20 minut při teplotě cca 85 st.C.
The administrator has disabled public write access.

ČERVENÁ ŘEPA 05. říj 2019 07:14 #10671

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Offline
ČERVENÁ ŘEPA

Kde je její původ? Ve Středomoří a v severoafrickém prostředí. Je známá a oblíbená jak v Evropě, tak v Severní Americe a mnoha asijských zemích. První záznamy o červené řepě jsou staré asi 3000 let a pocházejí z Babylonie. Znali ji i ve starém Římě, kde byla bohatě využívaná jako jídlo, ale zejména jako lék. Díky rozsáhlosti Římské říše se rozšířila do celé Evropy.

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči i s ořechy. Z vařené řepy známe saláty se smetanou, majonézou, marinádou apod. Oba druhy salátů jsou dobrým doplňkem pečeného masa a minutek. Uvařenou mladou červenou řepu stačí jen osolit, pokapat citronem a máslem – je to dobrá příloha pro ty, kdo nemají rádi kyselé saláty.

Obsahuje v hojném množství betanin, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic. Přímo léčivé jsou účinky močopudné, vylučuje sůl z těla, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči. Při ateroskleróze se doporučuje léčivá kúra: syrová šťáva z červené řepy v dávce 50-100 ml denně po dobu alespoň deseti dní. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra. Aktivuje tvorbu červených krvinek, a tím zásobování buněk kyslíkem. Vyvolává optimističtější náladu. Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu. Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku...!

Řepa obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E.

Šťáva se doporučuje jako prevence a součást léčby rakovinného bujení, stejně tak i pro rekonvalescenci po její léčbě. Užívají se běžně až 3 menší sklenky šťávy během dne, jako prevence. Je plná kyseliny listové (šťáva z jedné řepy obsahuje 34 % doporučené denní dávky), která je také důležitá pro těhotné ženy, protože pomáhá eliminovat vrozené vady a pomáhá při vývoji plodu a jeho mozku.

Jediný, kdo by si při konzumaci červené řepy měl dávat pozor, je cukrovkář. Obsahuje totiž vyšší množství sacharidů.

A jeden jednoduchý a rychlý ZDRAVÝ recept:

Do zapékací mísy naskládáme plátky červené řepy, zakápneme olejem ( olivový?), přidáme špetku skořice, osolíme, vložíme do trouby (cca na 200 °C stupňů), pečeme 35 – 40 minut. Pak mísu vyndáme, na rozpečenou řepu položíme sýr balkán nebo fetu (nebo jiný dle chuti) a pečeme dalších 15 minut, dokud sýr nezezlátne. Podáváme s pečivem, nebo s bramborami.



Připravila R/3
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.179 sekund