Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podzimní sytá, zahřívací polévka...

Podzimní sytá, zahřívací polévka... 26. říj 2019 09:02 #10776

  • chmelik1
  • Avatar uživatele chmelik1
  • Online
Zelňačka - veteránská.

Potřebujeme, pokud možno vše "domácí":

asi 5-7 dkg domácí slaniny, asi 30-40 dkg domácího uzeného, nebo, anglické slaniny, pikantní klobásu nejlépe "maďarského typu", 2 středně velké brambory, lžíci sádla, asi 2-3 stroužky česneku /ostřejšího typu DUKÁT/ jen ne čínský!! středně velkou cibuli, asi 30-40 dkg kysaného zelí- to první už by mělo být, drcený, nebo celý kmín asi kávovou lžičku, bokový list nejvíce 2 ks!! polévkovou lžíci kvalitní, nejlépe maďarské domácí papriky ( stojí zato si ji na zimu opatřit- neocenitelná ve všech gulášcích, dršťkových polévkách!!)- pokud chceme mít polévku "ostřejší" s citem!! přidáme pálivou papriku- samozřejmě sůl, podle chuti. Máme-li vývar z kostí, máme už všechno, v nouzi vývar s kostkou Masoxu...

Postup:

Uzené maso a klobásku nasekáme na větší kousky. Cibuli a česnek nasekáme nahrubo, slaninu na jemné kostečky. Zelí necháme okapat a nasekáme na "nudličky", Oloupané brambory nastrouháme nahrubo.

Nádobí:

Větší hrnec nebo kastrol, podle toho, kolik chceme porcí- my ještě menší litinovou pánev...

Slaninu vyškvaříme, přidáme sádlo, cibuli a česnek. Orestujeme do zlatova - odstavíme a do polovyschlého dáváme papriku a kmín!! Papriku nepřipálit!!!Poté směs zpěníme, přidáme nastrouhané brambory, orestujeme- trvá to podle teploty plotny asi 5-7 minut. nakonec přidáme zelí, maso, klobásku, po chvíli vše přendáme do hrnce a přilijeme vývar...kolik, zaleží na počtu porcí, nejméně ale asi 800 ml. Jedna z variant je, že uzené maso a klobásu vaříme ve vývaru a teprve před podáváním ji nakrájíme na kousky...Nyní přijde chvíle PRAVDY- ochutíme solí, případně přidáme ostrou papriku.

Před podáváním nabídneme buď kysanou nebo sladkou smetanu, čerstvé pečivo.

Třetí varianta je opravdu "mazácká". Polévku uvaříme den předem, necháme stejně jako "boršč" zaležet ke spojení chutí, ohřejeme, teprve nyní nakrájíme maso+ klobásku ( teplé)...

Poznámka z praxe:

Všechny typy "směsných" polévek uvařených den předem, jsou "lepší". /Zelňačky, kapustnice, boršč/...

R/1

Zelňačku dělá paní I.S. i takto:

Narazí-li na uzené křížové kosti- udělá vývar z nich, poté uvařené maso obere, vybere nejlepší "kousky", ty odloží, kosti vaří dál a připravenou "zelňačku" uzeným vývarem zalije. Maso a smetanu si potom přidá každý dle chuti... děkujeme paní R/2.

Úplně "maďarskou" zelňačku připravuje bývalá, skutečná maďarská, "grófka". Střední šlechtický stav.
Hovoří dodnes plynule maďarsky.

Zelňačku má nejen sytou, ale: zásadně s paprikovanou klobáskou - čabajkou, maďarskou domácí paprikou / ne pálivou, ale rudě červenou, plné chuti/...
řekl bych, že do zelňačky asi přidá i lžíci kvalitního domácího kečupu- nevím...ale taková zelňačka je pravou "manou nebeskou"..

vaří ji paní Anna B. R/3
The administrator has disabled public write access.
Vygenerováno za 0.140 sekund